Optimisme i luften

Markedssjef Tine Kleive-Mathisen håper det verste er over for Torp Sandefjord lufthavn: – Dette er en god dag. Jeg har fått noen positive signaler, sier hun.


Foto: Heidi Marie Gøperød / Heimar Design
Tekst: Henrik Sandvik

– Kom inn, så skal dere få se hvordan en tom flyplass ser ut.

Tine Kleive-Mathisen låser opp døren og viser vei gjennom kontorfløyen på Torp Sandefjord lufthavn. Normalt sitter 10-11 travle kolleger i administrasjonen i annen etasje på terminalbygget, men denne dagen er Kleive-Mathisen alene på jobb.

– Det var som om noen bare skrudde av lyset. Over natten var det full stopp, forteller markedssjefen med 20 års fartstid på Torp.

Hun viser vei til sikkerhetskontrollen og ringer en vekter, som slipper oss inn. Deretter må fotografen faktisk ut og lete etter et fly. Flyplassen er ganske riktig helt tom.

– Det er ingen som har skrudd lyset på igjen riktig ennå, legger hun til.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

De siste ukene har blant annet gått med til å lage trafikkscenarier for lufthavnen. De ser ganske annerledes ut nå enn ved inngangen på året. Da drømte ledelsen om ny rekord og 2,1-2,2 millioner passasjerer over Torp i 2020. Siste estimat sier cirka 800.000 passasjerer – hvis de er heldige.

– Jeg har vært med på finanskriser og andre nedturer, men dette overgår alt. Tenk, vi har mistet 99,2 prosent av trafikken på utland. Normalt er 590 mennesker ansatt i det vi kaller Team Torp – nå er over 500 permittert, sier hun, og fortsetter:

– Pengene renner ut og ingen vet hvor lenge dette vil vare. Men vet du hva; jeg velger å tro at det verste er over. Jeg ser endelig lys i enden av tunnelen.

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Kleive-Mathisen er jevnlig i kontakt med kolleger i inn- og utland. Følelsen etter de siste samtalene med ansatte i selskaper som KLM, Widerøe, Wizz Air og Ryanair har vært bedre enn på lenge.

– Dette er en god dag. Jeg har fått flere positive signaler de siste dagene, sier markedssjefen.

– Vi har heldigvis en god miks av passasjerer, både forretningsreiser, mye ferie/fritidsreiser. Akkurat nå kan det være til vår fordel for å komme i gang igjen. Vi har mange ruter østover og det bor for eksempel over 100.000 polakker i Norge. De reiser ofte hjem på besøk til venner og familie. Nå ser det endelig ut til at flere grenser skal gjenåpnes. Både i Polen, Litauen, Latvia og Makedonia ser det lovende ut, og Wizz Air er faktisk allerede i gang med ruten til Vilnius denne uken, så nå har vi to utenriksruter operative!

Det store spørsmålet er når aktiviteten ved flyplassen kan være tilbake ved normalen.

– Det eneste vi vet er at vi ikke vet, men det vil trolig ta lang tid. Heldigvis bor vi i en region og et land som fortsatt vil ha sterk kjøpekraft også etter dette, til tross for at mange opplever tøffe tider økonomisk og av den grunn kanskje vil bruke mindre penger på fly og ferie/fritid generelt. Dessuten vil nok noen være skeptiske til å fly, men vi skal gjøre vårt for at du skal få en trygg og god reise. Vi savner passasjerene våre og jeg savner kollegaene mine. Så vi gleder oss veldig til det igjen blir liv og røre i terminalene her på Torp - velkommen tilbake til min favorittflyplass!

Markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Torp Sandefjord lufthavn registrerer positive signaler fra kolleger i inn- og utland.
Det er stille på flyplassen for tiden, men Tine Kleive-Mathisen håper aktivitetsnivået tar seg opp nå.

Tenk Sandefjord!

* Mange bedrifter i Sandefjord er rammet av Korona. 
* I sommer blir det fullt fokus på å få hjulene i gang igjen.
* I ukene som kommer vil 10 inspirerende sandefjordinger fortelle hvordan pandemien har påvirket dem.
* Med denne serien ønsker vi å oppfordre alle som har mulighet til å støtte det lokale næringslivet.
* Markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Torp Sandefjord lufthavn er tredje etappe i serien vår.

Torp Sandefjord lufthavn

* Internasjonal lufthavn i Sandefjord kommune. 
* Er nest størst på Østlandet, etter Gardermoen. 
* En av svært få som ikke inngår i Avinor-systemet.
* Ryanair, Wizz Air, Widerøe, KLM og Norwegian er blant selskapene som flyr til og fra Torp.

;