Fant lykken i Sandefjord

Lars Michalowski og kona kontaktet flere kommuner i Vestfold da de ville forlate Oslo. Det mest lovende svaret fikk de fra Sandefjord.


Lars (36) og Stephanie har foretatt en lang reise. De kommer opprinnelig fra hver sin tyske småby, har vært innom både avstandsforhold og storbyliv, men lever nå sammen i Sandefjord.

– Her er det ingenting å klage på. Vi stortrives, sier Lars.

Han har gradert uttak av sin pappapermisjon med parets første barn, og jobber tre dager i uken i sitt eget datafirma. Kona jobber deltid i barnehage og driver dessuten nettstedet www.barnas-hjorne.no.

– Jeg etablerte firmaet sammen med noen venner i byen jeg kommer fra. Så traff jeg Stephanie i 2010 – da bodde hun i Norge og jeg i Tyskland. Det var ikke en langtidsløsning, innrømmer Lars.

 

I 2011 flyttet han etter til Oslo, nærmere bestemt til en leilighet på Bestum.

– Vi var heldige og hadde en veldig lav leie. Vi trivdes godt i Oslo også, men så ble min kone gravid, forteller Lars.

Under svangerskapet begynte de å vurdere tilværelsen i storbyen.

– For det første ville vi at barnet skulle vokse opp på et litt roligere sted, dessuten ønsket vi å kjøpe vår egen bolig. Det å leie føles jo litt som å kaste penger ut av vinduet hver måned.

Paret sendte mail til en rekke kommuner i Vestfold. Der la de frem sin situasjon og spurte hva de kunne håpe å oppnå på de ulike stedene.

– Vi fikk faktisk svar fra nesten alle, bortsett fra én, tror jeg. Men det mest personlige og positive svaret kom fra Sandefjord, forteller Lars i dag.

Det var Eivinn Ueland i Sandefjord kommune som sådde de første frøene hos Lars og Stephanie. De begynte å søke etter boliger, og fikk napp i en leilighet på Vesterøya. Der bor de med datteren Maya Lykke på elleve måneder.

– Tilbudet for småbarnsfamilier er veldig bra i Sandefjord. Alt fra fritidsaktiviteter, skoler, barnehagedekning og shopping fungerer godt. I tillegg er det flott natur her, og vi liker å være ute i skog og mark, sier Lars.

Til daglig leier han kontorplass i Idrettens Hus i Bugården. Fra sin base der lager han hjemmesider og utvikler mobilapplikasjoner gjennom selskapet Fjordfarm Netsolutions.

– Jeg arbeider i Sandefjord, men for tiden kun for det tyske firmaet. Jeg har veldig lyst til å bevege meg mot det norske markedet. Ideene er på plass, og neste skritt er å komme i gang. I denne sammenheng satser jeg på Sandefjord som gründerby.

Lars ønsker imidlertid ikke bare å utvide det faglige nettverket sitt – også det sosiale.

– Min kone har vært flink til å knytte nye kontakter – jeg har litt å ta igjen der. Jeg har også lyst til å kjøre båt og båtførerprøven, da blir jeg vel en ekte sandefjording, humrer Lars.

FORNØYD: Lars Michalowski har reist langt fra sin hjemby i Nord-Tyskland, men har lite å utsette på livet i Sandefjord.
FAMILIELYKKE: Med en datter på 11 måneder, er norske velferdsordninger en av fordelene med å leve i Sandefjord.
;