10 ting å gjøre i Sandefjord på sommeren

Sandefjord er kjent som en av de fineste sommerbyene i landet, og det med god grunn. Sandefjord er blant byene med flest soltimer i landet, og med over 100 strender, 16 mil kystlinje, 124 øyer og holmer og et yrende kulturliv er dette en skikkelig sommerperle. Her har vi laget en liste over noe av alt du kan finne på i Sandefjord på denne tiden av året.


Bannerfoto: Eirik C Agledal
Tekst: Hanne Marie Pedersen, juni 2024

 

Festivaler og konserter

Sommer er festival- og konserttid! Sandefjord er kjent for sitt innholdsrike kulturliv, og en imponerende kulturkalender gjennom hele året, men nå i sommermånedene eksploderer det litt ekstra. Her finner du mange ulike kulturscener, fra intime bakgårder og parker til utendørs amfier og innendørs kulturarenaer. Du finner garantert et kulturtilbud som passer din sjanger, det eneste problemet er at det er vanskelig å velge blant alle tilbudene.... Sjekk kulturkalenderen her, eller gå inn å les om sommerens festivaler her: By the Pond, Fjordfesten, Minifjorden, Fjord Classics og Midtåsen kulturfestival.  


Foto: Sandefjord Byen Vår

 

Flytur med Dakota'n

Dette er Norges eldste flydyktige passasjerfly og Norges eneste veteranpassasjerfly. Flyet, en Douglas C-53D Skytrooper, en militær variant av Douglas DC-3, ble bygget i 1942/1943. Flyet ble satt i tjeneste hos US Army Air Force i 1943, og ble brukt under krigshandlingene i Europa. Flyet har nå base i Sandefjord, og stiftelsen Dakota Norway står ansvarlig for drift og vedlikehold, og sørger for å holde det i flyvedyktig stand. Bli med på en flott rundtur over Vestfold-skjærgården i god sight-seeing-høyde (330 meter). Rundturer med Dakotaen innebærer ca 25 minutter i lufta. Les mer om flytider og priser her. 


Foto: Dakota Norway

Badeby

I sommerbyen Sandefjord finner du over 100 strender og 16 mil kystlinje, i tillegg til 124 øyer og holmer. Her ligger alt til rette for å finne den perfekte badeplassen. I tillegg finner du Strømbadet, Sandefjords eget bybad, hvor du kan spasere fra sentrum og enkelt kombinere byliv med badeliv. Sandefjord var på 1800-tallet kjent som kurbadby, og var et populært feriemål på grunn av sitt flotte kurbad. Badetradisjonene har vi tatt med oss videre, og er fremdeles den dag i dag en skikkelig badeby. 


Foto: Hanne Marie Pedersen (Korsvikbukta på Vesterøya)

 

Bryggeliv

Opplev bryggelivet i Sandefjord, med småbåthavn, restauranter på rad og rekke, uteliv, iskiosk og en av landets eldste fiskeforretninger. På sommeren er det yrende liv på brygga, både sent og tidlig. Prøv en av de mange restaurantene eller sett deg på bryggekanten med en pose ferske reker fra Brødrene Berggren, som tilbyr de ferskeste og lekreste delikatesser fra havet. 


Foto: Anton Goydin og Hanne Marie Pedersen

Southern Actor

«Southern Actor» er eneste gjenværende, fullt operative hvalbåt fra den industrielle hvalfangsten. Den ble bygget i England i 1950 og deltok i hvalfangsten i Sydishavet fram til 1962. Siden 1995 har ligget i Sandefjord som museumsbåt, og i sommersesongen er båten er åpen for publikum når den ligger til kai ved Museumsbrygga. Southern Actor åpen for besøk mandag - søndag kl. 11 - 16, inngangsbilletter betales via Vipps eller med kort.


Foto: Visit Vestfold

 

Gallerier

I Sandefjord finner du mange spennende gallerier, små som store. Perfekt syssel en dag som ikke sommerværet stråler fra sin beste side. For å nevne noen: I Smartgata, ved siden av Kurbadhagen finner du ett av Sandefjords minste gallerier; Galleri Brown. I sentrum finner du 300kvm med kunst hos Galleri ER. Er du ytterst på Vesterøya finner du Galleri Flood. Hos 5tudio finner du kunst og grafitti utsmykning. 


Foto: Anton Goydin

 

Båtliv i skjærgården

For mange er det ikke sommer uten båt. Sandefjord har en helt fantastisk skjærgård, med hele 124 øyer og holmer å velge mellom. Ta en tur ut i skjærgården og nyt blankpolerte holmer og skjær. 


Foto: Hanne Marie Pedersen

 

Familieaktiviteter nær sentrum

Ved hesteskoen nær sentrum finner du en mengde aktiviteter for hele familien. Her ligger det en flott skatepark til glede for både store og små. Skateparken er for skateboard, inlines, sparkesykkel og bmx. Det er også en stor fellesgrill på plassen, til fri benyttelse. Eller hva med å prøvde den fantastiske utendørs innebandybanen som ligger rett ved siden av skateparken? Her finner du også baner for spill i sanden, og ikke minst den superpopulære minigolfbanen. Minigolfen ligger med nydelig sjøutsikt, og er åpen hver dag hele sommeren.


Foto: Heidi Marie Gøperød og Natasha Skoli

 

Skulpturvandring

Sandefjord er en skikkelig skulpturby, og er den byen i Norge med flest skulpturer per innbygger i forhold til flatemål. Det er så mange skulpturer her at det er laget en egen bok om dem, "Verd å se". Det største og mest kjente kunstverket er Knut Steens "Hvalfangstmonumentet". Mange av skulpturene i Sandefjord er ment til å gi assosiasjoner til havet og sjølivet, men du finner også mange andre spennende skulpturformasjoner.  I tillegg til skulpturer plassert rundt på ulike steder i kommunen, er det en egen skulpturpark og skulpturpaviljong på Midtåsen. Ta med familien på en skulpturvandring. og prøv å finn din favoritt. 


Foto: Anton Goydin

 

De grønne turene

I Sandefjord er det mye flott natur og tur terreng, og dette er en super måte å bli bedre kjent med hele Sandefjord kommune. De grønne turene er et konsept som startet i Andebu i 1993, og har siden den gang blitt satt opp hvert eneste år. Alle turene går innenfor kommunegrensa, og hvert eneste år settes det opp 10 nye turer. De grønne turene er kortreiste opplevelser som skal inspirere folk til å ferdes ute, og kanskje oppdage nye turer og steder i egen kommune. Her finner du oversikt over årets grønne turer: Grønne turer 2024

Brosjyre Sandefjord kommune

Nysgjerrig på Sandefjord? Her finner du alt du trenger å vite - Sandefjord servert på sølvfat

;