Ett trinn av gangen

17 år gamle Linda Redzovic er halvveis gjennom årene på SVGS og holder alle muligheter åpne for fremtiden. – Men jeg kommer ganske sikkert tilbake til Sandefjord, sier hun.


Tekst: Henrik Sandvik

Foto: Heidi Marie Gøperød / Heimar Design

– Jeg er så utrolig lei av Teams, sukker Linda Redzovic.

Hun tar seg i det og smiler til fotografen. Det er stille i Thor Dahls gate denne ettermiddagen sent i mai. Linda følger fotografens instrukser som om hun ikke har gjort annet.

– Man mister liksom dynamikken når man ikke er sammen. De siste dagene har vi begynt å ha vanlig undervisning i klasserommet igjen, og nå skjønner jeg hvor mye jeg har savnet folk. Og faktisk; det å være på skolen, sier hun.

17-åringen (fyller 18 i desember) skulle egentlig vært midt i eksamensperioden.

– Alt har blitt utsatt og avlyst, det er veldig kjedelig. Jeg skulle ha begynt å ta lappen nå, men det må jeg jo bare vente med.

Linda er halvveis gjennom tiden på Norges største videregående skole.

– Jeg er nå ferdig med andre klasse på SVGS, på linjen som heter 4S. Det er en veldig bra linje, og jeg får mye ut av å gå der, sier hun.

4S står for «Salg og reiseliv med fagbrev og studiekompetanse», og elevene her får dobbel kompetanse; fagbrev og studiekompetanse.

En del av timeplanen går med til jobb. Elevene er lønnede lærlinger på lokale bedrifter et antall timer i uken, og Lindas arbeidsgiver er nettbutikken Komplett.

– Jeg jobber med markedsføringskampanjer, og det er veldig interessant. Det fjerde året på videregående skal jeg ta fagbrev, så da vil jeg jobbe der hele tiden, sier hun.

– Hva vil du gjøre etter det?

– Det vet jeg ikke ennå, men jeg har lyst til å prøve noe helt nytt. Jeg vil gjerne studere, og kanskje flytte utenlands en periode, sier Linda, og fortsetter:

– Det kommer blant annet an på hva vennene mine gjør. Flere av dem jobber ved siden av, og skal ta et jobbe-år etter skolen. Andre drar i militæret og noen skal begynne å studere.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Det er et stort demografisk hull i Sandefjord kommune; antallet innbyggere mellom 20 og 30 år er svært lavt sammenlignet med andre og særlig eldre aldersgrupper. Mange peker på det manglende studietilbudet.

– Hva med å bli værende? Gokstad Akademiet åpner et nytt studietilbud til høsten, som virker relevant for deg?

– Jeg har vurdert det, faktisk. Det er veldig kult at det kommer noe nytt her, og det hadde vært bra med flere slike ting. Et bedre studietilbud hadde gjort at flere ble værende i Sandefjord, sier Linda.

Hun er eldst av fire søstre og bor hjemme med pappa og bestemor; en vanlig 17-åring som trener, studerer, jobber og drømmer om fremtiden. Sommerferiene pleier å gå til farens hjemtrakter i Montenegro. Slik blir det ikke denne gangen.

– I år blir det hjemme-sommer. Jeg skal jobbe mye og være med venner. Det er så fint her. Vi er utrolig heldige som bor i Sandefjord.

Tenåringen har ikke planlagt fremtiden i detalj.

– Det er Korona og spesielle tider, så nå handler det om å ta ett trinn av gangen, sier hun.

Mange unge sandefjordinger drar utenbys for studier og karrierestart, før de flytter hjem igjen. Linda er sikker på at det blir slik for henne også.

– Jeg kommer ganske sikkert tilbake til Sandefjord. Familien min kommer til å dra meg hjem igjen uansett hvor jeg havner.

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Linda Redzovic (17) holder alle muligheter åpne om fremtiden, men er sikker på å ende opp hjemme i Sandefjord til slutt.
Et bedre studietilbud hadde gjort at flere unge sandefjordinger ble værende i byen, mener Linda Redzovic.

Tenk Sandefjord

* Mange bedrifter og mennesker er rammet av Korona. 
* I sommer blir det fullt fokus på å få hjulene i gang igjen.
* I denne perioden vil 10 inspirerende sandefjordinger fortelle hvordan pandemien har påvirket dem.
* Med denne serien ønsker vi å inspirere innbyggerne i kommunen vår, og oppfordre alle som har mulighet til å støtte det lokale næringslivet.
* SVGS-eleven Linda Redzovic (17) er 9. sandefjording i serien vår.

;