Full fart for ferieforskere
26 skolebarn lager vulkaner, løser avanserte mattestykker og undersøker om vann kan eksplodere. Forskerfabrikken er ikke som andre sommerskoler.
– Her er alt gøy, sier Martine.
Sandefjords-jenta er et av 26 skolebarn fra Sandefjord på 10-12 år som tilbringer en av ferieukene på Forskerfabrikkens sommerskole på Skagerak Int. School.
Martine skal opp i 6. klasse på Mosserød skole til høsten, og forteller om en tettpakket timeplan.
– I går laget vi en vulkan med natron, eddik og verdens sterkeste konditorfarge.
– Det må ha blitt mye søl!
– Nei, vi gjorde det ute i sandkassa. Nå regner vi ut noe som heter Pascals trekant, og etterpå skal vi måle hvor mye vann en bleie kan tåle. Æsj, ler hun.
– Hvorfor er du her da?
– Fordi jeg skal bli ingeniør som farfar, sier Martine.
Registrer deg her hvis du ønsker å bli oppdatert om ledige jobber og livet i Sandefjord for øvrig!
Kreative oppgaver og praktiske tilnærminger står på timeplanen på sommerskolen. Barna lærer om kjemi, fysikk og biologi, og får smaken på naturvitenskap og teknologi.
For foreldre som vil at barna skal oppleve noe annet enn fotballskole og danseskole – og som mener at næringslivet vil etterspørre denne typen kompetanse i årene som kommer – er tilbudet kjærkomment.
– Jeg ønsker å få opp entusiasmen for realfag. Verden handler om matematikk, og livet er en kjemi. Å gjøre realfagene praktiske, er spennende. Det kan skapes mye glede i disse fagene, som til vanlig kan sees på som trauste, fortalte et av forskerbarnas mor, Trine Rønning, til Sandefjords Blad tidligere denne uken.
Sommerskolen på Skagerak Int. School er allerede halvveis den dagen vi er på besøk. Fulltegnet ble den også. I tillegg skal det settes opp to omganger til, og det er fire og tre ledige plasser på sommerskolene på Ranvik ungdomsskole og Bokemoa skole i august.
Nysgjerrig på næringslivet i den nye kommunen? Hold deg oppdatert med magasinet iSandefjord!
Instruktører er NTNU-studentene Idd Andrea Christensen (bioteknologi på 3. året) og Anja Rosvold From (industriell kjemi og bioteknologi på 1.året), som reiser rundt til ulike norske kommuner og skoler med Forskerfabrikkens opplegg i år.
– Jeg har egentlig ikke noe forhold til Sandefjord, men jeg vet at mange her er veldig stolte av hvalfangerhistorien. Og så har dere en diger grafittivegg og Torp flyplass, forteller Anja.
Instruktøren kan meget gjerne bli etterfulgt av Martine. Tilbake over matteoppgavene har 11-åringen planene klare for tiden etter skolegangen.
– En gang tegnet jeg et hus til marsvinet mitt. Så gikk farfar og jeg tur i skogen, fant materialer og så bygget vi huset etter mine tegninger, sier Martine, og legger til:
– Det er sånne ting jeg vil jobbe med når jeg blir voksen.