Nytt arkitektbyrå etablerer seg i Sandefjord

Nederlandske Bart Burgerhoudt har satt opp arkitektkontorer i Kristiansand og Drangedal. Nå etablerer han Point i Sandefjord.


– Her kommer det til å bli så fint, sier Bart Burgerhoudt.

54-åringen står midt på gulvet mens han peker og forklarer. En elektriker henger opp en lampe høyt oppe under taket – ellers er det røffe industrilokalet helt tomt.

Slik vil det imidlertid ikke forbli lenge. Om kort tid skal Point AS flytte inn i den gamle trafo-stasjonen på Framnes Mek. Verksted. Et landskapsarkitektfirma holdt til her før, men lokalene – som eies av A/S Thor Dahl Eiendom – har stått uten leietager en god stund.

Nå er veggene malt, og elektriske og andre forberedelser er godt i gang. Foruten Point AS skal Hurra Reklamebyrå flytte inn her, mens en siste seksjon står tom.

– Det er en del som må plass før vi kan flytte inn, og arkitekter som oss vet jo hvordan vi vil ha det. Vi ønsker at de gamle kvalitetene i bygget kommer godt til syne, men også at det er energi og farger, sier Burgerhoudt, og fortsetter:

– Neste uke kommer for eksempel gulvteppet vårt. Det er gult og utrolig kult!

Arkitekten har etter hvert fått god erfaring med det norske markedet. Etter flere år som partner i et byrå i Rotterdam, falt valget på Norge da familien søkte nye utfordringer.

– Vi ønsket mer ro i hverdagen og kom til at Norge ville være bra for oss, selv om vi ikke hadde noen relasjoner til landet. Jeg så først for meg en litt mer passiv rolle i en mindre nisje i markedet, men skjønte snart at det ikke fungerer så bra her, sier Burgerhoudt.

I Norge må en arkitekt kunne jobbe innen mange felt, mener han.

– Her forventes det at man kan tegne omtrent alt mulig, så vi tilbyr et bredt spekter med tjenester. Vi gjør noen privatboliger med veldig spesielle arkitektoniske innslag, og ellers kan vi bidra til det meste.

Fylkeshus, leiligheter, barnehager, kontorbygg og butikker er blant byggene på Points referanseliste.

– Når Sandefjord-kontoret er oppe og står, har vi tre avdelinger (Kristiansand og Drangedal er de to andre). Tanken er at noen av våre ansatte skal veksle på de ulike kontorene. Jeg tror det kan skape en god dynamikk og videreutvikling for alle sammen.

Nederlenderen er også på jakt etter nye medarbeidere.

– Vi ansatte to arkitekter før sommeren, og de begynner i Sandefjord i løpet av tidlig høst. I tillegg ønsker oss vi to medarbeidere til. Så det er bare å søke, ler han.

Det var A/S Thor Dahl-sjef Einar Sissener som fikk Burgerhoudt til Sandefjord. Han planla å vente med ytterligere ekspansjon, men falt pladask da Sissener tok ham til Framnes.

Det skjedde i april, da de møttes i forbindelse med et prosjekt. Siden har arkitekten holdt til i midlertidige lokaler i Ringveien mens det nye kontoret klargjøres.

Han har rukket å gjøre seg noen tanker om markedet i Sandefjord og Vestfold.

– Jeg er veldig begeistret for måten næringslivet her i området fungerer. Mitt inntrykk er at veldig mange er åpne og engasjerte. Det er mye energi og aktivitet, noe som passer meg svært bra, sier Burgerhoudt, og legger til:

– I tillegg er Sandefjord en by med overraskende mange kvaliteter. Byen har rett og slett mye mer å tilby enn jeg var klar over.

Kontrasten er stor til de andre stedene der Point er etablert, mener han.

– I Kristiansand jobber man kun i Kristiansand. Arkitektene i Grenland jobber kun i Grenland. I Vestfold er man mye mer åpne for å jobbe på tvers av kommunegrensene, og personlig synes jeg det er det eneste rette, sier nederlenderen, og legger til:

– Det er jo ikke akkurat store avstander. Jeg rekker ikke engang å tenke meg om før jeg har satt meg i bilen og kommet frem.

RETT FØR INNFLYTTING: Bart Burgerhoudt åpner sin tredje avdeling med etableringen av Point i Sandefjord.
PUSSER OPP: Janne N. Øya og Bart Burgerhoudt er som arkitekter flest svært bevisste på hvordan lokalene skal være.
;