Bærekraftig familiebutikk

Folk kjører langveisfra for å handle på Fat og fe. – Kundene kommer hit for opplevelsen, mener gründeren.


Tekst: Henrik Sandvik

– Det gjør ikke noe at ting er litt skjevt.

Thea Mørk Engelstad (37) ler høyt. Snart fire år er gått siden hun startet gårdsbutikk hjemme på Fevang i Sandefjord sammen med lillesøster Maj og mamma Inger-Hilde. Folk kommer langveisfra for å handle matvarer, hudpleie og interiørartikler, og ikke sjelden må Thea klype seg i armen.

– Det er utrolig å tenke på at vi har fått til dette, men vi føler egentlig ikke at det er vi som har skapt Fat og fe. Vi har respondert villig på kundenes etterspørsel, og har klart å tilby noe folk vil ha, sier Thea.

Varene er økologiske, bærekraftige og produsert i liten skala, helst lokalt. Noen varer tilbys også på nett, men hovedutvalget finnes i butikken i det gamle bryggerhuset. Markedsføringen skjer primært med en særdeles aktiv Instagram-konto.

– Jeg tror det handler om å dyrke det særegne. Folk liker å gå her blant de gamle husene og puste inn frisk luft mens de kikker på hønene. Den opplevelsen finner man nok ikke så mange andre steder.

Særegenheten innebærer stor variasjon både i produktutvalget og kundegruppen.

– Noen kunder kommer på besøk fordi de er nysgjerrige, ønsker en utflukt eller vil kjøpe gaver, men vi har også de superfokuserte kundene som vet nøyaktig hvilken økologisk urkorn de skal ha. Det er også mange som oppdager nye ting hos oss, som at de kan ha med egen emballasje og at økologiske grønnsaker ikke må være pakket i plast.

– Alt dette gir oss flere ben å stå på, men noen basisvarer bare må vi ha, sier Thea, og peker ut sin absolutt viktigste vare:

– Hadde det ikke vært for hønene, hadde det ikke vært noen butikk. Egg fra bortskjemte og økologiske høner må man jo ha.

Thea forteller at kjøpsprosenten er nokså høy.

– Mange reiser ganske langt for å komme hit, og de besøkende har gjerne en handleliste, ønskeliste og et mål med turen. Det fører til at vi har en ganske høy kjøpeprosent. Det er ikke så mange som bare dropper innom uten å kjøpe noe.

Sandefjord har mye å by på. Sjekk mulighetene!

Thea ser ikke på seg selv som noen typisk gründer og næringsdrivende. Hun er for eksempel ikke spesielt økonomisk anlagt, mener hun selv.

– Jeg er ikke så flink på strategi- eller markedsplaner, og stoler nok litt for sterkt på mage- og hjertefølelsen. Jeg er ikke så god på markedsføringsregler, har ikke langsiktige driftsplaner og har litt for lite tid til nettverksbygging utenfor butikken, ramser hun opp, og videre:

– Men vi har vært kjempefokuserte og jobbet beinhardt, og vi har tydelige meninger om butikken. Jeg tror denne genuine interessen er viktig. Det skinner igjennom i alt vi gjør!

Og veien til dagens Fat og fe har vært lang. Sammen med mannen Kai og tre sønner bodde Thea flere år i Oslo og Kina før returen til Sandefjord.

Og mens mange av kundene kommer langveisfra, ønsker hun sterk lokal kobling.

– Jeg skulle gjerne dyrket mer selv. Jeg drømmer om sau, og potetene våre burde jo komme fra Fevang – ikke Stokke eller Sande.

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Den sjarmerende butikken vokser jevnt og trutt.

– Det var aldri planen å starte gårdsbutikk, men nå har vi flere ansatte og faste kunder. Jeg blir rørt av å tenke på at vi har skapt arbeidsplasser for andre, sier Thea.

For henne selv er imidlertid Fat og fe langt mer enn en arbeidsplass.

– Vi bor jo på gården, og jeg jobber syv dager i uka. Det har blitt en livsstil, sier Thea.

– Samtidig elsker jeg friheten. Jeg hadde kunnet dra på Ikea på en tirsdag , hvis jeg hadde hatt tid. Og hvis det en dag ikke gir mening lenger, kan jeg gå ut av det, fortsetter hun.

Butikken har null gjeld og utviklingen tas skritt for skritt. Det lappes litt her og males litt der. Thea stortrives når nysgjerrige kunder stiller gode spørsmål, og prøver å se for seg hva koldjomfruen fra Oslo ville ha sagt om det oldebarna har stelt i stand.

– Oldemor kjøpte gården før krigen, og det er gøy at vi har greid å lage et sted som folk vil besøke. Og nå begynner det jo å gå bra. Det ble til og med litt lønn på meg i fjor.

Thea Mørk Engelstad (t.v.) og lillesøsteren Maj håper oldemor ville vært fornøyd med bruken av familiegården på Fevang. Foto: Fat og fe
Den idylliske gårdsbutikken Fat og fe selger økologiske matvarer, hudpleie og interiørartikler. Foto: Fat og fe

Prospekt Sandefjord

* Denne reportasjen ble først publisert i «Prospekt Sandefjord» 6. juni 2018.

* I magasinet kan du lese om næringslivet og det gode livet i Sandefjord.

* Klikk på bildet under for å komme til web-versjonen av magasinet.

;