Arvelig belastet med byggevarer
Styreleder Thomas Beck er tredje generasjon Carlsen bak roret i Carlsen Fritzøe. Han har gått gradene fra lageret til styrerommet, og forventer videre vekst for byggevarekjeden i Sandefjord.
Tekst: Henrik Sandvik
Foto: Carlsen Fritzøe
Det som i dag er kjent som en moderne og stor byggevarekjede, har røtter helt tilbake til 1540. Da eksisterte en diger eiendom kalt «Fresje», et navn som med tiden ble til Fritzøe.
300 år senere kjøpte Frederik Wilhelm Treschow denne eiendommen, hvorpå Treschow-Fritzøe AS ble etablert. Tidlig på 1990-tallet kom så Carlsen inn i bildet.
– Min morfar Herman Carlsen etablerte H. Carlsen AS i 1903. I 2006 fusjonerte de to selskapene, og slik ble navnet Carlsen Fritzøe, forteller dagens styreleder Thomas Beck.
Han hadde da vært involvert i familiebedriften i mange år allerede. Faktisk helt siden 1957, samme år som han ble født.
– Da tok foreldrene mine over driften av H. Carlsen, sier Beck, og legger til:
– Jeg ryddet på lageret fra jeg var 5-6 år gammel og begynte å kjøre bil da jeg var 8.
Beck er følgelig temmelig arvelig belastet, og i voksen alder kom han raskt inn i driften av selskapet.
– I 1990 tok jeg over som daglig leder, og vi begynte å utvikle. Vi kjøpte opp et selskap i Arendal i 1994, og like etter overtok vi et i Kristiansand. Vi hadde god vekst de årene.
Dette førte til at beilere banket på døren. Utpå 2000-tallet begynte forhandlingene med Treschow-Fritzøe, og avtalen var på plass i desember 2006.
– Fra januar 2007 ble vi Carlsen Fritzøe. Der ble jeg konsernsjef til å begynne med, mens Treschow hadde styreformannen. Så var jeg adm. direktør frem til 2009, og da ble jeg arbeidende styreformann. Og det er jeg fremdeles, sier Beck.
Utviklingen har fortsatt også det siste tiåret. I dag er Carlsen Fritzøe et stort og velsmurt maskineri med 500 ansatte fordelt på 25 varehus på Sør- og Østlandet – hvorav syv med egne kjøkkenavdelinger – og med en årlig omsetning på over 2 milliarder kroner.
Beck tror noe av nøkkelen til suksessen ligger i hvordan selskapet brander seg selv; «den lokale byggevarespesialisten».
– Vi som arbeider her er joviale og folkelige mennesker. Alle snakker med alle og alle kjenner alle, stort sett. Alle vet hvem eierne og ledelsen er, og vi jobber tett med hverandre. Vi prøver å være ukompliserte og rasjonelle, og ha korte beslutningslinjer, sier han.
Medarbeiderne skal følgelig kjenne lokalmarkedet sitt, og de enkelte varehussjefene får da også stor grad av frihet til å bestemme hvordan de skal styre butikken.
Registrer deg her hvis du ønsker å bli oppdatert om ledige jobber og livet i Sandefjord for øvrig!
Et annet fokusområde er kunnskap. Beck har valgt å gjennomgående ha fagfolk på gulvet i stedet for «vanlige» selgere – av den enkle grunn at kundene gjerne trenger bistand. De kommer jo stort sett med en utfordring de ønsker å få løst.
– Det kundene trenger er gode og kvalifiserte råd fra fagfolk, noen som forteller dem hvordan de skal gjøre det og hva de skal ha, sier Beck.
Private utgjør imidlertid kun en tredjedel av kundemassen. Den store majoriteten ligger nå i proffmarkedet – fordelt på blant andre byggmestere, entreprenører og murere.
Geografisk har det også vært en betydelig utvikling. Høsten 2016 kom en ny gren på familietreet da Carlsen Fritzøe kjøpte de seks varehusene til Herføll, Østfolds største byggevarekjede.
– Dette har vært en del av selskapets vekststrategi å ekspandere på denne måten, og vi er veldig godt fornøyd med denne utviklingen. Nå kan vi blant annet serve Oslo fra tre sider – vest, nord og øst, kommenterer Beck.
– Hva nå? Hvor går Carlsen Fritzøe i fremtiden?
– Vi er optimistiske! Vi har en vekststrategi i bunn, og den har vi fulgt så langt. Vi ønsker å vokse mer, men vi skal gjøre det i et riktig tempo for oss. Så vi ser positivt på fremtiden, avslutter Beck.
Nysgjerrig på næringslivet i den nye kommunen? Bli oppdatert med vårt magasin iSandefjord!
Carlsen Fritzøe
* Er en norsk, uavhengig byggevarekjede med 25 moderne varehus lokalisert i åtte fylker på Sør- og Østlandet.
* I fjor høst kjøpte selskapet de seks Herføll-varehusene i Østfold.
* Omsetter totalt for 2 milliarder kroner og har cirka 500 ansatte.
* Er en komplett leverandør av kvalitetsprodukter innen trelast, byggevarer og jernvare.
Les mer på selskapets hjemmesider.