Tenk stort-prisen 2024

Tenk stort-prisen ble delt ut for sjette gang i 2024, og det er Sandefjord Næringsforening i samarbeid med PwC som deler ut prisen. Vi lever i en tid med mye urolighet og usikkerhet, og små som store bedrifter merker presset. Vi ønsket å sette fokus på dette, og derfor var temaet i år lederskap. Vi ønsket å finne og hedre de lederne som aktivt arbeider med å skape trygghet og innovasjon i en tid med store omveltninger, og som evner å føre sine virksomheter trygt inn i fremtiden.

Temaet for Tenk stort-prisen 2024 var LEDELSE og juryen var på jakt etter bedrifter som jobber aktivt med denne tematikken, og som har kommet et steg lenger enn de andre med å jevne ut forskjellene. Kjønnsbalanse er viktig på flere måter enn kun som et likestillingstiltak. Større grad av kjønnsbalanse i næringslivet kan skape mer innovasjon, bedre arbeidsmiljø, smartere beslutninger og økt verdiskaping.

På Julefrokosten til Sandefjord Næringsforening 13. desember ble vinneren kåret, i et sterkt finaleheat bestående av Morten Fon, Jan-Terje Sørlie, Dag Freddy Henriksen og Øystein Seim


VI GRATULERER ØYSTEIN SEIM, SOM BLE KÅRET TIL ÅRETS LEDER I SANDEFJORD!

 

Juryen består av juryleder Anita Krohn, Kristin Saga og Kjell Terje Ringdal.
Deres begrunnelse og vinnertale kan du lese her: 

 

Kjære fine, kraftfulle, vakre Sandefjord.

Å sette noe i brann. Eller noen. Prisen som vi skal dele ut i dag handler dypest sett om å skape ting, skape engasjement, puls – eller brann i hjertene.

Og apropos brann: Hver gang jeg er på Park Hotel, tenker jeg at det er et under at vi er her. Som sjuåring lekte jeg med fyrstikker på byggetomta til det som skulle bli europas flotteste hotell. Min langt eldre venn, åtteåringen Kai Opprann og jeg hadde syklet på våre apache-sykler fra Bakkegata og ned til de fristende pappkassene som lå innbydende til for en flammende fyrstikk. Vi hadde tatt med oss fyrstikker, husker ikke om det var planlagt, eller med forsett som politiet sier, men plutselig var det ikke bare en liten flamme her og der som stakk opp mot den blå himmelen, men hele den enorme samlingen av papp, og byggematerialer brant som i helvete på jord. Vi forsto fort at våre slukningsforsøk med cherrox-støvler størrelse 32 ikke holdt. Det var bare en ting å gjøre. Stikke av. Med ulende brannbilsirener i ørene kom vi oss i dekning oppe hos Kai i Pukkestadveien, stinkende av bål. Der satt vi og ventet på påtalemyndigheten, men de kom aldri – men jeg har fortsatt frykten i meg for at det en dag skal komme et brev, eller en uniformert, skummel type. Når jeg nå står fram med mine pyromane synder, i god tid etter foreldelsesfristen, må jeg bare si det som også var planen min den gang: Det var Kai som fant på det....

Så til mere brann. Denne gang den deilige brannen som kan skapes av enkeltmennesker som har full fyr i hjertepumpa. De som våkner om morran og tenker: I dag skal jeg gjøre noe for andre, i dag er dagen da firmaet mitt skal vinne en kontrakt, de ansatte skal få føle gleden at de har gjort en forskjell, de skal glede seg over hva de selv har fått til, hva kollegaene har skapt – og hva vi har gjort for byen. Den prisen som Sandefjord Næringsforening deler ut i disse deilige lokaler hvert år, handler nettopp om å skape sånne folk, om å gi ildsjeler en klapp på alle skuldre – og å skape full fyr mellom folk, næringsliv og by. En by som gløder, er en by som skaper branner som heldigvis ikke kan slukkes.

Å lede handler ikke om å sjefe, eller peke. Det handler om å samhandle, peke ut retningen sammen – og la alle føle seg inkludert i de beslutningene som blir tatt.

Dagens pris skal gis til en leder som er strategisk, som inspirerer og engasjerer. Prisvinneren skal i henhold til statuttene for prisen, være synlig og samfunnsengasjert. I dette ligger det at vinneren skal evne å bygge en bedrift med tydelig retning, med sunn økonomi – og med et blikk både innover i egen bedrift – og utover mot det samfunnet han er en del av. Og derved har vi åpnet den ene luken i denne langsomme avsløring av hvem prisvinneren er: Det er en mann. De fleste i dette rommet kunne nok ane akkurat det når man ser nominasjonslisten. To ord om dette: Juryen er imponert av finalistene. Dette er menn som har grunn til å være stolte over det de har fått til. Men juryen rødmer litt, puster tungt  – og er litt betenkt over at denne byen ikke får fram flere kvinner. La oss bare skamme oss noen sekunder – og glede oss til at dette sannsynligvis vil endre seg.

Så tilbake til vår prisvinner. I tillegg til å drive selskapet med stø hånd, skaper begeistrede ansatte, er han en person som setter spor. Ikke bare i metaforisk forstand. Han er samfunnsengasjert – og er en bidragsyter i utviklingen av byen til å være et trygt sted – også for de som faller utenfor.

Vår prisvinners hverdag er å gjøre det mulig å veve nabolag, byer og regioner sammen. De er en så integrert del av våre liv at vi ikke tenker på det. Men noen må bygge veiene vi kjører på. Og veier er sterkere saker enn vi normalt tenker på. Tenk så sørgmodig-poetisk Herman Wildenwey beskriver en vei, veien bort fra en elsket:  

Alle veier bort fra deg
fører ingen steder hen;
ikke ut på noen vei,
ikke engang hjem igjen.
Dine blomster i rabatten
hvisker også trist til meg:
Alle veier bort fra deg
fører bort i natten …

Det er en verdi å ha firmaer som bygger, flytter, rydder, sjauer og graver grøfter og stiller med svære lastebiler når vi trenger hestekrefter og tunge tak. I firmaet til dagens prisvinner jobber det folk med kunnskaper om å måle, bygge, grave, og planere. Altså jobber det her reale folk med dype og nødvendige kunnskaper som er med på å bygge denne byen, sikre naboskap og trygghet.

Han hjelper også folk med å ramme inn sine liv og eiendommer, ikke for å stenge noen ute, som en viss build a wall-president prediker, men gjør det som den amerikanske poeten Robert Frost sier: Gode gjerder gir gode naboer.

Og her kommer dagens prisvinner inn; Øystein Seim i Seim Maskin!

Øystein Seim er en bygger, graver, planlegger og samfunnsbygger som setter dype spor etter seg. I en tid der byggebransjen har slitt, der er økonomien i selskapet godt. Og han skaper glade medarbeidere – og han selv er engasjert i idretten gjennom Runar og gjennom det å skape trygge oppvekstkår for ungdom og utsatte grupper gjennom Mulighetshuset og Globale Sandefjord. Selskapets slagord «Vi bryr oss» er et bevis på at dagens prisvinner har et stort brennende hjerte for både sine mange, glade ansatte – og for en by han gløder av interesse for.

Vi er i fyr og flamme! Vær velkommen opp på scenen, Øystein -vi er stolte av deg og dine folk! Gratulerer!

 


Vinner Øystein Seim sammen med jurymedlemmene Kjell-Terje Ringdal og Kristin Saga