Bærekraftig styrmann
Alexander Ringstad (24) var to uker gammel første gang han var på vannet. Nå har sandefjordingen vendt hjem for å bygge opp Norges råeste og raskeste seilteam.
Tekst: Henrik Sandvik
Foto: Heidi Marie Gøperød og Trond Teigen
Det er store kontraster på kaikanten på Framnes denne glovarme, siste fredagen i juni. På dypvannsbryggen ligger en av Strømstad-fergene Korona-fast for tredje måned på rad. En snekke har fortsatt kortesje-pynten på etter den fantastiske St. Hansaften få dager før. Inne mot land rigger tre solbarkede karer på en spektakulær farkost.
– Dette har jeg drømt om siden 2015. Vi håper det kan bli seiling senere i dag, sier Alexander Ringstad (24).
Sandefjordingen har seilt proff i Middelhavet de siste tre årene, men nå er det hjemlige trakter og en helt spesiell båt som gjelder.
– Dette er Norges desidert raskeste seilbåt, forklarer den unge styrmannen.
Vi titter ned på en katamaran av typen GC32. 32 fot med karbonfiber, ikke ett unødvendig gram noe sted og noe av det aller ypperste av teknologi seilsporten kan vise til. Planen er at fem mann vil være ombord når båten flyr 2 meter over bølgetoppene i opp til 40 knop.
Alexander er født og oppvokst på Framnes, og har drevet med seiling hele livet.
– Vi har alltid vært en seilefamilie, og jeg var to uker gammel første gang jeg var på vannet. Jeg startet å seile da jeg var 7 år gammel, det var i en Optimist-jolle, forteller han.
Mens kameratene ga opp seilingen til fordel for fotball og andre aktiviteter, fortsatte Alexander til nye klasser og muligheter innen seiling. I meget ung alder ble han tatt ut på et elitelag for å representere Norge i EM og VM, det var i klassen Zoom 8.
– I 2016 flyttet jeg til Oslo for å se på nye muligheter, og der kom jeg i kontakt med noen som sendte meg til Middelhavet. Jeg ble vervet til Morten Kiellands ClubSwan50 «Mathilde», og har seilt der i tre år. Det har vært fantastisk gøy og lærerikt å få seile sammen med store verdensstjerner, sier Alexander.
Han har minner om lokale helter også.
– Jeg var 5 år gammel da Knut Frostad holdt på her i Sandefjord med Volvo Ocean Race-båten dJuice Dragons. Han har vært et stort forbilde for meg, sier Alexander.
Meld deg på nyhetsbrevet vårt!
Nå har Alexander kommet hjem for å bygge opp Norges råeste og raskeste seilteam. I tillegg til å bli kjent med båten, er det mange brikker som må falle på plass før eventyret kan lanseres. Deriblant å stable på beina et godt mannskap.
– Det vises stor interesse blant norske og utenlandske seilere, men seiling på dette nivået er ikke for hvem som helst, sier Alexander.
Han sammenligner det med en helt annen idrett.
– Et race tar 20 minutter, gjerne i høy varme og pulsen ligger på 195 konstant. Du må ha god utholdenhet og konsentrasjon over tid. Seiling er en så kompleks sport at du kan sammenligne den med sjakk, sier Alexander, og fortsetter:
– Forskjellen er at vi kjemper med og mot naturkreftene, og de er det ingen som kan forutse. Det blir som om noen plutselig flytter om på alle sjakkbrikkene dine.
Det andre elementet handler om finansiering. Den unge styrmannen har et management team rundt seg, og i kulissene jobbes det på spreng for å sikre sponsoravtaler med næringslivet. Alexander kan ikke uttale seg om dette ennå, men håper flere lokale bedrifter vil være med på prosjektet.
– Sandefjord er en innovativ og fremoverlent by både når det gjelder næringsliv og seiling, og jeg håper vi når ut til bedrifter der vi kan finne røde tråder mellom oss og dem. Som idrettsutøvere er vi veldig opptatt av å være gode rollemodeller og få yngre generasjoner med seilere til å fokusere på bærekraft. Dette er ekstremsport på et miljøvennlig plan.
Tenk Sandefjord
* Mange bedrifter og mennesker i Sandefjord er rammet av Korona.
* I sommer blir det fullt fokus på å få hjulene i gang igjen.
* I denne perioden vil 10 inspirerende sandefjordinger fortelle sin historie.
* Med denne serien ønsker vi å skape optimisme og oppfordre alle til å støtte det lokale næringslivet.
* Styrmann og seilproff Alexander Ringstad (24) er 10. og siste etappe i serien.