Knallsommer i Sandefjord

For en fantastisk sommer det har vært i byen som skifter navn til Sommerfjord noen måneder i året.


Tekst: Hanne Marie Pedersen, august 2023

Sandefjord er en svært populær ferieby, og god stemning, yrende folkeliv, solbrune & blide fjes og fullstappede hotell & serveringssteder har preget bybildet gjennom hele sommeren. Nå har Reiseradioen på NRK hatt årets siste sending, som betyr at sommeren virkelig begynner å nærme seg slutten. Det er derfor tid for en liten oppsummering av sommeren her i Sandefjord.  

Bursdag + St.Hans = Folkefest

Sandefjord er Norges uoffisielle mester i å feire St.Hansaften, og den tradisjonelle båtkortesjen finner du ikke maken til i resten av landet.  I år ledet majestetiske Christian Radich hundrevis av festkledde båter ut fjorden i perfekt sommervær. Når hvalbåten tuter båtkortesjen i gang, er åpningen av sommeren i Sandefjord et faktum. 23. juni er i tillegg Sandefjord sin bursdag, så det er all grunn til å feire litt ekstra denne dagen. Men vi nøyer oss ikke med kun bursdag og St.Hans-feiring, Bøljer i by’n gikk også av stabelen St.Hanshelgen. Bøljer i by'n er Sandefjord sin egen byfest, og er med på åpne sommeren med et smell. Nytt av året var «Ta sjansen», som lokket til seg publikum fra både fjern og nær. Hele bryggeområdet var fylt til randen, og i havna lå båtene tett i tett for å få med seg båter og kostymer som suste ned rampa. En skikkelig folkefest for hele familien.
Alt du trenger å vite om Sandefjord

Kulturmekka

Sandefjord har virkelig tatt steget opp på kulturstigen, og er blitt kulturhovedstaden i fylket vårt. Denne sommeren er intet unntak, og det tettpakkede programmet har gjort det er vanskelig for publikum å velge mellom alle godbitene. Det er lang tradisjon for sommershow i byen, og konsertarenaene er mange og varierte. Gjennom sommeren har nasjonale og internasjonale artister gjestet små og store scener. Kurbadhagen, Bakgården, Midtåsen og Hjertnes kulturhus er blant stedene som har vært flittige arrangører, i tillegg til nykommeren Artify som arrangerer konserter for et bredt publikum. Fjordfesten er fast programpost første helgen i august, og blir av mange sett på som årets kulturbegivenhet i Sandefjord. Men dette er langt fra eneste festivalen i Sandefjord i løpet av sommeren. Sandefjord har en egen festival for de minste; MiniFjorden, i tillegg til festivaler både for jazz- og klassisk entusiaster: Fjordjazz festivalen og Fjord Calssics. 
Tenk Kultur

Mesternes mester-effekten

Sandefjord var vertskapsby for årets «Mesterens mester», og flotte bilder fra nærområdet rullet over skjermen i januar og februar. Mange har fått øynene opp for sommeridyllen Sandefjord har å by på, med en skjærgård og tilgjengelighet til strender og badeplasser de fleste misunner oss. Mange har ønsket å besøke stedene hvor innspillingene foregikk, både for å se de innbydende stedene, men også for å ha sin egen Mesternes mester-konkurranser. 
Besøk stedene fra serien

Shopping og Champagne

Mange har valgt å prioritere handel i byens butikker og kjøpesenter denne sommeren. Høydepunktene var også i år de tradisjonsrike Markedsdagen ( 22.juni) og Handelens dag (20. juli) hvor kortene gikk varme, tross trangere tide for mange. Handelens dag er det store høydepunktet, både for butikkene og publikum, hvor kjernesentrum's gater stenges og gjøres om til gågater med salgsboder, underholdning, matservering og aktiviteter. 
Og mens byens gater vrimler av folk i sommermånedene, står vinranker på rekke og rad ikke langt fra sentrumskjernen og suger til seg hver solstråle. Sandefjord har nemlig sin egen vingård, Grubbestad gård, hvor det blant annet produseres prisvinnende musserende vin. 
Så her i Sandefjord får du både kortreist Shopping og "Champagne". 
Tenk Byliv

Båt og bad

Man kommer ikke unna å snakke om skjærgården når en ser tilbake på sommer i Sandefjord. 16 mil kystlinje, 124 øyer & holmer og over 100 strender har også i år lokket både lokalbefolkning og feriegjester. Dagsturer i skjærgården, kveldsbad fra svabergene, sand mellom tærne på strendene eller en is på en koselig brygge preger sommeren i Sandefjord. Hele sør- og østlandet kunne vel ønsket seg litt mer stabilt vær denne sommeren, men Sommerfjord har levert også i år - tross litt færre soldager enn vanlig. 

Restaurant og hotell

Vestfoldhotellene opplevde rekordtall i juni måned og passerte for første gang 60.000 gjestedøgn i løpet av en måned. Hotellene i Sandefjord melder om rekordsommer og opplevde svært stor etterspørsel etter hotellrom. Hovedtyngden av de som har besøkt byens hoteller har vært nordmenn, men andelen utenlandske turister har også økt betraktelig dette året. Både sommergjestene og Sandefjordingene har funnet veien til byens restauranter, cafeer og utsteder, og det yrende livet setter stort preg på byen gjennom hele sommeren.

Det har klirret i glass, blitt servert de deiligste retter, blitt sunget og danset, skapt bekjentskaper og skapt herlige sommerminner som er godt å ha med seg utover høsten.  

 

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Skoleskipet Christian Radich, som i sin tid ble bygget i Sandefjord, ledet an årets båtkortesje. Fotograf: Heidi Marie Gøperød
Sommeridyll i Korsvik, en av Sandefjords mange idylliske strender. Fotograf: Hanne Marie Pedersen
;