– Beste hyttemarked på 10 år

Hytte i Sandefjord-skjærgården er en stor drøm for mange. Kjøpere blar gjerne opp flere millioner kroner, men svært få ønsker å selge.


Tekst: Henrik Sandvik

 

– Vi har ikke hatt et så bra marked siden 2007, sier Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Fritid – Vestfold.

Etter mange år i bransjen kjenner hyttemegleren Vestfold-skjærgården som sin egen bukselomme. Nå merker han at mange ønsker å kjøpe hytte.

– Kjøperne er der ja. Mange har bygget opp ledig boligkapital – ikke minst i Oslo etter flere år med kraftig prisvekst. Hytte er et luksusgode mange drømmer om, sier Solberg.

Sandefjord scorer da blant annet høyt på nærheten til hovedstaden.

– Det er jo avstanden som er gullet. Moderne mennesker har dårlig tid og vil komme seg kjapt fram til hytta, for eksempel uten å måtte ta båt tut på en øy, sier Solberg.

Personlige relasjoner er også et poeng.

– Mange av kjøperne har et forhold til Sandefjord fra før – for eksempel gjennom familie eller venner. Dessuten er det mange som nå velger å tilbringe feriene hjemme. Dette har jo dessverre med terrorfrykt å gjøre, samt den negative valutautviklingen, fortsetter han.

 

 

Det er hovedsakelig godt voksne mennesker som kjøper hytte i Vestfold-skjærgården.

– Det er fremdeles relativt høy snittalder på kjøperne, ja. Det finnes noen i 30-årene, men de fleste er fra 45 og oppover, sier Solberg, og fortsetter:

– Geografisk ser vi at de fleste kommer fra Oslo, Bærum, Drammen eller Kongsberg. Telemarkinger velger Bamble og Kragerø, mens folk øst for Oslo handler i Østfold.

– Og hva er det de ser etter?

– Prismessig ligger normalen nå rundt 5 millioner kroner. Man kan være heldig å finne et bra sted til 3 millioner og kanskje man må opp i 6 millioner – det er helt avhengig av hva man er ute etter og hva man er villig til å «ofre».

I Vestfold finnes det fritidsboliger fra 1,5 til over 30 millioner kroner, og på kort avstand kan man oppleve store ulikheter.

– To hytter som ligger få meter fra hverandre kan være vidt forskjellige når det gjelder adkomst til vei og/eller vann, kveldssol, utsikt, parkering eller vindforhold – og alle slike kvaliteter spiller jo rett inn på prisen man må betale, sier Solberg.

 

Registrer deg her hvis du ønsker å bli oppdatert om ledige jobber og livet i Sandefjord for øvrig!

Kjøperne er med andre ord til stede, men den andre siden av bordet er ikke like synlig. Ikke bygges det noe nytt i skjærgården, og ikke har eierne noen grunn til å selge.

– Tilgangen på objekter er dessverre veldig dårlig. Det er uhyre lite til salgs, sier Solberg.

Han ser flere årsaker til dette.

– For det første er jo arveavgiften fjernet, og dermed forsvant også et veldig vanlig salgsargument hvis vi går litt tilbake i tid. Man ønsker jo at hytta skal gå videre i familien, så det én motivasjon for å beholde hytta, sier megleren, og fortsetter:

– Bank er alternativet for de fleste, men når man leser overalt at eiendomsprisene skal opp, opp, opp – da er det fristende å bli sittende. Ikke minst med dagens rentenivå.

Solberg advarer mot problemene som tårner seg opp med stadig nye brukere på hytta.

– Når man kommer lenger ned i generasjonene, begynner utfordringene å melde seg. Det å løse feriekabalen er én ting, med mange om beinet, i tillegg har man jo litt ulike tanker om hvordan det skal se ut og være på hytta da, sier megleren, og avslutter:

– Det er ikke sikkert gamle bestemor er enig med ølkassegenerasjonen.

 

Nysgjerrig på næringslivet i den nye kommunen? Bli oppdatert med vårt magasin iSandefjord!

Mange drømmer om hytte i Sandefjord og Vestfold. Foto: Eiendomsmegler 1
Sandefjord har fritidsboliger fra 1,5 til over 30 millioner kroner, forteller Tore Solberg. Foto: Eiendomsmegler 1
;