Seilerne legger ut på frierferd

Ildsjelene i Sandefjord Seilforening setter alle kluter til for å bli Norges viktigste seilearena. Først skal næringslivet hales ombord.


Tekst: Henrik Sandvik

 

– Norge er en stolt sjøfartsnasjon, og for sandefjordinger er havet noe av det viktigste som finnes. Derfor er det bare naturlig at vi i Seilforeningen tenker stort.

Det mangler ikke på ambisjoner når Espen Berg beskriver foreningen sin.

– Målet er å være seilsportens mekka i Norge, sier lederen for Sandefjord Seilforening.

De er godt på vei. Både i fjor og i år går NM for flere båtklasser av stabelen her i byen, og i 2018 skal Sandefjord Seilforening arrangere VM for H-båter – den største kjølbåtklassen i Europa.

– Noen drømmer sågar om de virkelige store arrangementene, som VM i båtklassen IORC. Dette er båter fra 40 til 60 fot, og et slikt arrangement vil utvilsomt gi Sandefjord internasjonal oppmerksomhet, forteller Berg.

Seiling er utrolig stort der ute, sier han.

– For å sette det litt i perspektiv; i påsken var det 1.100 Otimist-joller på Gardasjøen, hvorav seks båter fra Sandefjord, og da snakker vi om et arrangement for barn. Man vokser ut av Optimisten når man er 14.

Nå retter seilforeningen også siktet mot en ny gruppe.

– I en by som Sandefjord bør seiling være en selvfølgelig aktivitet for næringslivet. Vi ser for oss bedriftsserier, kick-off, ledersamlinger og ikke minst team building, sier Berg, og fortsetter:

– Kan du tenke deg noen bedre team building-aktivitet enn seiling, spør han.

Denne sommeren åpner seilforeningen derfor for at bedrifter skal kunne seile og samles her i fjorden.

– Flere mennesker på samme båt må mestre elementer som bølger og vind. Man får spesifikke oppgaver og må samarbeide, og konkurranseaspektet er det ingenting å si på; en seiler må ta beslutninger på minimalt med tid, sier Berg.

Foreningen vil stille med kompetent bemanning for å hjelpe til med båtene.

– Hva slags båter er det snakk om?

– Syv meter lange J70, den beste båten å lære å seile med for voksne. Det er også den raskest voksende båtklassen i verden. Båten er ny og moderne, men lettseilt.

 

Klikk her hvis du ønsker å bli oppdatert om karrieremulighetene og livet i Sandefjord!

Båtene låner de av forbundet, og mye hviler på innsats fra frivillige entusiaster. Sandefjord Seilforening fylte 125 år i fjor og har snaut 400 medlemmer. Dugnadsånden har ligget langt utenpå Helly Hansen-jakkene, noe som blant annet har resultert i økende status i seilmiljøet og et stadig flottere anlegg.

– Vi eier jo Seilerholmen, en vanvittig fin holme, sier Berg.

Anlegget er blitt pusset opp for flere millioner i rene penger og dugnadstimer til en verdi av mye mer. Innsatsen førte til at Sandefjord Seilforening fikk toppscore i Seilsportligaen i fjor.

– Vi er avhengig av ildsjeler og frivillige, og heldigvis er det mange som legger ned en utrolig innsats, sier Berg.

Dette gir muligheter, forteller han.

– Nå går det an å være mange på Seiler´n. Inne har vi plass til cirka 100 – vel å merke hvis man er ordentlig glade i hverandre – og ute kan 200 personer sitte sammen.

– Men nye, «normale» medlemmer er fortsatt velkomne?

– Ja, her er det både-og, sier Berg, som ser et enormt potensial.

– Det er aldri for sent å lære å seile, og bare se på alle mastene i fjorden – to tredjedeler ville ha nytte av enkle råd om vedlikehold, basis seiltrim og manøvrering, sier Berg.

Seilersjefen gir et «ørlite» hint:

– Med enkle grep kan sommerens tur langs kysten gå både raskere og tryggere, og det kan vi hjelpe til med!

Sandefjord Seilforening har nærmere 400 medlemmer. Nå frir klubben til næringslivet. Foto: Trond Teigen
Jotun-sjef Morten Fon er blant de mange næringslivsaktørene som har seilt med Sandefjord Seilforening. Foto: Trond Teigen
;