Bankende hjerte for Sandefjord

Selv om Einar Barth jobber i Norges største bankkonsern, er det kun lokalmarkedet hjemme i Sandefjord som gjelder for DNB-veteranen. Og Manchester City, selvfølgelig.


Tekst: Henrik Sandvik
Foto: Heidi Marie Gøperød

– Vi er utrolig heldige som bor i Sandefjord, sier Einar Barth.

Bankmannen og Sandefjords-patrioten smiler i vårsola. Vi har gått ut av DNB-lokalet i sentrum og funnet veien til paradegaten Thor Dahls gate. Man bør ikke gå gjennom byen sammen med denne mannen hvis man har dårlig tid, for Einar Barth er på hils med de fleste.

– Selv om DNB er et stort konsern, fungerer vi som en lokalbank. Vi er relasjonsorienterte og opptatt av langsiktighet og trygghet. De nye digitale verktøyene gjør at jeg kan utføre jobben min ti ganger så effektivt som før, men det har ikke blitt umoderne å snakke med en personlig rådgiver, sier han.

Som mange vet er Einar lidenskapelig opptatt av fotball. Favorittlaget er Manchester City, som i skrivende stund ligger an til å vinne både det ene og andre trofeet i årets sesong.

– Før måtte vi bruke mye tid på å lete i arkiver og bla i papirer, men nå er alt blitt så enkelt. Jeg kan hente frem alt jeg trenger digitalt og fullføre en lånesak mens jeg har kunden på tråden – til og med hvis han heier på United, ler han.

Barth har jobbet i bank hele sin yrkesaktive karriere, og har opplevd både teknologiske fremskritt og tallrike sammenslåinger.

– Jeg har drevet med dette så lenge at jeg kan huske skrivemaskinen, humrer han, og fortsetter:

– Jeg skjønte tidlig at jeg ville jobbe i bank, og på veien har det vært mange fusjoner og ulike bedriftsnavn. Men jeg føler at jeg egentlig har jobbet i samme bank hele tiden, og jeg synes alle fusjonene har gitt meg mange flinke og hyggelige kolleger.

Reglene og rammeverket for bankvesenet har også endret seg kraftig i denne perioden.

– Det er innført strenge krav til bankene, blant annet med tanke på arbeid mot hvitvasking. Noen ganger føles det som at vi hadde trengt dobbelt så mange ansatte for å oppfylle alle kravene rundt dette til punkt og prikke, sier Barth.

DNB i Sandefjord har 25 ansatte i kategoriene bedrift, privat og eiendom.

– Det er jo spesielle tider med tanke på hvordan vi jobber og hvordan vi treffer kolleger. Som alle andre kommuniserer vi mye elektronisk, sier han, og legger til:

– I dag har man bredbånd på hytta, fleksible arbeidstider og mye mindre reising enn før. Om ikke annet, har Korona i alle fall lært oss hvor effektive vi kan være.

Finn ledige jobber i Sandefjord!

Når det er sagt, så brukte Barth tiden godt også før pandemien.

– Jeg sykler hjemmefra i 7-tiden om morgenen. Det er fantastisk å trille gjennom byen og se at alt våkner, spesielt i den årstiden vi er i nå, sier han.

På sykkelsetet kjenner bankmannen på gleden over å bo i Sandefjord.

– Vi har jo alt. Om sommeren kan vi kose oss i Norges flotteste skjærgård. Om vinteren er det kort vei til gode skimuligheter – i Stokke trenger de jo bare litt rim på bakken for å lage suverene løyper, sier Barth entusiastisk.

Han ser viktigheten av et levende sentrum, håper fergene blir værende og lar seg inspirere både av bedrifter som Jotun og Komplett og elitelagene i håndball og fotball.

– Vi har mye å være stolte av i Sandefjord, både innen næringslivet og ellers, sier Barth, som rett og slett ikke kan tenke seg å bo noe annet sted:

– Jeg hadde ikke flyttet herfra om jeg så hadde fått 5 millioner i lønn i hovedstaden.

Hold deg oppdatert om mulighetene!

Einar Barth har lang fartstid i banksektoren, og har fått med seg både fusjoner, omstillinger og digitale nyvinninger. Foto: Heidi Marie Gøperød
For mange er Einar Barth et kjent fjes i bybildet, og han kan ikke tenke seg å bo noe annet sted enn Sandefjord. Foto: Heidi Marie Gøperød

Inspirerende sandefjordinger!

* Det foregår mye positivt i næringslivet vårt, og sommeren 2021 løfter vi fram flere spennende Sandefjords-bedrifter.

* I denne intervjuserien treffer du medarbeidere fra hoved-samarbeidspartnerne i Tenk stort, tenk Sandefjord-prosjektet.

* Et nytt intervju blir publisert hver uke på våre websider og i sosiale medier. Følg med og bli inspirert, du også!

;