Hus til salgs i Sandefjord – Flere og flere kjøpere fra Oslo
Eiendomsmeglerne Didrik Schou og Paal Hegdahl anbefaler kjøperne som vil flytte til Sandefjord å hoppe ned fra gjerdet. – Prisene i Sandefjord kommer til å stige markant fremover, spår de.
Meglerne på Krogsveen-avdelingen på hjørnet av Folkets hus midt i Sandefjord har full kontroll på det som rører seg i det lokale boligmarkedet. De står for cirka 25-30 prosent av omsetningen i byen, og melder om positiv utvikling på de fleste områder.
Blant annet har de solgt tre boliger i 10-millionersklassen det siste halve året, noe som ikke akkurat er hverdagskost på disse kanter.
– Sandefjord er en allsidig by som appellerer til mange. Vi har mye å by på, og er et godt alternativ for dem som ønsker noe utenfor, men ikke for langt unna Oslo, sier Hegdahl.
Høyere pris på hus til salgs
Kollegaen peker på at prisene er på vei opp, mens omsetningen henger noe etter.
– Februar 2015 var knallbra. Nå har vi ikke kommet så langt ut i måneden ennå (dette skrives 11. februar, journ. anm.), men 2016 er enda bedre, sier Schou, og fortsetter:
– Det har vært lite for salg, men hittil i februar er det blitt solgt 28 boliger totalt i Sandefjord mot 33 på samme tid i fjor. Samtidig har snittprisen flyttet seg fra 3,1 millioner og helt opp til 3,8 millioner kroner.
Snittpris er imidlertid bare én av mange parametere. I et marked med begrenset volum får attpåtil enkeltomsetninger store konsekvenser for snittverdiene.
Viktigere er det da at aktørene ikke går over styr, og at fornuftige vurderinger ligger til grunn for det som for de aller fleste er en av livets aller største beslutninger; nemlig å kjøpe hus til seg selv og sin familie.
– Markedet i Sandefjord fungerer godt. Det er sjelden vi opplever å ha mange budgivere på en eiendom – sånn er det i en liten by. Vi kommer nok aldri til å få Oslo-tilstander med hundrevis av utdelte prospekter og ville budrunder, sier Schou.
Heldigvis, vil de fleste si. Et annet poeng – ikke fullt så positivt – er ifølge meglerne at mange blir sittende for lenge på gjerdet.
– Vi mennesker trenger bekreftelser på at det vi gjør er riktig. Det er nesten slik at man ønsker at noen andre byr bare for å få bevist at man selv tenker riktig. Resultatet kan imidlertid bli at noen snapper huset foran nesa di, eller at du må betale mer for det.
Flere flytter til Sandefjord
Schou peker videre på at Sandefjord – som er mest kjent som en hjemflytterkommune – nå også er på radaren til boligkjøpere uten relasjoner her.
– Og det gjelder kjøpere i alle aldre. Her om dagen solgte vi en sjønær bolig til et par i 60-årene fra Bærum. De har lett i tre år – nå har de kjøpt her, de skal rive og bygge nytt. En annen voksende gruppe er hytteeiere som flytter hit permanent når de blir pensjonister.
Slike historier blir det flere og flere av, mener meglerne.
– Derfor mener vi at folk bør kjenne sin besøkelsestid. Til sandefjordinger sier vi «kjøp nå før Oslo-folket kommer for fullt». Og til interessenter utenbysfra sier vi at de må velge Sandefjord og ikke Tønsberg, sier Hegdahl, og fortsetter:
– Boligprisene er vesentlig høyere i Tønsberg enn i Sandefjord, og vi ser det samme mange andre sammenlignbare steder. Det er det egentlig ingen god grunn til, så vi forventer at Sandefjord får dramatisk mye høyere boligprisvekst enn lignende kommuner fremover.
Selv om volumet er så som så, hevder meglerduoen at de får mange henvendelser.
– Stadig flere utenbysfra tar kontakt fordi de vurderer å kjøpe bolig i Sandefjord. Det er mange nysgjerrige der ute, men vi må huske på at dette er lange prosesser. De fleste bruker lang tid på å bestemme seg. For en god del handler det også om å finne den rette jobben først, og vi registrerer at der søker folk bredere enn før, sier Hegdahl.
Flere spennende jobber og ledige stillinger
– Mange tenker at de like gjerne kan jobbe i Vestfold, Buskerud eller Telemark – veiene er blitt så bra, og det er større vilje til å pendle til jobb nå enn før. Men Sandefjord er jo den beste byen å bo i, og det er det flere og flere som har fått med seg, ler han.
Arbeidsmarkedet er viktig også for dynamikken på boligsiden, istemmer Schou.
– Flere spennende jobber er en nøkkel. Alle trenger en jobb, så enkelt er det, sier han, og gjentar med det selve hovedargumentet som ligger til grunn for Tenk stort, tenk Sandefjord-prosjektet.
Både Hegdahl og Schou har bodd noen år i Oslo, men siden vendt tilbake til fødebyen. Begge er klare på at Sandefjord har godt av at flere urbane kvaliteter nå kommer til.
– Sandefjord fra mai til august er fantastisk. Det er liv og røre og masse mennesker, men vi trenger flere restauranter og kafeer, flere mennesker i gatene. Det er ingen som vil at Sandefjord skal bli en storby som Oslo, men det hadde vært supert med litt mer puls, litt mer urban stemning, sier meglerne.
Det er imidlertid veldig mye bra på plass fra før, mener de, og ramser opp gunstig geografisk plassering, skjærgård, Torp lufthavn, ferger og rask E18 mot Oslo.
Gode skoler og barnehager
– Videre ser vi at kjeder som Ikea og XXL nå etablerer seg her – det er supert både med tanke på sysselsetting, verdiskaping og attraktivitet. Det er lett å komme seg rundt, skoler og barnehager er gode og det skjer mye mer her enn folk tror, sier Schou.
Sandefjordingene må bare bli flinkere til å bruke byen sin, mener han, og legger til:
– Og 1. januar 2017 skjer det noe positivt. Da flyttes Sandefjord-skiltet til Sem. Tenk så bra det blir – da kommer vi til å rykke enda nærmere Oslo. Det kaller jeg å tenke stort.