Tenker sommer hele året!

– Vi er heldige som bor i kulturbyen Sandefjord, sier Lotte Gaarder i Bakgården Cafe etter nok en hektisk konsertsommer.


Tekst: Henrik Sandvik

Den første snøen har falt over Sandefjord, og det går i kakao med krem på Bakgården Cafe. Daglig leder Lotte Gaarder serverer et knippe kunder på en ellers rolig dag, men de stappfulle sommerkveldene føles ikke langt unna.

– Jeg skjønner egentlig ikke at jeg orker å holde på med disse konsertene. Jeg gruer meg jo like mye hvert år, sier Gaarder.

– Er ikke de bare hyggelig da; hvorfor gruer du deg?

– Akkurat hva jeg er så nervøs for, vet jeg ikke helt – foruten været da. Men jeg tror det er bra å ha litt nerver; da holder jeg meg skjerpet. Og det er absolutt verdt det, det er jo vanvittig gøy!

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Fra St. Hans til midten av august arrangerte Gaarder 13 konserter.

– Denne sommeren gikk som en drøm, helt uten problemer. Jeg blir så glad når jeg merker at gjestene koser seg, sier hun, og fortsetter:

– Dette var den syvende konsertsommeren vår. Jeg er opptatt av å tilby en scene for lokale artister, og så trenger vi noen nasjonale stjerner for å få det til å gå rundt.

Gaarder forteller at årets billettsalg var bra.

– Vi har flere og flere turister, og gjester fra Drammen og Oslo kommer ens ærend for konsertene, uten noen relasjon til Sandefjord.

– Hva var din største konsertopplevelse i sommer?

– Det var Sol Heilo. Hun må være en av de kuleste damene jeg har sett; jeg skulle ønske konserten varte i fem timer.

Etter den heseblesende sommeren, fulgte en roligere periode for Gaarder. Nå er imidlertid julebordsesongen igang og i tillegg kommer jevnlige vinsmakinger. Dessuten er bookingene for neste års konsertsommer allerede igang.

– I flere år var det fryktelig tøft å drive cafeen. Det var lange perioder som var stille, og så løsnet det alltid før sommeren og i jula. Nå er det jevnt over mye å gjøre hele året og vi har mange selskaper og arrangementer, sier Gaarder, som også gleder seg over de kjente artistene som kommer tilbake år etter år.

– Eva Weel Skram og Magnus Grønneberg kontaktet meg rett etter konserten, takket for seg og ba om dato for neste år. Det er stas.

– Betyr det at du har konsertdatoer for neste sommer klar allerede?

– Jeg liker å være tidlig ute, og har et par ting spikret, ja. Ønskelisten er i alle fall klar!

Lotte Gaarder er allerede i gang med å booke artister til neste års konsertsommer. Foto: Henrik Sandvik
Sol Heilo-konserten i august var sommerens musikalske høydepunkt for daglig leder Lotte Gaarder i Bakgården. Foto: Bakgården

Bakgården Cafe

* Cafe og kulturarena i Nybyen i Sandefjord.

* Ligger i et kvartal med gamle bygninger, der det også er leiligheter, gallerier og butikker.

* Hadde 13 konserter i sommer, mens vinsmaking og andre arrangementer skjer hele året.

* Gården eies av Nytbyn, mens Lotte Gaarder eier Bakgården Cafe AS.

;