Midt i smørøyet

Sandefjord er et supert sted å bo og jobbe. Vi har både spennende bedrifter og det gode liv!

Tekst: Henrik Sandvik
Sandefjord / 1. juni 2018

Skjærgård og saltvann. Billige boliger. Deilig klima og kort vei til alt. Ingen køer, men tett med natur-, idretts- og kulturtilbud - og et yrende næringsliv.

Sandefjord har mye å by på, og det kan du lese om i vårt ferske magasin Prospekt Sandefjord!

Med Torp, ferge og E18 er Oslo, Grenland og utlandet aldri langt unna, og hverdagslogistikken går unna på null komma niks. På toppen av det har Sandefjord mange spennende bedrifter og gode jobber for flinke folk. Les videre og bli kjent med mulighetene!

Meld deg på nyhetsbrevene våre!

Billige boliger

Sandefjord kan friste med fine boforhold for store og små. En rekke trygge og gode nabolag nær sentrum gir mye å velge mellom; uansett hvor i Sandefjord man velger å bosette seg, er det sjelden langt fra A til B, og skoler, fritidstilbud og turmuligheter er det overalt.

Mens boligene i Oslo har blitt enormt dyre, er prisnivået mye hyggeligere i Sandefjord.

Her er boligene betydelig billigere enn nærmere hovedstaden; bare ved å dra til nabobyen Tønsberg, stiger snittprisene faktisk 15-20 prosent - det kan du lese om i vår ferske artikkel om boligmarkedet. Du som sitter i en liten storbyleilighet og drømmer om mer plass og hageflekk, bør kaste blikket på Sandefjord. Sannsynligvis blir du sittende igjen med penger til overs også!

--

Sentrum og Sandefjordsfjorden sett fra Midtåsen. Foto: visitvestfold.com

 

Sol og sommer

For mange er Sandefjord kjent som en sommerby, og det er ikke så unaturlig. I juli 2017 hentet Nettavisen inn statistikk fra 90 av landets værstasjoner gjennom de siste 30 årene, og målet var enkelt og greit å finne ut hvor i landet sola skinner mest. Svaret var oppløftende for vår del:

Det er flere soltimer i Sandefjord enn i noen andre norske kommuner!

Mens skydekke og nedbør glimrer med sitt fravær, er det flust av holmer, strender og turmuligheter. Sandefjord har 196 kilometer kystlinje, og du er ikke en ekte sandefjording før du eier din egen båt!

--

Sandefjord har best klima i Norge, og sommerdagene kan gjerne legges til en av mange strender. Foto: Visit Vestfold 

Best på nett

En høy andel av netthandelen i Norge skjer gjennom en bedrift i Sandefjord, populært kalt «netthandelsbyen». Storebror er Komplett med 400 ansatte lokalt og rundt det dobbelte totalt. Komplett etablerte Norges første nettbutikk i 1996 – med kun elektroniske artikler – men har utvidet sortimentet betraktelig.

I 2018 blir storsatsingen Marketplace rullet ut - der andre netthandlere kan selge over Kompletts portal.

En rekke andre selskapet har poppet opp i kjølvannet av Komplett. Fjellsport og Skitt Fiske er to av landets mest populære fritidsrelaterte nettbutikker, mens andre selger IT-utstyr på nett. Det er også en fysisk dataforretning i sentrum – Så Lett Data.

Her ligger også web-utviklere som Emagine, EasyWeb og Terki, CRM-tilbydere som NextCom Evolution og IT-konsulentene i Technet Consulting og Evry.

--

Netthandelskonsernet Komplett har 400 medarbeidere på hovedkontoret i Sandefjord. Foto: Morten Rakke

Jotuns hjemby

Hjørnesteinsbedriften i Sandefjord er Jotun. Malingprodusenten har mer enn 900 ansatte her og nærmere 10.000 globalt. Selskapet er på topp 10 i alle sine virksomhetsområder, og i 2017-2019 bygges nytt hovedkontor på Gimle og en betydelig opprustning av fabrikken på Vindal.

Konsernsjef og sandefjording Morten Fon – som har jobbet i Jotun siden studiedagene på 1980-tallet – sier det slik:

Nøkkelen til Jotuns suksess ligger i en sunn strategi, god kultur og langsiktige eiere. Vi hadde ikke klart en slik utvikling uten å tenke stort!

Fon er opptatt av at Sandefjord er et bra sted å bo for medarbeiderne. 

– Vi er til stede i mange land og lar selskapene styre mye selv, men i bunnen skal alle ha den samme forståelsen om kultur og strategi, sier han.

--

Morten Fon er en av cirka 900 Jotun-ansatte i Sandefjord. Foto: Morten Rakke

Gründerånd

Med rik historie fra hvalfangertiden og videre bakover, er Sandefjord en kremmer- og gründerby. Derfor var det bare rett og rimelig da co-workingspacet Gründeriet så dagens lys. I lokalene i Rådhusgata 26 i sentrum står døren åpen for nyetablerere fra alle bransjer og i alle aldre. De hjelper hverandre og deler erfaringer, mens strøm, internett, møterom, kantine, printer og så videre er tilgjengelig mot en beskjeden husleie.

Mer enn 30 bedrifter har vært innom Gründeriet siden oppstarten.

– Her kan de kloke hodene hjelpe hverandre til å få maksimalt ut av ideene sine, sier Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening, som står bak satsingen sammen med Sandefjord kommune.

I tillegg bidrar en rekke firmaer med varer og tjenester, og Sandefjords-bedriftene JotunCarlsen Fritzøe og Concent er inne som hovedsponsorer.

--

På Gründeriet står døren åpen for bedriftsetablerere. Foto: Petter Holskjær

Rikt næringsliv

Sandefjord kan i det hele tatt skilte med et rikt og variert næringsliv. Byen har gått fra å være konsentrert rundt noen få store bransjer, til å ha kunnskapsbedrifter innen IT, logistikk, elektronikk, handel, legemidler og engineering.

1. januar 2017 oppsto «Nye Sandefjord» – bestående av Stokke, Andebu og Sandefjord. Den nye storkommunen har et enda mer sammensatt næringsliv, og dette mangfoldet kommer til syne i Sandefjord Næringsforening.

SNF har 470 medlemsbedrifter, 30 arrangementer i året og et aktivitets- og energinivå få kan matche. 

I tillegg kommer flere godt utbygde næringsområder, både i sentrum, langs E18 og ikke minst ved knutepunktet Torp Sandefjord lufthavn – selve motoren og navet i regionen vår.

--

Torp Panorama Business Centre rett ved flyplassen. Foto: Morten Rakke