Vinproduksjon i Sandefjord

Hæ?? Vinproduksjon i Sandefjord, sa du? Det går vel ikke an.... Jo, det går visst veldig fint an. Bjarne og Cecilie har gått fra erter til druer og produserer nå prisbelønnede viner i det gamle melkerommet på Grubbestad gård.


Tekst: Tenk Sandefjord, mai 2024

Dersom du spør folk om vinproduserende land, vil de aller fleste nevne land som Frankrike, Italia, Spania, Portugal og Tyskland. Varmere strøk, med helt annet klima enn her nord hos oss. Men de siste årene har ting endret seg... Britiske bobler har har tatt Norge med storm, og folk har fått øynene opp for at noe av den engelske musserende vinen er helt i verdensklasse. Klimaet endrer seg, og vellykket vinproduksjon er ikke lenger kun forbeholdt landene lenger sør. Dette har flere fremoverlente og nysgjerrige bønder i Vestfold sett potensialet i, og du nærmere 35.000 druestokker i fylket vårt. I Sandefjord finner du selvsagt også vingårder, med Grubbestad Gård i spissen. 


Vinbøndene Cecilie Skjerven og Bjarne Kapstad Trollsås

Chardonnay og Biltema, side om side

På Raet finner vi Grubbestad Gård. Et steinkast fra industriområdet på Pindsle står 6.000 vinstokker på rekke og rad. Mange tenker kanskje at dette må være helt spesielle druesorter, utviklet for nordisk klima, men her finner du velkjente sorter som Riesling og Chardonnay, i tillegg til Solaris, Muscaris og Rondo for de litt mer viderekommende. At disse druestokkene trives veldig godt her, er ingen tilfeldighet. Det er perfekte forhold i jordsmonnet på Raet, og vi skal tilbake til istiden for forstå hvorfor. Avsetningene etter isbreen har blitt påvirket av både hav og nedbør, og noen av Norges beste jordbruksarealer ligger i umiddelbar tilknytning til Raet. Uformelle undersøkelser viste at det beste stedet å dyrke druer i Norge var på Raet gjennom Vestfold. Kombinasjonen av stein og sand i jorda, den gamle sjøbunnen og mange soltimer er optimalt for vinstokkene. I flere år ble Bjarne og Cecilie spurt om de ikke ville begynne å dyrke druer på gården sin, og i 2018 tok de sjansen.   

Fra erter og korn til vin

Det har vært en heftig reise og bratt læringskurve for de to vinbøndene. De var helt ferske i faget da de i 2018 plantet sine første 1000 druestokker. De gikk fra erter og korn, til ny og ukjent mark. Bjarne er oppvokst på gården, men druer og det å lage vin var helt nytt for begge to. 

- Det var litt tilfeldig at det ble druer. Ingen av oss hadde enorm interesse for vin i utgangspunktet. Vi ønsket å utvikle gården, og forstod at det var store muligheter i vinproduksjon. Det har til tider både vært utfordrende og frustrerende, men det er samtidig så gøy og lærerikt. Jeg tror vi har hatt skikkelig flaks med timingen, og det er utrolig spennende å få være med på denne reisen i en så ny og voksende næring i Norge.  

Årets vinbønder i Norge 2024

De har vært opptatt av at det skulle gjøres skikkelig allerede fra start, og det skulle raskt vise seg at Bjarne og Cecilie virkelig har teft for både druedyrking og vinproduksjon. På Norsk Vinskue i 2022 ble Bjarne og Cecilie kåret til "Årets vinbønder i Norge", og fikk i tillegg intet mindre enn tre priser for vinene sine; beste nordiske vin, beste musserende vin og beste vin. 

- Vinen blir ikke bedre enn kvalitetene på druene som blir brukt. Produksjonsutstyret er også viktig, både for kvalitet og effektivitet. Her gjøres alt for hånd, så vi er en skikkelig håndverkbedrift. Vi har heldigvis også hjelp fra en vinmaker. Han kommer inn med erfaring og ekspertise fra Italia, California og New Zealand. Han har hjulpet oss til å både jobbe smartere, og med masse kunnskapsdeling. 

Kvalitet og kunnskapsdeling

For at kvaliteten på norsk vin skal bli så god som mulig, er vinbøndene i Norge opptatte av kunnskapsdeling. Cecilie og Bjarne på Grubbestad Gård tar både konsulentoppdrag, kjører analyser og presser for andre. De investerte i en ny presse i fjor, og har nå både kapasitet og kan levere så god kvalitet at de hjelper andre vinbønder med denne prosessen. I tillegg har Grubbestad Gård blitt Norges største forhandler av vinstokker. Vi får være med inn på kjølelageret, og der finner vi spede stokker av ulike sorter, som skal pakkes og sendes videre til andre vinbønder i Norge for å om noen år bli norsk vin. 

Vineventyret på Grubbestad Gård har bare såvidt startet. Det blir spennende å følge med på reisen videre. 
Skål!!

PS! Alkoholholdige produkter laget på bringebær og haskap selges direkte fra gårdsutsalget på Grubbestad. Vin laget på druer kommer på polet i løpet av 2024.

 

Nyinnhøstede druer fra Grubbestad Gård
Prisvinnende vin på Solarisdruer
Drusestokker før de går i jorden
Skål :)
;