Smarte tanker langs fjorden
Legemiddelindustrien er regulert av strenge krav, men store investeringer og smarte tanker – samt en skinnende ren fabrikk – gir positiv utvikling hos BASF i Sandefjord.
Tekst: Henrik Sandvik
Foto: Heidi Marie Gøperød
– Her er det helt strøkent. Det hadde du nok ikke trodd, ler Jan Ludvig Eskedal.
Vi er hos BASF langs Sandefjordsfjorden. Selskapet driver med utvikling, forskning og produksjon av omega-3-fettsyrer. Hovedproduktene er legemidler, men det lages også noe som går til helsekost.
Eskedal tar oss med inn i det aller helligste. Verneutstyret er på, og overalt rundt oss pumpes blanke væsker gjennom transportrør, renseprosesser og destillasjonssystemer.
Det avanserte anlegget durer og bråker. Det er imidlertid rent som på en operasjonssal, og ikke et støvkorn å se.
– Her fjerner vi miljøgifter, så det er et mellomprodukt som flyter i rørene rundt oss her. Dette er et helt nytt destillasjonsanlegg hvor det er investert 50 millioner kroner for å øke kapasiteten. Det er ikke billig å lage legemiddelutstyr i et høykostland, forteller Eskedal, og forklarer:
– Det er strenge kvalitetskrav til virksomheter som oss, både fra myndighetene og fra oss selv. Myndighetene kommer regelmessig på inspeksjon, og det samme gjør kundene. De fleste blir jo ganske imponert når de får se dette – og derfor er renhold en viktig del av oppgaven til operatørene våre. De skal rett og slett holde anlegget skinnende rent.
I denne bransjen er rammeverket relativt satt. Når en oppskrift på et legemiddelprodukt først er utviklet, dokumentert og godkjent, er det den som gjelder i lang tid. Men det er alltid rom for å være kreativ på andre områder.
– Vi ser kontinuerlig etter nye måter å jobbe på og hvordan vi kan utføre prosessene mer effektivt. Det jobbet flere mennesker her før, men nå er jo produktiviteten en helt annen. I tillegg er det naturligvis en god del fokus på bærekraft og bruk av energi, sier Eskedal.
Vi har kommet oss utendørs, og hvit røyk stiger til værs fra en pipe. Ren damp, forsikrer 47-åringen. Så peker han bort mot en danskregistrert lastebil som fylles med digre sekker:
– Vi får fiskeoljen vår inn med båt fra vårt lager i Danmark, mens biproduktene kjøres med bil til Danmark. Vi vil nå begynne å sende en del av biproduktene med båt, for å redusere biltrafikken til og fra anlegget. Vi jobber også med et miljøprosjekt, der vi ser på hvordan vi kan redusere mengden av biprodukter og heller gjenbruke ressursene. Det vil gi store gevinster både for oss og miljøet.
Finn ledige jobber i Sandefjord!
Stoltheten skinner gjennom vernebrillene til 47-åringen fra Bugården. Her går produksjonen 24 timer i døgnet syv dager i uken, og Eskedal er leder for ett av bedriftens seks skift.
Han har 10 medarbeidere på sitt team, deriblant laboranter og operatører, og kjenner anlegget som sin egen bukselomme.
– Jeg har jobbet her siden 2006. Når man blir værende i samme bedrift så lenge, er det vel et bevis på at man trives godt, sier Eskedal, og fortsetter:
– Vi har et fint arbeidsmiljø og det er aldri kjedelig; det skjer noe nytt hele tiden. Vi har firedoblet kapasiteten siden jeg begynte – både med store investeringer og smarte tanker.
Det er 150 ansatte i BASF i Sandefjord, som siden 2013 har vært en del av det tyske industrikonsernet med samme navn.
– Arbeidsoppgavene har endret seg relativt mye for mange av medarbeiderne våre de siste årene. Før skjedde mange av prosessene manuelt. Nå dreier det seg i stor grad om å overvåke og styre systemene, sier Eskedal, og legger til:
– I tillegg kommer selvfølgelig sikkerhetsaspektet. På en fabrikk må man først og fremst ta vare på menneskene sine.
Ønsker du å motta nyhetsbrevene våre?
Inspirerende sandefjordinger!
* Det foregår mye positivt i næringslivet vårt, og sommeren 2021 løfter vi fram flere spennende Sandefjords-bedrifter.
* I denne intervjuserien treffer du medarbeidere fra hoved-samarbeidspartnerne i Tenk stort, tenk Sandefjord-prosjektet.
* Et nytt intervju blir publisert hver uke på våre websider og i sosiale medier. Følg med og bli inspirert, du også!