Soil Steam girer opp

Ny daglig leder, profesjonelt styre, frisk investorkapital og tidobling av arbeidsstokken; Sandefjords-bedriften Soil Steam International er klar for neste etappe for sine prisvinnende landbruksmaskiner.


Tekst: Henrik Sandvik

– Nå legger vi inn et nytt gir, sier Oddbjørn Bergem. 

Han har cirka to måneder i sjefsstolen i Soil Steam International når vi møter ham og gründer Hans Kristian Westrum på Teams. Bergem kommer fra tilsvarende posisjon i software-selskapet Concent (nå Banqsoft), og har blitt med på laget idet det prisvinnende Sandefjord-selskapet skrur opp satsingen flere hakk. 

– I fjor sommer ble det besluttet å løfte organisasjonen på alle nivåer. På dette tidspunktet i fjor drev Hans Kristian mer eller mindre alene – i dag er vi ti ansatte og har to ledige stillinger ute, sier Bergem, og fortsetter:

– Gjennom fjoråret fikk vi på plass et profesjonelt styre, med blant andre industribyggeren Bård Eker (kjent for konseptbilen Koenigsegg) og Marianne Strøm fra den biologiske agrikultur-siden.

Gründer Hans Kristian Westrum er storfornøyd med fartsøkningen i bedriften.

– Vi kjører på. Vi satser stort og internasjonalt, og kjører nå i gang et løp der målet er å tjene penger en eller annen gang i 2023-24. Det er vi sikre på å få til, sier han. 

Sjekk jobbmulighetene i Sandefjord!

Samtidig er Soil Steam iferd med å lukke ytterligere en kapitalinnhenting. Dette skjer uten bruk av meglerhus, og styreleder Einar Abrahamsen og styremedlemmene Ben Guren og Bård Erdvik har vært sentrale.

– Frem til selskapet begynner å se inntekter, trenger vi investorstøtte og andre midler til utvikling. Målet er å hente 30-40 millioner kroner i denne runden, og det ser ut til å gå som ønsket, sier Westrum. 

Poenget med hele denne oppskaleringen, er å ta Soil Steam Internasjonal videre til neste fase. Selskapet med base i Sandefjord har to maskiner med hvert sitt bruksområde (se faktaboks). Det store målet for det nettopp påbegynte året, er å kjøre prototypene for maskinene kommersielt og virkelig vise hva de duger til. 

– Den stasjonære maskinen skal i kommersiell drift hos kunde i løpet av året. Den mobile maskinen er klar og fullbooket ut sesongen her hjemme, så den blir det rovdrift på. Vi kunne sikkert ha kjørt fem maskiner non-stop bare i det norske markedet, sier Westrum.

Selskapet tenker imidlertid større enn som så. 

– Begge maskinene har internasjonale markeder. Det er ingen som har slike maskiner, og utfordringene for matproduksjon er de samme i hele verden, forklarer han. 

Noe av problemet på vei inn i 2021 er at vi tar maten vår for gitt, mener Westrum. Det er mørke skyer på denne himmelen; allerede i 2018 falt det samlede nivået av produserte grønnsaker i EU-landene. 

– Endringer i lovverket gjør at verktøykassa til bøndene er redusert. Det er stadig færre sprøytemidler bøndene kan bruke, og de greier ikke å få de samme avlingene lenger, sier Westrum, og legger til: 

– Dette står i grell kontrakt til det faktum at verden trenger mer mat. Det er flott å drømme om bærekraftig matproduksjon, men det kan ikke innebære redusert matproduksjon. Da vil jo folk sulte.

Soil Steam skal bidra til dette. Planen nå er å få dokumentert at maskinene fungerer teknisk og kommersielt, for så å starte serieproduksjon av begge variantene i løpet av 2021.

– Myndigheter overalt etterspør teknologien vår, men vi starter med en liten serieproduksjon på 3-4 maskiner. Så vil det øke gradvis, når bøndene ute i de lokale markedene får se dokumentasjon på at dette faktisk fungerer akkurat for deres grønnsaker på deres åkre, sier Bergem. 

En uavhengig tredjepart vil stå for analysene, som vil brukes videre mot aktørene ute på det globale markedet. 

– Vi er blant annet i dialog med noen av de største spanske grønnsaksprodusentene. Tanken er at de skal ta over maskinene når det blir frost i bakken her hjemme, avslutter Westrum.

Soil Steam fra Sandefjord vokser videre i 2021
Oddbjørn Bergem (t.v.) og Hans Kristian Westrum har tatt aktivitetsnivået i Soil Steam International flere hakk opp den siste tiden. Foto: Selskapet
Soil Steam International satser stort, og ambisjonen er å starte serieproduksjon av begge maskinene i løpet av 2021. Foto: Selskapet

Soil Steam International

* Gründerbedrift fra Sandefjord
* Vinner av Tenk stort-prisen 2020
* Internasjonalt anerkjent, og fikk blant annet nylig omtale av EUs investeringsbank (EIB)
* Har to landbruksmaskiner på vei mot kommersialisering:
- Den ene maskinen er mobil, og fjerner skadelig ugress og uønskede organismer i bondens åker. 
- Den andre er stasjonær, og gjør om infisert jord (fra feks byggeprosjekter) til fullverdig matjord.
* Formålet med begge er å sørge for mer og bedre matjord i en verden med stadig flere utfordringer knyttet til matproduksjon.

;