Hjertelig blomsterhandler

Pia Bergan tok sandefjordingene med storm da hun åpnet «utebutikk» midt i Korona-utbruddet. – Veldig fint å se at det går an å vise hverandre tillit i en krevende tid, sier hun.


Tekst: Henrik Sandvik
Foto: Heidi Marie Gøperød / Heimar Design

– Jeg har alltid jobbet ut fra et åpent hjerte, og lyttet til min intuisjon.

Pia Bergan tar en piruett blant oppsatsene hos Interflora på Hvidts plass i Sandefjord sentrum. Assistenten Gøril Elise pynter på bukett til en sølvbryllupsfeiring, og en smilende eldre herre kommer inn for det som viser seg å være en tradisjonsrik handel.

– Se her kommer bakermester Harepus, ler Pia, og tar imot Hans Martin Lang.

Lang drev Baker Halvorsen rett over «piazzaen» i en mannsalder før bakeriet, konditoriet og kafeen ble solgt til Nøtterø Bakeri for et par år siden. Den 14. hver måned kjøper han fire roser – én stor til sin kone og tre mindre for hvert av barna – for å markere bryllupsdagen deres.

– Det er veldig hyggelig med stamkunder som Hans Martin. Jeg har en god del av dem, og noen kommer langveisfra, sier Pia.

– Jeg heter kanskje Lang, men jeg betaler med kort, smiler den pensjonerte bakermesteren, før han gjør opp for seg og drar hjem til fruen.

Blomsterhandleren har opp gjennom årene skapt en helt egen atmosfære i den trange butikken. Drømmefangerne, healing-steinene, blomstene og røkelsen bidrar til det – det gjør også innehaveren selv.

– Jeg er et impulsivt og sansende menneske; for eksempel liker jeg å bare fly med når det kommer spennende forslag. Jeg trenger å jorde meg selv litt i hverdagen, og derfor går jeg som regel barbeint når jeg pusler rundt her inne i butikken, sier Pia.

De siste månedene er det utstillingen ute på fortauet som har gitt henne stor oppmerksomhet. Da Korona traff Norge og Sandefjord, åpnet hun utebutikk. En rekke blomster og planter står utstilt utenfor døgnet rundt, og i vinduene henger plakater der folk bes om å betale med Vipps.

– Jeg liker å tenke at mennesker er til å stole på, og så langt er det ingen som har stjålet eller ødelagt noe. Det er veldig fint å se at det går an å ha tillit til hverandre i en krevende tid, sier Pia.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

«Stuntet» har blitt tatt godt imot.

– Pågangen i butikken har vært helt enorm den siste tiden, og det har vært veldig gøy. Jeg fikk for eksempel et par virkelig store oppdrag i forbindelse med 17. mai, og det strømmer på med ordrer både fra nye og gamle kunder.

Hell i uhell var at sønnen Felix kom hjem da universitetet ble Korona-stengt.

– Jeg skal si jeg trengte hjelpen hans til all utkjøringen, sier blomsterhandleren, som bekrefter at det gamle ordtaket fremdeles gjelder:

– Disse månedene har ikke folk kunnet møte hverandre slik de normalt gjør. Da er det veldig fint å kunne si det med blomster.

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Pia Bergan legger flid og hjerte i blomsterbutikken på Hvidts plass i Sandefjord sentrum.
Blomsterhandleren har fått enorm respons etter at hun åpnet døgnåpen utebutikk på fortauet.

Tenk Sandefjord

* Mange bedrifter i Sandefjord er rammet av Korona. 
* I sommer blir det fullt fokus på å få hjulene i gang igjen.
* I denne perioden vil 10 inspirerende sandefjordinger fortelle hvordan pandemien har påvirket dem.
* Med denne serien ønsker vi å oppfordre alle som har mulighet til å støtte det lokale næringslivet.
* Blomsterhandler Pia Bergan er femte etappe i serien vår.

Interflora Pia

* Blomsterforretning på Hvidts plass i Sandefjord.
* Åpnet i 1994 og er en del av Interflora-kjeden.
* Sterkt fokus på håndverket i blomsterfaget.

;