Kontinuerlig trening på jobben

Legemiddelselskapet BASF i Sandefjord vokser. De 150 medarbeiderne har egentlig mer enn nok med å ta unna etterspørselen. Jevnlig opplæring og kompetansepåfyll utgjør likevel en viktig del av timeplanen.


Tekst: Henrik Sandvik

Det er alt annet enn Korona-stille i de tradisjonsrike lokalene langs Sandefjordsfjorden. Her har 150 BASF-ansatte sin arbeidsplass, og det er ingenting å si på aktivitetsnivået; med seks skift og drift 24/7 foregår produksjon, utvikling og forskning knyttet til omega 3-fettsyrer.

Markedet er i god vekst, og selskapets ansatte har egentlig fullt opp med å ta unna etterspørselen. Samtidig gjelder det å holde seg oppdatert innenfor alt som skjer i industrien fra sikkerhet til teknologi.

– Å lære noe nytt er en daglig del av jobben og kan ikke vente til dager med god tid, sier HR-leder Mona Reimers i BASF.

– Kontinuerlig kompetanseutvikling er vår konkurransekraft og det å lære noe nytt omfatter alle i organisasjonen, uansett rolle, fortsetter hun.

 

Fabrikken i Sandefjord er en del av den globale BASF-familien. Det gir flere unike muligheter, og medarbeidere kan ha mulighet til å jobbe ved på BASF-sites i andre land eller delta i lederutviklingsprogrammer og talentutveksling på tvers av landegrensene.

– Vi kan utveksle mye spennende kunnskap på tvers i et globalt selskap, og samlet har BASF enormt mye kompetanse som vi her i Sandefjord har tilgang til. Som et eksempel er BASF aktive i forhold til Parisavtalens mål om å redusere CO2, noe som betyr at vi i Sandefjord konkret jobber med prosjekter knyttet til redusert energiforbruk, sier produksjons- og opplæringskoordinator Thomas Reiersen.

– Vi må sørge for at alle våre ansatte er oppdatert og får kursing innen grunnleggende områder knyttet til kvalitetssikring, dokumentasjon og HMS, og videre tilbys opplæring innenfor ulike relevante og aktuelle fagområder, legger han til.

Finn ledige jobber i Sandefjord!

BASF i Sandefjord har etablert en ordning der alle medarbeidere knyttet til produksjon har faste opplæringsuker to ganger i året.

– Målet er alltid å lage et interessant og meningsfylt kursinnhold. Vi har til enhver tid oversikt over hva vi gjennomføre, og prøver også å ta med noe nytt og forfriskende, sier Reiersen, og fortsetter:

– Jeg opplever at det er stor forståelse blant våre medarbeidere at rollene de har krever et betydelig fokus på utvikling og kursing.

Pandemien har selvfølgelig fått konsekvenser også for BASF. Det siste året har de ansatte blant annet måttet lære seg en god del ny skjermbasert kommunikasjonsprogramvare, deriblant i undervisnings- og kurssammenheng.

– Normalt har vi alle kurs i klasserom, men nå har vi måttet finne alternative løsninger med video og andre elektroniske løsninger, forklarer Reiersen.

Ønsker du å motta nyhetsbrevene våre?

BASF Sandefjord er en lærlingebedrift med 11 lærlinger, og Reiersen peker på at disse er en stor ressurs.

– Det dreier seg ikke bare om at det å ta inn lærlinger er et viktig samfunnsoppdrag, men de bidrar veldig positivt internt hos oss. De utfordrer dem som har jobbet her lenge, og kommer inn med nye tanker og ideer, sier Reiersen.

Han startet selv i bedriften som lærling for 15 år siden.

– Historien viser at hvis du går et lærlingeløp med yrkesfag og industri, så har du mulighet til å utvikle deg videre også til andre roller, forteller Reiersen.

BASF i Sandefjord merker pandemien spesielt på ett område. Vanligvis har bedriften mange elever fra kjemi og prosess-linjen på Sandefjord videregående skole utplassert hos seg.

– Dette 8 ukers-programmet er en viktig del av rekrutteringen for vår del, og det er veldig synd at det nå har falt helt bort under Covid-19-pandemien. Det er mange som kommer hit på utplassering som ender opp med fast jobb som prosessoperatør, laborant, mekaniker eller automatiker – også at den grunn håper vi virkelig at samfunnet snart kommer tilbake til normalen, avslutter Reiersen.

Produksjons- og opplæringskoordinator Thomas Reiersen påser at medarbeiderne innehar den nødvendige kompetansen i en industribedrift som BASF. Foto: BASF
Kompetanseutvikling står hele tiden på timeplanen hos BASF i Sandefjord. Foto: BASF

iSandefjord

* Saken ble først publisert i «iSandefjord» i april 2021.

* Lages av Sandefjord Næringsforening og BK. 

* Ble distribuert til alle husstander i Sandefjord.

* Du kan lese «iSandefjord» digitalt ved å klikke HER

;