Tidenes beste for Jotun

Malingprodusenten fra Sandefjord omsatte for nærmere 20 milliarder kroner i fjor. Målet er videre vekst i 2020, men global uro skaper usikkerhet.


Tekst: Henrik Sandvik

Det ble ny rekord på både topp- og bunnlinjen for Jotun i året som gikk.

Sterk forbedring i salget av skips- og industrimaling, samt god vekst innen dekorative malinger, var de viktigste årsakene til salgsveksten på hele 11 prosent fra 2018.

– 2019 ble et godt Jotun-år med vekst i alle regioner og segmenter, og vi leverer de beste resultatene noensinne, kommenterer konsernsjef Morten Fon i en pressemelding.

– De senere årene har Jotun vært påvirket av lav markedsaktivitet innen offshore og lite nybygg av skip, men denne utviklingen har snudd og innvirker positivt på resultatene, fortsetter han.

Jotun er størst eller blant de største i verden i alle sine segmenter. Totalt endte omsetningen av maling og pulverlakker på 19,65 milliarder kroner, mens driftsresultatet ble 2,3 milliarder; opp hele 71 prosent fra året før.

Malingkonsernet rigger seg for videre vekst, og investerte nærmere halvannen milliarder kroner i fjor. Blant de største investeringene er det nye hovedkontoret og forskningssenteret i Sandefjord, samt nye fabrikker i Egypt og Vietnam.

Jotun forventer videre salgsvekst i 2020, men handels- og geopolitiske spenninger samt utsikter til lavere global vekst skaper usikkerhet.

– Nybyggaktiviteten innen shipping ser ut til å kunne avta noe i løpet av 2020, og dette kan innvirke på resultatene fremover. Samtidig har Jotun et bredt bransjemessig og geografisk fotavtrykk, noe som gjør oss godt rustet til å takle utfordringer i enkeltsegmenter og -markeder, sier Fon i pressemeldingen.

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Jotun

(Mrd. kr) 2019 2018 Vekst
Omsetning 19,7 17,7 11 %
Driftsresultat 2,3 1,4 71 %
Res. f. skatt 2,1 1,1 86 %


* Malingprodusent med base i Sandefjord.
* Verdensledende innen alle segmenter.
* Har 65 selskaper og 39 produksjonsanlegg.
* Over 10.000 ansatte (ca. 1.000 i Sandefjord).
* Les mer om Jotun HER.

;