Folkefest under «Hælja Hime» i Andebu

Alle bidro da andebusokningene inviterte til Hælja Hime. Anderace, motorsagkonkurranse og jurklutkasting var blant høydepunktene.


Tekst: Henrik Sandvik

 

– Større dugnadsprosjekt skal du lete lenge etter, sier Øyvin Hansen.

Han jobber til daglig i Andebu Sparebank, men sitter også i arrangementskomiteen til Hælja Hime. Siste helgen i august gikk arrangementet av stabelen for fjerde gang.

– Arrangementet har bygget seg opp gradvis, og nå har det satt seg ordentlig. Det er gøy å se hvor mange lag og foreninger som bidrar, og nå hadde vi også flere bedrifter med enn noen gang – både som sponsorer og deltakere, sier Hansen.

Han er meget fornøyd med gjennomføringen.

– Her er det ikke ett stort og sentralt apparat eller budsjett som styrer. Jeg sitter i en liten komite som holder litt i det (sammen med tidligere Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad, Jon R. Pettersen og Bjørn Aamodt), men her er det mange som bidrar.

 

Sandefjord har mye å by på. Finn ut mer her!

3.000 mennesker

Alle lag og foreninger er ansvarlig for å gjennomføre sine egne arrangementer.

– Volumet får vi rett og slett ved at så mye skjer samtidig, sier han.

Det er mye folk også. Hansen forteller at det var stapp fullt i Andebu sentrum.

– Vi anslår at nærmere 3.000 mennesker var innom i løpet av helga. Det var køer overalt og flere av butikkene doblet omsetningen, sier han.

En av de største og mest sentrale aktørene denne gangen var Andebu Bondelag, som fyller 150 år i år. Det ble blant annet markert med jordebord på lørdagskvelden.

Ellers gikk det slag i slag med ulike aktiviteter – som talentkonkurranser for barn og ungdom, Bondens marked og motorsagkonkurranse. Det var også mulig å bli Andebu-mester i jurklutkasting.

 

Klikk her for å finne ledige jobber i Sandefjord!

Anderace

Et av høydepunktene kom på arrangementets siste dag; anderacet.

– Anderacet er nok det mest originale som skjer den helga. Det er Andebu ungdomslag som står bak, og de har gjort dette til en herlig begivenhet, sier Hansen.

Ungdomslaget selger plastender for 100 kroner stykket til alle som vil delta. Endene plasseres i et startområde på Kjæråselven, og til slutt var det 1.000 ender som satte utfor i retning Askjemvannet.

Eieren av første and over mållinjen vant 2.500 kroner i premie, mens ANDreplassen gikk hjem 10.000 kroner rikere. I år gikk hovedpremien til 8,5 år gamle ANDrea Magerøy Tuft.

– Ungdomslaget får inn 100.000 kroner på dette, avslutter Hansen.

 

Skal du hjem til jul? Bli med på førjulsfest med næringslivet!

Nærmere 3.000 mennesker deltok på de ulike arrangementene i løpet av helga. Foto: Hælja Hime
Motorsaging var en av mange konkurranser under helgesamlingene i Andebu. Foto: Hælja Hime
;