Kortreist bondelykke
Bjarne Sommerstad trives best når sola skinner på jordene og grisehalene krøller seg hjemme i Andebu.
Foto: Heidi Marie Gøperød / Heimar Design
Tekst: Henrik Sandvik
– Se her ja; her kommer det byfolk!
Bjarne Sommerstad slår opp latterdøra på vidt gap. Både fotografen og journalisten har prestert å ta på seg hvite sko før besøket på gården i Andebu. Her har Senterpartiet-politikeren, boligbyggeren og bonden 1.150 mål jord. Innenfor t-skjorta med «BONDE» i store bokstaver, slår et bankende Andebu-hjerte.
– Jeg er født og oppvokst rett over veien der borte, og gården vi står på nå kjøpte jeg i 2009. Jeg måtte bare benytte muligheten da den ble lagt ut for salg. Men for kort tid siden solgte jeg gården videre til datteren og svigersønnen min, så det er de som driver her nå, sier Sommerstad.
Selv forsøker han seg på mer moderne boformer for tiden.
– Jeg har bygget nytt hus til kona og meg selv i Andebu sentrum. Vi trener på å bo i boligfelt. Det går sånn passe, ler han.
Meld deg på nyhetsbrevet vårt!
Grisene på Sommerstad-gården er det altså datteren Anne-Helene som sysler med. En purke har i snitt 2,2 kull i året, og hver syvende uke får de 100-110 nye grisunger på gården.
– Ser du krøllen på halen? Det er et tegn på at grisen er sunn og lykkelig, sier Sommerstad.
Han sitter på huk inne blant dyra. En 6 uker gammel smågris virker ikke spesielt fornøyd med å bli løftet opp. Sommerstad fortsetter:
– Dette er økologiske Grøstad-griser. De lever ute året rundt, er i konstant bevegelse og er spreke, nysgjerrige og friske. Resultatet er mye mer marmorert kjøtt. Det koster en del mer i butikken, men markedet etterspør dem.
Det er enorm forskjell på de søte små grisungene og de digre purkene på 150-200 kilo.
– Griser er intelligente dyr, og morsinstinktet deres er utrolig sterkt. Vi har klart å etablere en drift her som fungerer bra. Det er lite sykdom og dyra er lykkelige. Jeg har drevet med kommersiell gris i 30 år, men det er datteren min som har tatt over og gjort det på denne måten. Og jeg er veldig fornøyd med resultatet.
Finn drømmejobben i Sandefjord!
Sommerstad er en aktiv mann. Mest profilert er han nok som leder for Senterpartiet lokalt, og varaordfører i Sandefjord kommune. Han er imidlertid også boligbygger, leder i Bondelaget og altså bonde.
– Vi som driver innen jord- og landbruket, er store verdiskapere i lokalsamfunnet. Det er viktig å være bevisste på det, sier Sommerstad, og fortsetter:
– Ikke bare lager vi mat til folk, men vi har også et betydelig forbruk av varer og tjenester. Jeg legger cirka 750.000 kroner i jorda mi hvert år, og bruker så mange lokale leverandører som mulig.
Gjenbruk og bærekraft er andre viktige nøkkelord for bonden - i tillegg til lokal tilhørighet.
– For eksempel gjødsler vi med restavfall fra biogass-produksjon, det både føles bra og gir godt resultat, sier Sommerstad.
Han hopper over strømgjerdet og begynner å gå tilbake mot traktoren.
– Jeg mener at identitet er noe helt lokalt, det dreier seg om stedet der man bor. En kommune er ikke sted å bo, men en leverandør av tjenester innbyggerne trenger. Nå har jeg en sterk tilknytning til akkurat dette området, men jeg må jo si at det er imponerende stor variasjon i kommunen vår – fra den ytterste bøya i fjorden til Østerdalen-stemningen her oppe. Det er flott å tenke på!
TENK SANDEFJORD!
* Mange bedrifter i Sandefjord er rammet av Korona.
* I sommer blir det fullt fokus på å få hjulene igang igjen.
* I denne perioden vil 10 inspirerende sandefjordinger fortelle hvordan pandemien har påvirket dem.
* Med denne serien ønsker vi å oppfordre alle som har mulighet til å støtte det lokale næringslivet.
* Bonden, boligbyggeren og lokalpolitikeren Bjarne Sommerstad er fjerde etappe i serien.