Byggmester ser stort behov for håndverkere i Sandefjord
– Vi sliter med å få tak i medarbeiderne vi trenger, sier Mats Trollsås i Byggmester Torolf Stenersen AS. Sandefjords-firmaet er nå midt i høysesongen med fulle ordrebøker – og litt for få hender.
Tekst: Henrik Sandvik
Det sto mellom to alternativer; tømrer som broren eller murer som faren.
– Man blir jo gjerne motivert av noen i familien når det gjelder yrkesvalg. Jeg endte opp som broder´n, sier Mats Trollsås, og det angrer han ikke på:
– Bedre jobb enn tømrer finner du ikke.
Sandefjordingen begynte som lærling i Bygg- og tømrermester Torolf Stenersen AS i 2007. I dag er han byggteknikker med kalkulasjon, kvalitetskontroll og HMS som arbeidsoppgaver. På disse årene har bedriften gått fra 15 til nærmere 40 ansatte og den omsetter nå for cirka 70 millioner kroner i året.
Tømrerne med de gjenkjennelige, gule firmabilene er på god vei inn i sin travleste periode når vi møter på Trollsås.
– Våren er høysesong for oss, og ordreboken er stappfull. Hytter skal klargjøres for sesongen, det går mye i plattinger og terrasser nå. I tillegg har vi seks nye hytter som skal leveres ferdige til sommersesongen, sier Trollsås.
Han har en klar oppfordring til hus- og hytteeiere:
– Vær litt tidligere ute. Det er for sent å ringe til snekkeren i påsken hvis du vil ha noe ferdig før ferien. Ta kontakt når du sitter på verandaen på sensommeren og ser hva du ønsker å ordne før neste sesong.
Finn ledige jobber i Sandefjord!
Bedriften har kun private kunder, og driver blant annet i det såkalte ROT-markedet; rehabilitering og tilbygg for hytter og hus, i tillegg til oppføring av nybygg. Det tar mer eller mindre aldri slutt på oppdragene, og den gode pågangen fra hus- og hytteeiere gir stor trygghet.
– Det svinger jo litt, men vi har gjort det bedre enn normalt på grunn av pandemien. Det er mange som har ønsket å pusse opp hjemme eller på hytta, så vi har vært ekstremt heldige i denne perioden, sier Trollsås.
Veksten gjør at firmaet trenger flere medarbeidere, men det er lettere sagt enn gjort.
– Det er ikke nok flinke og erfarne håndverkere i Sandefjord, og vi får ikke tak i de vi trenger. Lærlinger er det imidlertid god tilgang på, og vi tar inn 2-3 stykker hvert år, sier Trollsås.
Trollsås nøler ikke med å anbefale unge å bli tømrer.
– Det er mange myter om det å være snekker, men sannheten er at det er et trygt og solid yrke med store utviklingsmuligheter og god lønn allerede fra tiden man går i opplæring, sier han, og fortsetter:
– Hvis du er 30 år og har ti års erfaring som tømrer, så får du jobb på dagen.
Trollsås er også styreleder i Sandefjord Håndverks- og Industriforening (SHIF), og han ser med bekymring på den «standingen» håndverksyrkene har anno 2021.
– Mange føler at yrkesgruppene våre blir snakket ned, og det er trist. Vi ønsker å løfte håndverkernes status. Det er et stort behov for disse menneskene, sier Trollsås.
SHIF ønsker at holdningsarbeidet starter allerede på barneskolen.
– Barna som vokser opp i dag bør bruke hendene sine mye mer. Hva skjedde med sløyd på skolen? Litt senere i skoleløpet skjer det heldigvis positive ting, sier Trollsås, og fortsetter:
– Vi har for eksempel et opplegg med Varden ungdomsskole, der 8. klassinger kommer en dag til oss og andre håndverksbedrifter for å lære om og prøve seg i håndverksfaget.
Nå håper han på bedre drahjelp fra foreldre i Sandefjord.
– Vi opplever at veldig mange inspirerer barna sine til å velge akademiske studier og yrker, som for eksempel juss og økonomi. Det er ingenting galt med det, men vi håper flere foreldre vil anbefale ungdommene sine å bli håndverker. Bedre og tryggere jobb kan du ikke drømme om for poden – og tenk for en fordel å ha en snekker i familien, sier Trollsås.