Flytter hjem for å nå langt

Ida Stein legger lista høyt etter Urørt-suksessen. Nå er det låtskriving, album og Fjordfesten som gjelder, og jobben skal gjøres hjemme i Sandefjord.


– Jeg flyttet inn for to dager siden, sier Ida Stein.

Den 23 år gamle sangkometen fra Sandefjord er tilbake i hjembyen. Etter flere år i tyske Køln, er artisten på vei inn i en leilighet i Bjerggata. Lillebroren skal bo på gjesterommet, foreldrene har hjulpet til med første flyttelass og snart kommer også kjæresten og manageren Werner oppover.

Ida er klar for en ny tilværelse.

– Vi gleder oss. Her kommer vi til å stortrives, sier hun, fullstendig klar over at overgangen kommer til å bli stor.

– Køln har 1 million innbyggere og masse spennende kultur. Jeg har fått kjenne på storbyfølelsen, vært på utallige konserter og jobbet i studio med flinke folk. I den fasen jeg vil over i nå, er imidlertid Sandefjord perfekt.

– Hvilken fase er det?

– Nå skal jeg skrive. Planen er å gi ut en ny single i mai – så får vi se hva som skjer etter det.

Låtskriving foregår best i vante omgivelser, mener 23-åringen.

– Sandefjord for meg er ro, natur, familie og trygghet – kanskje spesielt nå etter årene i en storby. Det er et godt sted å være, samtidig som det er nok av ting å se og finne på. Dessuten har jeg noen gode venninner her, og både Oslo og Køln er kort vei unna, forteller Ida.

Hun kommer nemlig ikke til å befinne seg i Sandefjord hele tiden.

– Det blir en del frem og tilbake, ja. Jeg har jo et band, og de holder til i Oslo. Jeg kommer også til å holde kontakten med miljøet i Køln, forteller hun.

Ida har et klart mål for fasen hun nå går inn i.

– Jeg har laget singler og EP-er, men det hadde vært gøy å gi ut et album. Jeg sitter med masse demoer, og lager gjerne nye versjoner av de gamle låtene. Eller kanskje noe akustisk, spør Ida, og svarer selv:

– Jeg synes det er viktig å holde mange dører åpne.

I tillegg til å tenke utenfor boksen, går Ida tungt inn for det hun driver med.

– Jeg begynte i Sandefjord jentekor da jeg var 7 og startet å ta sangtimer da jeg var 11. Det gjorde jeg fordi jeg hadde hørt at det var så vanskelig å komme inn på musikklinja på Sandefjord videregående skole.

I dag beskriver hun sjangeren sin som elektro-pop, men det har vært mange forskjellige inspirasjonskilder opp gjennom årene.

– Jeg begynte å høre på Christina Aguillera og Mariah Carey da jeg var liten, og fortsatte senere med Katie Melua og Bertine Zetlitz – for å nevne noen. Da jeg begynte på musikklinja, var det jazz som gjaldt, sier hun.

Forbildene i 2016 har en melankolsk undertone – Thomas Dybdahl, Ane Brun, Aurora og Röyksopp. Det samme gjelder hennes egne låter.

– Er du en grubler?

– Hehe, ja, jeg tenker nok ganske mye, men ikke nødvendigvis dystre tanker. Melankoli trenger ikke være et synkehull. Det handler mer om en stemning

– Ellers har du beskrevet deg som litt vimsete?

– Ja, det stemmer nok, ler Ida, og legger til:

– Sånn sett passer det jo bra med litt tysk disiplin i livet mitt. Werner og jeg jobber veldig godt sammen.

Samarbeidet har resultert i kjempesuksess for Sandefjord-jenta. Ida ble plukket ut som en av tre artister i årets Urørt-finale med låta «Are We Changing», og ble blant annet roset opp i skyene på NRK P3:

«Se opp for talentet Ida Stein, hun er den nye lyden av Norden. Hennes himmelske vokal kler elektropopen perfekt.»

Å havne i Urørt-toppen førte også til en plass på scenen under musikkonferansen by:Larm i Oslo i mars.

– Jeg liker å jobbe mot konkrete mål, og på slutten av 2015 satte jeg opp to mål for 2016: en plass i Urørt-finalen og å spille på by:Larm. Jeg fortalte det ikke til noen – jeg bare skrev det ned for meg selv, sier hun.

Nå handler det om nye mål. Ida – som har visst at hun skulle bli popstjerne siden hun var 7 – går en travel forsommer i møte.

Låtskrivingen og det første albumet er nevnt, i tillegg kommer en rekke konserter. Ida har spilt på Fjordfesten i Sandefjord, Slottsfjell i Tønsberg og back-stage på Øya i Oslo. Til sommeren er hun tilbake på hjemmebane.

– Jeg skal spille på Fjordfesten. Og det gleder jeg meg veldig til!

STUDIOTID: Ida Stein har tilbragt mange timer i studio i tyske Køln.
SANGKOMET: Ida er blant annet blitt omtalt som "The New Sound of the North". Foto: Monica Reistad
;