Åpner jobb-dørene for ungdommer i Sandefjord
Sandefjord kvinnefengsel er historie. Nå får lokale ungdommer veiledning for å komme i jobb i det nyoppussede bygget, takket være en eiendomsinvestor med stort hjerte.
Tekst: Henrik Sandvik
Alle foto: Jakob Storm Leth
Sent i 2019 ble kvinnefengslet i Sandefjord stengt. De innsatte ble flyttet og eiendommen lagt ut på markedet. Bygget var en gang Sandefjord kommunes første rådhus. Det har også vært tinghus her.
– Jeg hadde ikke noen bestemt plan da jeg kjøpte dette, men jeg så med en gang at det var et pent bygg med stort potensial, sier Mohsen Shahabi, som kjøpte bygget etter at flere enn 40 interessenter deltok på visning.
– Mange var byggmestere som ville jevne alt med jorda og bygge leiligheter. Jeg var på en helt annen planet. Jeg ville bevare bygget, fortsetter han.
Samtidig var ungdomsavdelingen til Fønix på jakt etter et nytt tilholdssted. Det kommunalt eide selskapet hadde vokst ut av lokalene i Dronningens gate.
– Jeg kjente ikke til Fønix før jeg ble presentert for dem, men da de begynte å fortelle hvordan de hjelper ungdommer ut i jobb, ble jeg tatt mange år tilbake i tid. Jeg har jo vært ungdom selv, med behov for hjelp og oppfølging tidlig i arbeidskarrieren. Jeg ble kontaktet av flere aktører som gjerne ville leie plass i bygget, men jeg liker måten Fønix jobber på og er glad for at vi har fått til dette, sier Shahabi.
Den iranskfødte investoren var 21 år da han gikk av toget på jernbanestasjonen i Sandefjord. Egentlig skulle han bare være her en langhelg.
– Jeg husker jeg passerte Hotel Atlantic etter cirka 10 minutter, og tenkte «her skal jeg bo». Det er 40 år siden, og jeg bor her fortsatt, ler han.
Finn ledige jobber i Sandefjord!
Nå handler det altså om andre ungdommer. Ungdomsavdelingen til Fønix leverer på oppdrag fra NAV, og forbereder 18-30-åringer på arbeidslivet.
– Vi hjelper lokale ungdommer med vidt forskjellige behov. Noen skal ut i jobb for første gang, mens andre trenger oppfølging for å beholde den eksisterende jobben sin. Det er også en del som behøver utdanning, sier avdelingsleder Susanne Fauskanger.
– Noen er tett på jobb, mens andre har en lang vei å gå. Det er mange hensyn å ta, men vi kartlegger behovene deres og skreddersyr et opplegg som passer for den enkelte. Vi jobber for å sikre lønn fra første stund for utført arbeid og begynner å jobbe mot fast ansettelse, fortsetter hun.
Fauskanger presiserer at bedrifter i Sandefjord er gode til å inkludere. Dette er helt avgjørende for å få til gode resultater.
– I disse Korona-tider er det naturligvis mer utfordrende enn til vanlig, men mange bedrifter i Sandefjord er veldig positive. Det er noe med ungdom – de gjør noe med oss. Det er mange som ønsker å hjelpe, sier hun.
I skrivende stund er over 100 ungdommer i tiltak i ungdomsavdelingen som skal ut i jobb i det lokale næringslivet. Avdelingen følger opp ungdommene også etter at de har vært i jobb en god stund, og resultatene er knallgode.
– Nær samtlige av de vi formidler til arbeid befinner seg fortsatt i jobb når vi sjekker jobbfastholdelse et halvt år etter at de er skrevet ut av tiltak, sier Fauskanger.
Ønsker du å motta nyhetsbrevene våre?
Det er store gevinster med å få ungdom ut i jobb.
– Det å gi ungdom hjelp tidlig, er den beste investeringen man kan gjøre. Slagordet til Fønix er «Livsglede gjennom arbeid», og vi sitter ofte her og griner når ungdommene forteller om opplevelsene sine. Noen har vært på sitt første julebord, andre får sin første lønnsutbetaling. Vi mener at alle kan gjøre en eller annen form for arbeid, og det er utrolig givende å jobbe med dette, sier Fauskanger.
Alle har ressurser de kan bruke på en eller annen måte, mener avdelingslederen.
– Det er utrolig mye bedre å være i en jobb, bidra med noe og få være en del av et fellesskap.
Mohsen Shahabi nikker, mens han lener skulderen mot en tykk tømmervegg. De gamle stokkene titter frem bak en ny glassplate, en av detaljene som ble bevart da bygget ble totaloppusset våren 2020. Lokalene er blitt lyse, luftige og gode å oppholde seg i, bekrefter Fauskanger. For de 14 medarbeiderne i avdelingen var sentrumsnære lokaler eneste alternativ.
– Ungdom i denne fasen av livet har ikke alltid ressurser til å eie bil, og mange bruker offentlig transport. De kommer hit for å ta et kurs, lete etter jobber eller finne noen å snakke med – så vi får mange besøk. Dessuten er vi mye på farta selv, og herfra kan vi komme oss raskt ut for å følge opp ungdommene, sier Fauskanger.
Hun peker mot den tidligere cellen der forfatteren Vigdis Hjorth i sin tid skrev romanen «30 dager i Sandefjord».
– Det passer jo ganske bra at vi som jobber med fremtiden – ungdommene våre – får holde til i disse historiske lokalene.