Populært studie i Sandefjord

Pågangen har vært stor før studiestarten på Gokstad Akademiet. Denne uken begynner 80 studenter og 220 kursdeltakere på den nye fagskolen i Sandefjord.


Tekst og foto: Henrik Sandvik
September 2020

 

Det begynner å bli mange år siden BI la ned filialen i Sandefjord. Nå fyller Gokstad Akademiet deler av hullet. Den nyopprettede fagskolen tilbyr to studieretninger når startskuddet går denne uken; digital markedsføring er det ene – salg, markedsføring og ledelse det andre.

– Studieretningene er veldig relevante, da vi ser at svært mange bedrifter har kjempeetterspørsel etter nettopp digital kompetanse. Vi har valgt disse retningene fordi det er her behovet er størst ute i virksomhetene, forteller rektor Atle Bjurstedt.

Fagskolen er samlokalisert med Skagerak International School, og det nyopprettede studietilbudet har blitt svært godt mottatt. 

– Vi forventer cirka 80 heltidsstudenter og 220 deltakere på nettkursene våre, sier han. 

Et gunstig kostnadsbilde er en av årsakene til den gode responsen. På grunn av Covid-19-situasjonen dekker Vestfold og Telemark fylkeskommune studieavgiften for 100 studenter. Det betyr at hele studiet er gratis for dem som begynner nå. Gokstad Akademiet har også blitt tildelt midler for gjennomføring av åtte nettbaserte kurs - fire i hver studieretning. 

– Dette gjør at vi får en veldig god start, og det setter vi stor pris på, sier Bjurstedt.

Bli kjent med våre inspirerende sandefjordinger!

Oppstarten skjer etter lang tid med drømmer og byråkratiske prosesser. Atle Bjurstedt og partner Simon Elvestad begynte å diskutere skoleetableringen for fire år siden. 

– Vi har søkt Nokut (nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) fire ganger, og har fått nei hver gang før det endelig gikk gjennom i år, sier Bjurstedt.

Han peker på at behovet for et studietilbud er ekstra stort i disse spesielle tider. 

– Det er mange som er blitt permittert eller står arbeidsledige på grunn av Covid-19, og i en slik situasjon er det flere som benytter muligheten til å stake ut et helt nytt karriereløp. Det siste halvåret har dessuten den digitale utviklingen skutt fart, og det er mange som rett og slett ikke henger med. Dette gjør studiene våre enda mer aktuelle, sier rektoren.

Generelt er det stor spredning i søkermassen – med tanke på både alder, bakgrunn og geografi.

– Vi trodde de fleste ville komme rett fra videregående med russelua i hånda, men ser nå at de fleste søkerne er noe eldre. De har jobbet litt og kanskje vært innom et annet studie før de kommer til oss. Vi har også en håndfull studenter som er i 40-årene og rett og slett ser etter nye yrkesveier. Mange kommer fra regionen vår, men det er også studenter som flytter hit langveisfra, sier Bjurstedt. 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Nærhet til næringslivet er det store mantraet for Gokstad Akademiet. Forelesningene skal være høyaktuelle og foreleserne oppdatert på det som skjer «der ute». 

– Ambisjonen vår er å være yrkesnære, og vi vil trekke inn gjesteforelesere fra det lokale næringslivet. Utdanning er ferskvare – ikke minst innen dette feltet der utviklingen går så raskt – og studentene våre skal lære fra dem som driver med dette hver dag, sier faglig ansvarlig Arne Wellberg. 

Videre ligger fokus på å gi studentene kortest mulig vei til jobb. 

– Salg er den mest etterspurte stillingen på Finn.no, men det er få konkrete og gode salgsutdanninger. Man snakker gjerne om «den fødte selger», men det er mange fasetter her og mye man kan strukturere, fortsetter han. 

Studentene skal også få jobbe med konkrete case-prosjekter for lokale bedrifter. 

– Når det gjelder case-oppgavene ønsker vi å komme i kontakt med enda flere bedrifter. Vi trenger å få beskjed i god tid slik, at vi kan legge det inn i semesterprogrammet. Det er bare å ta kontakt, sier pedagogisk ansvarlig Camilla Wollertsen. 

Det er hektisk rett før studiestart, men Bjurstedt forteller at skoleledelsen også har de lange brillene på:

– Neste høst håper vi å starte en studieretning til, da blir det innen programmering. Der er det også et stort behov ute i bedriftene. Vi skal også øke scopet i forhold til å trekke til oss samarbeidspartnere fra næringslivet og rekruttere studenter fra et enda større område. Vi tenker jo stort!

Rektor Atle Bjursted (f.v.), pedagogisk ansvarlig Camilla Wollertsen og faglig ansvarlig Arne Wellberg gleder seg til å ta imot studentene på Gokstad Akademiet.
Skoledelsen har hektiske dager og mye å diskutere rett før studentene inntar auditoriene.
;