Lojale til siste strøk

Jotun har 10.000 ansatte i hele verden. Hovedkontoret er og blir i Sandefjord. – Det viktigste for oss er at hjembyen vår er et supert sted å bo, sier konsernsjef Morten Fon.


Tekst: Henrik Sandvik

 

Jotun Kemiske Fabrik ble etablert av disponent Odd Gleditsch i 1926. Siden første stund har Sandefjord vært malingprodusentens hjemmebane.

– Jotun ønsker rett og slett å være i Sandefjord. Det handler om historie, det handler om kontinuitet og det handler om mennesker, forklarer Morten Fon.

Jotuns konsernsjef er selv sandefjording. Han kjenner historien bedre enn de fleste.

– Til å begynne med var det nok tilfeldig. De fleste selskaper holder jo til der gründeren kommer fra, og i dette tilfellet var det Sandefjord. Det vil si; Gleditsch var faktisk fra Andebu, sier Fon, og fortsetter:

– I starten gikk det en historie om at man måtte være fra Andebu for å få jobb i Jotun. Helst øst i Andebu. Hvis du attpåtil var harejeger, da var du sikret.

Fon ler godt.

– Jeg vet ikke hvor sann historien er, men poenget er viktig; til syvende og sist er det mennesker det handler om, ikke geografi.

Er du nysgjerrig på mulighetene i Sandefjord? Les mer i vårt magasin Prospekt Sandefjord!

Lange linjer med lojalitet

Jotun har vokst enormt og etablert seg i alle verdenshjørner.

– Det kunne ikke skjedd fra en base i Dubai, Shanghai eller Oslo, sier han.

Nøkkelordene er kontinuitet og lojalitet.

– Vi har i alle år vært opptatt av å bygge kultur og arbeidsplasser over tid. Vi er ekstremt opptatt av lange linjer med lojalitet, kontinuerlig læring og videreutvikling, sier Fon, selv et levende bevis på lange arbeidsforhold.

– Vi pleier å si at når du først har kommet deg innenfor porten, da er det gjort, ler han.

– Det viktigste for oss er rett og slett at Sandefjord er et supert sted å bo for våre ansatte. Her er det gode skoler, kultur, idrett, fjorden, flyplass og mye mer. Nå får vi også et topplag i fotball igjen. Der er Jotun hovedsponsor. Selskapet bidrar i mange lokale sammenhenger.

– Vi selger nok ikke én liter mer maling på at det står Jotun på drakten til Sandefjord Fotball, men slike ting er viktig for oss. Vi ønsker å være med på å støtte hjembyen.

 

Registrer deg her hvis du ønsker å bli oppdatert om ledige jobber og livet i Sandefjord for øvrig!

Symbiose med det gode liv

Fon ser på tilværelsen til bedriften og de vel 900 ansatte i Sandefjord som en symbiose.

Næringslivet, idretten, kulturen, kommunen – og Jotun – alle må spille på lag for at dette skal fungere. Samtidig stiller selskapet strenge krav til de ansatte, ikke minst hvor de bor.

– Vi ønsker ikke ansatte som bor i Oslo, så ærlige er vi. Drammen til Skien – det er vårt nedslagsfelt – selv om jeg nok mener at Drammen også er for langt unna. Det fungerer bare ikke. Du blir ikke en del av kulturen når jobb og hjem er så langt unna hverandre.

Likevel søker dyktige mennesker i hopetall seg til Jotun. Noe av det mest spesielle med selskapet er denne lojaliteten. Mange tilbringer hele arbeidskarrieren i Jotun.

Borte og hjemme

Til hjemmekjær «fjording» å være, er Morten Fon enormt mye bortreist. Jotun-sjefen har cirka 120 reisedøgn i året, og bekrefter at han «rekker over en del land».

– Jeg liker å se hvordan det ligger an der ute, men det er klart det går litt opp og ned. Det er som regel veldig godt å komme hjem, vi liker oss jo godt her i Sandefjord, sier Fon, før han innrømmer:

– Men noen ganger er det jo litt godt å reise ut óg.

Jotun bygger nytt hovedkontor i Sandefjord. Illustrasjon: Jotun

Jotun

  • Malingprodusent med hovedkontor i Sandefjord. Ble etablert samme sted i 1926.
  • Vestfolds største bedrift og har over 900 ansatte bare i Sandefjord. Er i over 100 land og har totalt nærmere 10.000 medarbeidere.
  • Omsatte for cirka 17,5 milliarder kroner i 2015, og vokser hvert eneste år.
  • Investerer omkring 1,5 milliarder kroner i året i nye fasiliteter.
  • Les mer på jotun.com
;