Møt bryggerimesteren på Grans bryggeri

I Sandefjord er vi så heldige å ha et av svært få gjenlevende privateide bryggerier. Her fant Jahn Robert (44) drømmejobben, hvor han sørger for utvikling av norsk øl.


April 2023

Sandefjord er i Norgestoppen på næringsvariasjon, som gir mange og varierte jobbmuligheter. Grans bryggeri har laget brus og øl i mer enn 100 år, og drives av tredje generasjon av samme familie. Ambisjonene er å forbli både lokale og store.

Hos bryggeriet på Hegnasletta treffer vi Jahn Robert Andersen. Han er bryggerimester, og hele Norges «grans-øl» avhenger av at smaksløkene er på riktig plass når malt-forsyningene kontrolleres.


Lidenskap, vitenskap og magefølelser

For Jahn Robert startet karrieren som lidenskapelig hjemmebrygger, og han deltok i flere konkurranser. 

– Jeg skulle ikke lage litervis med øl til meg selv. Det som fanget gnisten var å dele resultatet med flest mulig, for så å lage neste øl enda bedre. Først fikk jeg en ølbryggerjobb her på Grans. Jeg tok med mine 3 beste øl´er som CV, og dro på intervju. I etterkant har jeg gått bryggerihøyskolen i København, forteller han.

Han trives veldig godt, og elsker å jobbe som bryggerimester. 

– Jeg har det kreative ansvaret, lager nye oppskrifter, i tillegg til daglig oppfølging av brygg vi har på tank, sier han, og forklarer at det blant annet handler om gjærdingsprofil og temperatur.

Her finner du oversikt over ledige jobber i Sandefjord


Ølbrygging er en kunst

Det handler om magefølelse, skal vi tro bryggerimesteren. 

– Øl består av malt, gjær, humle og vann, og smaken bestemmes av hva som tilsettes når i prosessen, forteller han. 

At malten er riktig kvalitet kjenner Jahn Robert på smaken. Alt prøvesmakes i alle ledd av produksjonen.  

– Det vitenskapelige er utrolig fin lærdom, men den kunstneriske biten tror jeg man må ha i magen. Man blir aldri utlært, sier Jahn Robert, som understreker at han har veldig respekt for de som velger å ikke drikke.

Å bo i Sandefjord

Jahn Robert, som selv har vokst opp i Stokke, har barn på 13 og 23 som idyllisk har fått vokse opp med båtliv, strand og fiske fra brygga. 

– Det er noe eget. Jeg elsker nærheten til vannet, det nydelige været, og skjærgården. Jeg kommer aldri til å flytte fra kommunen, og nå har eldste barnet slått seg ned fire hus over meg selv. Jeg elsker Sandefjord, vi har alt vi trenger, sier bryggerimesteren.

 

Vi har møtt 16 av de som har funnet drømmejobben i Sandefjord, fra helt forskjellige bransjer og med helt ulike stillingstitler. Jahn Robert er en av disse. Se filmen og la deg inspirere av alle jobbmulighetene som finnes i Sandefjord. 

 

I Sandefjord er det ikke bare godt å jobbe, men også godt å bo. Visste du at Sandefjord ble kåret til Norges mest boligvennlige kommune i 2023? 

 

;