Finalister Tenk stort-prisen 2024

Vi lever i en tid med mye urolighet og usikkerhet, og små som store bedrifter merker presset. Å lede en virksomhet i en tid preget av endringer krever godt lederskap, derfor er nettopp dette tema til årets Tenk stort-pris. Vi skal kåre ÅRETS LEDER i Sandefjord. Nå er de fire finalistene klare.


Desember 2024

Prisen deles i år ut for sjette gang, i regi av Sandefjord Næringsforening og PwC. Etter en åpen nominasjonsperiode med mange sterke kandidater, fikk juryen – bestående av Anita Krohn, Kristin Saga og Kjell Terje Ringdal – en krevende oppgave: å velge blant 18 nominerte ledere fra ulike bedrifter i Sandefjord. Fire finalister er nå valgt ut, og vinneren vil bli kåret på Sandefjord Næringsforenings julefrokost den 13. desember.

Her møter du de fire finalistene: 

Øystein Seim - Seim Maskin

Seim Maskin har vokst raskt siden etableringen i Sandefjord i 2009, og er et veletablert entreprenørfirma som utfører alt innen grunnarbeider, vann og avløp, transport og dokumentasjon. Selskapet har hatt en imponerende vekst, og bak dette står gründer Øystein Seim, som har ofret mye for å bygge opp bedriften til det den er i dag.
Øystein er kjent for sin smittende latter og varme smil. Når vi kommer på besøk for å overrekke diplom og plakett, møter vi også en tydelig rørt og stolt finalist, som brukte anledningen til å løfte de andre finalistene. 
Det første jeg tenkte da jeg så mitt navn blant de tre andre, var at her er jeg malplassert. Det er ledere for store flotte firmaer, som går så det gviner jeg har fått plass blant. Jeg er jo bare en maskinfører, sier han beskjedent.

Men bak denne beskjedenheten ligger en lederstil som har skapt resultater. Med en kombinasjon av tydelighet, selvinnsikt og viljen til å ta nødvendige grep, har Øystein satt sitt preg på Seim Maskin. Dette har ikke bare gitt økonomisk suksess, men også svært gode arbeidsforhold – noe som reflekteres i et sykefravær på kun 1,4 %, langt under bransjesnittet på 6 %.

Jeg tror jeg er nominert fordi jeg tør å være tydelig, men samtidig raus. Jeg strammer inn når det må til, men prøver alltid å gjøre det på en måte som skaper tillit, forklarer Øystein om sin lederstil.

Øystein forteller at han har blitt flinkere til å ta seg fri de seneste årene, men at det fremdeles bobler i hodet. 
Kanskje blir det flere sirkler i porteføljen, sier han lurt.....

 

Jan-Terje Sørlie - Guard Automation

Guard Automation er en markedsledende aktør innen automasjon og systemintegrasjon, med fokus på områder som vann, miljø, energi og produksjonsindustri. Selskapet leverer også løsninger innen industriell cybersikkerhet, IoT og AI – teknologi som skal sikre en bærekraftig fremtid.

Da Jan-Terje Sørlie ble hentet inn som CEO i 2019, bare 30 år gammel, stod Guard foran betydelige utfordringer. Med en dyp forståelse for både teknologi og ledelse, ble Jan-Terje oppgaven verdig – og under hans ledelse har Guard blitt forvandlet fra et selskap i motbakke til en fremgangsrik aktør med en tydelig retning.

Jan-Terje har vokst opp i en familiebedrift innen samme bransje, hvor han gikk gradene og utviklet en sterk forståelse for både teknologien og menneskene som skaper den.
Jeg har dette litt i blodet, sier han med et smil

En av de første grepene han tok som leder var å transformere Guards organisasjonsstruktur. Han brøt ned et topptungt system og bygde en flatere, mer smidig organisasjon med kort vei til beslutninger. Dette, kombinert med hans sterke teknologifokus, skapte ny energi og engasjement blant de ansatte.
Teknologinerder blir motiverte av teknologi, ikke tall, sier Jan-Terje.

Han beskriver seg selv som en ydmyk og visjonær leder som liker å utfordre det etablerte. For Jan-Terje handler ledelse om å motivere og støtte teamet sitt, og han finner mest energi i å hjelpe andre til å lykkes. 
– Det handler om lagarbeid. Når måten vi leder på resonerer godt hos kollegaene, vet jeg at vi gjør noe riktig, forklarer han.

– Vi skal skape teknologi for en sikker fremtid, og ha det gøy på veien, avslutter Jan-Terje.

 

Morten Fon - Jotun

Jotun er en av verdens største malingsleverandører, med produkter tilgjengelig i 120 land. Jotun selger produkter for cirka 45 milliarder kroner, og det er kun ett malingsselskap i verden som har hatt raskere vekst enn Jotun de siste 20 årene. Morten Fon har jobbet i Jotun siden universitetet, og har de siste 19 årene ledet selskapet og vært selveste sjefs-pingvinen. 

Morten trekker frem selskapets kultur og tydelige strategi som nøkkelen til suksessen. Den såkalte "pingvinkulturen" er selve grunnfjellet i Jotun, bygget på verdiene lojalitet, omsorg, mot og respekt.
– Det er folka som utgjør kulturen, sier Morten.

Han beskriver sin lederstil som inkluderende, men tydelig. For Morten handler godt lederskap om å gi folk tillit, unngå detaljkontroll og sikre at alle forstår og støtter selskapets retning.
– Tydelighet og enkelhet er helt avgjørende. Det er viktigere å få med seg alle, enn å lage noen forfinede planer. Når alle forstår budskapet, trekker vi i samme retning, forklarer han.

Morten legger også vekt på viktigheten av å bygge en robust organisasjon som evner å tilpasse seg i en verden i stadig endring. Hans råd til fremtidens ledere er enkelt, men kraftfullt:
– Ikke tro at du kan planlegge alt. Jobb hardt, og ta de mulighetene du får - da går det deg vel. 

Og hvor lenge planlegger du å fortsette som sjefs-pingvin?
– Resultater og det å få til ting er det som motiverer meg. Så lenge jeg er motivert, og de ønsker meg, så vil jeg jobbe her, avslutter han med et smil. 

 

Dag Freddy Henriksen - MatBørsen

MatBørsen er Norges største leverandør av spiseklare ferdigretter, og i førersetet sitter Dag Freddy Henriksen. Karrieren hans startet i Skjeggerød, hvor han jobbet under sin far, Hans Freddy Henriksen. Da faren senere grunnla MatBørsen i 1994, ble Dag Freddy med på reisen fra første dag.

Under Dag Freddys ledelse har MatBørsen opplevd imponerende vekst og kontinuerlig innovasjon. For ham handler ledelse først og fremst om menneskene, eller "folka" som er begrepet de bruker i MatBørsen.
Alt handler om laget du har og menneskene du leder, sier han.

Han er kjent for sin nysgjerrighet, sitt engasjement for utvikling, og sin evne til aldri å bli "mett" på kunnskap og utvikling. 
Jeg mener det er viktig å brenne for ting, tørre å tenke annerledes, og så liker jeg å være "neppå gølvet". 

Dag Freddy påpeker viktigheten av å kjenne folk, for å kunne sette sammen gode team og at modig lederskap vil være avgjørende fremover. Han beskriver seg selv som en åpen, inkluderende, tydelig og uredd leder, som alltid sier ting som de er. 
Jeg har verdens flotteste folk, og jeg er opptatt av å være en god coach for de som en dag skal ta over, forteller han.

Hans lidenskap for både mennesker og mat er tydelig i alt han gjør – og han avslutter med et råd som oppsummerer hans filosofi: 
– Det er lagfølelsen, lidenskapen og evnen til å tenke fremover som gjør at vi lykkes.

;