Torp jager nye høyder

Med åtte nye ruter ser fremtiden lys ut for Torp Sandefjord lufthavn. Suksessflyplassen snuser på rekordnivåer etter en skiftende periode.


– Nå er det igjen gøy på Torp, jubler Tine Kleive-Mathisen.

Markedssjefen på Torp Sandefjord lufthavn smiler. Etter en periode med utfordringer, er 2016 blitt et år med stang-inn på flere områder. Kleive-Mathisen forventer å lande på halvannen million reisende i 2016 og cirka 1,8 millioner i 2017. Toppnoteringen fra 2013 er på 1,84 millioner.

– Hvis alt går veien, kan vi faktisk ende opp med rekordtall i 2017.

Rutetilbud i medvind

Rutetilbudet har hatt en hyggelig utvikling. Da vinterprogrammet åpnet 1. november, ble åtte nye ruter satt i drift fra Torp. De nye rutene er Bergamo (Milano), Tenerife, Gran Canaria, Krakow, Gdansk, Warszawa, Alicante og Manchester. Malaga og London er tilbake på programmet fra våren 2017.

Noe av årsaken er som kjent at Ryanair sa takk for seg på Rygge.

– Det var jo med blandede følelser vi så at Rygge måtte legge ned. Det var trist for våre kolleger der, men det gir utvilsomt positive effekter for oss, sier Kleive-Mathisen.

Torp-ledelsen anslår at deres hovedmarked består av cirka 650.000 nordmenn.

– Våre passasjerer bor primært mellom Asker og Arendal – fra A til A – og vi ønsker at de som bor vest for Oslo skal tenke Torp når de skal ut å reise. Vi vil at de ser fordelene ved en liten og effektiv flyplass som får dem opp i lufta på én-to-tre, sier Kleive-Mathisen.

Hun sikter til hele tidsbruken – fra avreisen hjemmefra til ombordstigningen i flyet:

– På Torp bruker du minimalt med tid for å få parkert, du møter ikke køer ved sjekk-inn, og selve sikkerhetskontrollen er også unnagjort på få minutter. Så er det bare å kose seg.

Vunnet viktige kamper

Det er en sammensatt reise flyplassen midt i nye Sandefjord kommune har lagt bak seg. En lang uenighet om hvem som skulle ta regningen for sikring av luftrommet rundt Oslofjorden – det såkalte Sektor Farris, er avklart. Til slutt valgte Avinor ikke å anke dommen fra Agder lagmannsrett – som var i Torps favør. Den seieren reduserte Torps årlige kostnader med 15 millioner.

– Våre kostnader lå på nivå med Gatwick i London, og de har 40 millioner reisende i året. Det sier litt, påpeker Kleive-Mathisen.

I tillegg ble Avinors tårntjenester lagt ut på anbud. Der fikk Avinor fornyet tillit.

– Vi har alltid vært fornøyd med kvaliteten på tjenestene deres – det er prisen som har vært vanskelig å bære. Den falt imidlertid kraftig etter anbudskonkurransen, og er nå på et langt hyggeligere nivå, forteller Kleive-Mathisen, og legger til:

– Nå er Torp i rute.

 

Er du nysgjerrig på mulighetene i Sandefjord? Les mer i vårt magasin Prospekt Sandefjord!

Storby og business

Kombinasjonen fritid og forretning g jør reisemiksen perfekt på Torp. En av favorittene til reiseglade nordmenn er storbyweekender utenlands, og her har Torp mye å by på. Blant annet København og Milano, samt spennende kulturperler i Polen og Baltikum.

Snart er også London tilbake på plakaten, og i tillegg kommer Amsterdam.

– Det er vår viktigste internasjonale rute. Du når 800 destinasjoner fra Schiphol, og for det internasjonale næringslivet i regionen – med Jotun i spissen – er den ruten helt avgjørende, sier Kleive-Mathisen.

– Jotun har sammen med flere andre store multinasjonale selskaper et reisebehov over hele verden, og da er KLMs rute av stor betydning for dem, legger hun til.

Polen og Baltikum er også viktige – ikke minst fordi det bor vel 100.000 polakker her til lands. Segmentet «besøke venner/ familie» utgjør et stort reisevolum til og fra Polen.

– Torp er imidlertid tuftet på det lokale næringslivet. Det startet med Widerøes ruter til Bergen, Stavanger og Trondheim, samt København. Alle disse er svært viktige ruter for næringslivet i regionen vår, sier Kleive-Mathisen.

Hun minner om at Widerøe har utkonkurrert både Braathens og Norwegian på innenriksruter:

– Vi kan trygt konkludere med at en god rutetabell og hyppige avganger/frekvenser er mye viktigere for de forretningsreisende enn store fly.

POSITIV UTVIKLING: Markedssjef Tine Kleive-Mathisen og adm. direktør Gisle Skansen.
BERGAMO: En av mange populære ruter fra Torp Sandefjord lufthavn.
;