10 ting å gjøre i Sandefjord på høsten

Sandefjord er kjent som en sommerby, men det er jammen fint her hele året. Høsten er her, og dagene blir både kaldere og kortere. Her har vi laget en liste over noe av alt du kan finne på i Sandefjord på denne tiden av året.


Tekst: Hanne Marie Pedersen, oktober 2023

Kyststien i Sandefjord

Snør på deg gode sko og opplev hav og vakker natur langs Kyststien. I Sandefjord kommune finner du over 55 kilometer med flotte, godt merkede kyststier. Kyststiene går store deler (som navnet tilsier) langs kysten, langs flotte strender, badeplasser og utsiktspunkt. Kyststien i Stokke er på 13 km, og kyststien som binder Vesterøya og Østerøya sammen er på hele 45 km.  Ytterpunktene langs Kyststien er Yxney på Østerøya og Folehavna på Vesterøya, som begge har to helt unike utsiktspunkter ytterst på hver sin halvøy. Her finner du oversikt over kyststiene

Foto: Hanne Marie Pedersen


Badstue og bad

Har du testet badstuene i Sandefjord? Hva med et forfriskende høstbad kombinert med varm og deilig badstue? I Sandefjord finner du fire badstuer; i Melsomvik,Granholmen og på Tangen og Lahelle. Opplevelsen på Lahelle kan krydres med både badstuyoga og ritualer på torsdagene.
Godt bad og god fornøyelse :)

Foto: Hanne Marie Pedersen


Stavkirken i Høyjord

I kanten av jordbrukslandskapet på Høyjordplatået troner Vestfolds eneste, og Norges sydligste, stavkirke. Middelalderkirken er en av kun tre gjenværende midtmastkirker i Norge. Den eldste delen av stavkirken og koret er fra 1100-tallet, mens kirkeskipet skal være oppført på 1300-tallet. Kirken er bygd i eller rett ved gamle gravfelt, og i landskapet rundt kirken ligger flere gravhauger. Kirken er åpen for omvisning kun i juli måned, med det er et nydelig skue og verdt et besøk for å oppleve den utendørs også. 

Foto: Heidi Marie Gøperød


Sti for Øye

Sti for Øye er et utendørs galleri, på Fossnes i Stokke. Opplev dette fantastiske kunstprosjektet, som er åpent hele døgnet, året rundt. 14 kunstnere fra hele Europa er engasjert til å sette kunstneriske preg på denne vakre vestfoldskogen. Her møter du blant annet gaupe, villsvin, ulver og blåbær. Dette er perfekt for barnefamilier, men også for andre som ønsker en annerledes skogsopplevelse med kunstneriske innslag. Stien, naturen og kunsten er i tillegg lyssatt på en spennende og eventyrlig måte. Belysningen blir slått på hver kveld ved mørkets frembrudd. Stien er ca 4km lang, og er tilgjengelig for alle og spesielt tilrettelagt for rullestolbrukere.

 

Midtåsen skulpturpaviljong og park

På en høyde på Midtåsen ligger Midtåsen Skulpturpaviljong og skulpturpark. Her er seksten av kunstneren Knut Steens verker er samlet; tolv marmorskulpturer inne i paviljongen og fire skulpturer i bronse er plassert rundt i landskapet. Her får du en helt spesiell kunstopplevelse med glass, betong og skulpturer i samspill med naturens panorama. Paviljongen er tegnet av arkitekt Svein Lund og landskapsarkitekt Gullik Gulliksen og har vakt internasjonal oppmerksomhet. Det er Vestfold fylkeskommune, Sandefjord kommune, Sparebankstiftelsen DnB NOR og Anders Jahres humanitære stiftelse som sammen står bak skulpturparken.
Paviljongen er åpen alle dager fra klokken 10-18, og det er gratis inngang. 


Foto: Atle Slettingdalen

 

I fotsporene til Mesternes mester

Sandefjord var vertskapsby for Mesternes mester 2023. Vinneren av årets program ble Vestfolds egen roer og bonde; Olaf Tufte. I løpet av programmet konkurrerte deltakerne på mange ulike, flott steder i Sandefjord og nærområdet. Hvorfor ikke følge i mesternes fotspor, og besøk de ulike innspillingsstedene? Her finner du fullstendig liste over stedene fra programmet: Mesternes mester i Sandefjord 2023 

Foto: Heidi Marie Gøperød, Nordisk Banijay/NRK

 

Hvalfangstmuseet

Høsten er en fin tid for å gå på museum. Sandefjord var en gang verdens største hvalfangerby, så det er kanskje ikke så rart at du finner Europas eneste spesialmuseum på området hval og hvalfangsthistorie akkurat her. Hvalfangstmuseet i Sandefjord er et nasjonalt og internasjonalt kunnskaps- og aktivitetssenter, som forteller historien om hvalfangst, fra urbefolkningens fangstmetoder, til utviklingen av hvalfangstindustrien i forrige århundre. Her finner du utstillinger som setter fokus på aktuelle temaer, som forvaltning av hvalen og miljøkonsekvensene av hvalfangsten, samt innblikk i historien til de menneskene som var med i hvalfangsten. Utstoppede dyr og fugler fra polarområdene, med en modell av en blåhval i full størrelse hengende i taket, er barnas favorittavdeling. Hvalbåten "Southern Actor", som ligger i havna i Sandefjord, er også en del av museet. 

Foto: Hvalfangstmuseet

 

Svømmehallen

Isbading er ikke for alle, heldigvis holder Sandefjord svømmehall 28 og 34 grader i vannet. Her finner du varmtvannsbasseng for de minsdte, 25 meter langt hovedbasseng, stupeavdeling med høyder på 1,3 og 5 meter, og sklie med lengde på 55 meter og fall på 5,8 meter. Sandefjord svømmehall tilbyr vannbaserte aktiviteter med instruktør hver uke, og det beste av alt: Sandefjord svæmmehall er gratis for barn 0-15 år mandag til fredag. Les mer her

Foto: Håvard Flåtten

 

Istrehågan

Steinsettingene på Istrehågan er et av de mest spektakulære kulturminnene i Vestfold. Gravfeltet er fra romersk jernalder, 400-500 e.kr. Dette er et fredet kulturminne, og gravfeltet består av tre runde steinsetninger og to skipssetninger. Den største av skipssetningene er 24 meter lang og måler 9 meter på det bredeste. I det største skipet ble det foruten menneske- og dyrebein funnet bjørneklør, nål og spillebrikker av bein, jernnagler, keramikk og en dekorert beinkam. Istrehågan ligger i Larvik kommune men som en del av Marumskogen i Sandefjord. Legg høstturen din hit, hvor du både kan se og lese om dette spektakulære kulturminnet. 


Foto: Heidi Marie Gøperød

 

Finn frem skøytene

I 2018 fikk endelig Sandefjord en etterlengtet ishall, som allerede året etter ble kåret til årets idrettsanlegg i Norge. Ishallen finner du lokalisert i flotte Bugårdsparken, som på slutten av 80-tallet fikk pris for å være Norges beste idrettspark. Hallens formål er ikke å dekke et behov hos ishockeyspillere på elitenivå, men heller være et flerbruksanlegg for alle byens innbyggere, inkludert de med funksjonsnedsettelser. Det er åpen hall i helgene, samt ettermiddagene i ukedagene. Dette er et gratis tilbud til alle som ønsker å bruke isen. Åpningstider finner du her. Dersom du ikke har skøyter selv, kan dette lånes i hallen i kiosken åpningstider, eller gjennom BUA som har gratis utlån av sport- og fritidsutstyr. 

Foto: Hanne Marie Pedersen

 

Nysgjerrig på Sandefjord? Her finner du alt du trenger å vite - Sandefjord servert på sølvfat

;