Lager Sandefjords ansikt mot fjorden
Grafittikunstner Kim Kolstad har alltid drømt om å male Hvalveggen. I sommer går drømmen i oppfyllelse.
– Et fantastisk oppdrag og en fantastisk vegg, jubler Kim Kolstad.
Alt er som det skal når sandefjordingen nå går løs på Hvalveggen. I ungdommen var Kim beryktet for å tagge på bygninger og transformatorbokser byen rundt. Regningene og problemene forfulgte ham i mange år. Det er imidlertid lenge siden han begynte å bruke det kunstneriske talentet til noe konstruktivt.
I dag er 28-åringen tilknyttet Frilynt-organisasjonen. Han jobber med vanskeligstilte barn og lærer opp ungdom i grafittikunst – for å nevne noe.
Noe forblir imidlertid ved det gamle; når vi møter Kim og kompisene Thorvald Heum og Mathis Anvik i Museumsgata, har han hetta godt trukket over hodet og en sprayboks i hver hånd.
– Jeg har alltid drømt om å male denne veggen. Den har en fantastisk synlighet fra flere vinkler og hvem vet hvor mange som passerer her hver dag, smiler han.
Størrelsen er det heller ikke noe å si på; veggen måler hele 400 kvadratmeter.
– Det blir det desidert største jeg noen gang har gjort, ja. Dette kommer til å bli lagt merke til, sier kunstneren.
Det er prosjektet Grenseløse muligheter som står bak utsmykningen. Konseptet med veggen er å presentere mange av Sandefjords ulike kvaliteter – både de som har vært, de som er og de som kommer. Bakgrunnen blir delt i to og historie og nåtid får hver sin del – representert ved Hvalfangstmonumentet og Torp Sandefjord lufthavn.
– Vi har 80 bedrifter, foreninger og kommunen med på prosjektet, og dette kunstverket bærer også preg av god dugnadsånd. Først og fremst takk til byggets eier Thomas Beck, som lar oss holde på. Vi må også sende en stor takk til arvingene etter kunstner Knut Steen – som skapte Hvalfangstmonumentet – for at vi får gi dette fantastiske symbolet på Sandefjord så stor plass, sier Henrik Sandvik.
Han er prosjektleder for Grenseløse muligheter, og fortsetter på takkelisten.
– Vi må også sende en takk til brannvesenet – som spylte veggen – og parkeringsetaten, som har sperret av plassen i lang tid, sier han.
Andre bidragsytere har vært Profesjonell Service, som har tettet igjen de største sprekkene, og ikke minst en viss malingprodusent.
– Jotun er med på alt som skjer i byen, føler jeg, så også her. Det er helt fantastisk å ha en slik bedrift i byen, sier Sandvik.
Videre vil hver bokstav fange opp et element fra Sandefjord. Med på listen kommer alt fra skipsbygging og vikingtid til Anders Jahre og Park hotell. Grans Bryggeri og nevnte Jotun er med. Det samme er netthandel, kultur, idrett og skjærgård – og altså flyplass og historisk kunst – for å nevne noe.
– Vi har også funnet plass til kommunevåpen. Ikke bare ett, men to, humrer Kolstad, og fortsetter:
– Sandefjord skal jo bli en ny og stor kommune, så det måtte vi få med.
Kolstad har virkelig fått øyene opp for prosjektet og målene som ligger bak.
– Jeg har forstått på Henrik at når de sier at vi skal tenke stort, så handler det ikke nødvendigvis om fysiske dimensjoner. Det at bokstavene i Badeparken var digre og denne veggen er enorm, er bare for å illustrere et poeng og – ikke minst – å bli lagt merke til. Dette handler om at man må ha ambisjoner og sette seg mål. Man må tørre. Og det synes jeg det er kult å være med på, sier Kolstad.
– Dessuten er det gøy å gjøre dette sammen med Thorvald og Mathis. Jeg hadde aldri klart det jeg gjør eller gjort det jeg gjør i dag uten dem i livet mitt, innrømmer han.
Kim er forberedt på at kunstverket vil fremkalle reaksjoner.
– Sånn vil det alltid være, det er vi vant til, sier han, og legger til med et stort smil:
– Haters gonna hate, players gonna tenke stort!