Fargerik forskerfabrikk
Hos Jotun er det ikke kjedelig å se maling tørke. Malingprodusenten i Sandefjord er en meget populær arbeidsplass og har store ambisjoner.
Nesten 10.000 medarbeidere verden over. Bejublet bedriftskultur med fokus på medmenneskelige verdier. Kruttsterke resultater, over 60 datterselskaper, 40 produksjonssteder og salgsaktiviteter i 100 land.
Tallene sier det meste; malingprodusenten har gjennomført en fantastisk reise siden Jotun Kemiske Fabrik så dagens lys i 1926. Like sikkert er det at selskapet rigger for videre vekst.
– Vi tenker stort i Jotun, har konsernsjef Morten Fon uttalt.
– For noen år siden sa vi at vi skulle doble alt, men det har vi gått litt tilbake på. Det kom noen skyer på himmelen, utdypet han.
Det er imidlertid veldig mye på gang, både ute og hjemme. Jotun har store virksomheter i alle verdenshjørner og utvider kontinuerlig med nye fasiliteter og byggeprosjekter – nå sist blant annet i Oman, Indonesia og på Filippinene.
Klikk HER for å registrere deg for våre nyhetsbrev!
Jotun er allerede den desidert største private arbeidsgiveren i Sandefjord, og nå gjøres det klart for mer. Det er sensommer/høst 2016 når disse linjer skrives, og byggearbeidene er godt i gang på begge sider av Sandefjordsfjorden.
Den tidligere malingfabrikk en på Gimle er revet og skal erstattes med et nybygg til 1 milliard kroner. Her skal blant annet et nytt FoU- (forsknings- og utviklingssenter) og kontorer til administrasjon og støttefunksjoner – totalt 34.000 kvadratmeter – holde hus. På Vindal er et nytt bygg på 2.600 kvadratmeter i ferd med å reise seg. Det skal etter planen stå ferdig i februar 2017, omtrent halvannet års tid før det andre nybygget.
Byggeprosjektene beviser to ting; Jotun ser positivt på fremtiden og Jotun ønsker å satse hjemme. Det innebærer blant annet et stort behov for flinke folk.
– Det er cirka 400 ansatte her på Gimle i dag. Vi har estimert at det vil være 520 Jotun-ansatte her i 2020 og 660 i 2030, så vi bygger definitivt for fortsatt vekst, sa kommunikasjonssjef Kari-Ellen Liverød for kort tid siden til tenksandefjord.no.
Jotun har ledige stillinger ute så å si kontinuerlig, og HR-avdelingen er blitt vant til stor søkerpågang. Men én ting har endret seg den siste tiden.
– Helt siden oljebremsen startet har vi fått flere søkere fra den sektoren. Det har vi ikke sett like mye av tidligere, sier rekrutteringsansvarlig for Jotun A/S Anne Gro Mayca.
– Vi får mange kvalifiserte søkere med bred utdannelse og erfaring innenfor de fleste fagområder . Noen ønsker å flytte hjem igjen til Vestfold, mens andre flytter hit for første gang grunnet spennende jobbmuligheter, legger hun til.
Morten Fon – som selv er sandefjording – er tydelig på viktigheten av lokal forankring.
– Vår forskningsbase er her og utviklingsarbeidet foregår i hovedsak her. Et nytt og samlet hovedkontor vil sikre gode rammebetingelser for kompetanseutvikling, i tillegg til å være dimensjonert for fremtidig vekst, sa Fon da byggeplanene ble kjent.
Pingvinlogoen skal med andre ord spre seg enda mer – både ute i verden og hjemme i Sandefjord. Det er liten tvil om at Fon håper at selskapet setter spor etter seg på flere måter enn å fargelegge nordmenns hytter og hus.
– Drømmen er å få ordet pingvinifisering inn i den norske ordboken, sier han.