– Vi er netthandelsby nummer én

Sandefjord er byen i mitt hjerte og superlativene er mange. Men vi må også forholde oss til, dele og konkurrere med aktører fra hele verden, skriver kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes i Komplett Group.


Denne kommentaren ble først publisert i Sandefjords Blad 21/2-2016.

Hyggelige mennesker, spennende arbeidsplasser, et mangfoldig fritidstilbud innen sport og kultur, flotte rekreasjonsmuligheter og ikke minst nærhet til resten av verden; Sandefjord har mye å by på.

Mye positivt har skjedd de siste årene og jeg heier spesielt på Sandefjord Næringsforening. De har skapt en arena hvor folk møtes og kontakter knyttes.

Alle er velkommen – liten som stor.

At næringsforeningen nå sammen med Sandefjord kommune og mange av byens bedrifter ønsker å «tenke stort», liker jeg godt. Vi må tørre å tenke nye tanker, utfordre hverandre, være modige og ikke minst stimulere til vekst i nye arbeidsplasser. Byen har hatt og har mange gründere. Nå etableres et eget gründerhus – la oss sørge for at nye ideer skapes og realiseres.

Verden blir mindre

Min arbeidsplass, Komplett, er også en gründerbedrift. Komplett har drevet med netthandel i 20 år, og bygd opp mye kompetanse på området. I dag er vi størst i Norden når det gjelder salg av fysiske varer på nett og bare i Sandefjord jobber det 450 flotte medarbeidere.

Ikke mange er klar over at Sandefjord er Norges største netthandelsby. Kunne det være en posisjon å ta?

For en tid tilbake besøkte jeg Borås i Sverige. De kaller seg «Nordens ledende distansehandelsby». Byen har bygd opp kompetanse og spennende miljøer som tiltrekker nye aktører innen handel og logistikk. Et tett samspill med høyskolen er viktig, og byen er det naturlige møtepunktet for bransjen. Armene er åpne og forholdene tilrettelagt for nye bedrifter som ønsker å etablere seg.

Teknologi bidrar til å gjøre verden mindre og farten på alt «det nye» øker i et forrykende tempo. Vanene våre endres og vi ønsker selv å styre over egen tid. Tid er blitt en knapphetsfaktor. Det er mindre enn ti år siden Apple lanserte sin første smarttelefon. I dag er mobilen for mange den viktigste eiendelen de har. Den løser stadig flere oppgaver.

Delingsøkonomi brer om seg og utfordrer etablerte bransjer. Det må vi i Sandefjord også forholde oss til. Vi konkurrerer med aktører fra hele verden.

Må tenke hele fylket

Jeg synes det er synd at Sandefjord ikke har et høyskolemiljø. Det ville gjort byen attraktiv for flere og kanskje skapt et mer levende sentrum. Tenk om vi kunne utviklet et tilbud innen framtidens yrker som teknologi og digitalisering.

Selv om vi skal tenke stort i Sandefjord, er det viktig å knytte oss tett til nabobyene og se fylket som ett arbeidsmarked. God infrastruktur og tilgjengelighet er vesentlig i en hektisk hverdag hvor kabalen med jobb, skole/barnehage, fritidsaktiviteter og familieliv skal gå opp.

Det finnes ikke muligheter for alle i Sandefjord, men samlet har Vestfold mye å by på.

Jeg har hørt innflyttere si at de opplever det vanskelig å bli inkludert i Sandefjord. Det må vi sammen klare å endre på. Sandefjord skal være byen med det store hjertet, hvor næringslivet blomstrer og hvor det er godt å bo.

En annen Sandefjords-bedrift med stort nedslagsfelt er entreprenøren Carl C. Fon. Jeg utfordrer daglig leder Jarle Hillestad.

STORE: Komplett Group i Sandefjord er et logistikkhus med hele 450 medarbeidere.
LØFTER BLIKKET: Sandefjord er Norges netthandelshovedstad, men man må også se over kommune- og landegrensene, sier Tollnes.

Lederstafetten

  • Sandefjords Blad og Tenk stort, tenk Sandefjord samarbeider vinteren og våren 2016 om artikkelserien Lederstafetten.
  • Hver uke vil en lokal bedriftsleder dele sine tanker om fordeler og utfordringer i Sandefjord ut fra et næringslivsperspektiv, og avisen vil samtidig følge opp med en redaksjonell artikkel om et passende tema.
  • Jotun-sjef Morten Fon hadde første etappe med sin kommentar 15. februar mens markedsdirektør Ingebjørg Tollnes i Komplett Group fulgte etter 22. februar.
  • Tollnes har utfordret Jarle Hillestad i entreprenørselskapet Carl C Fon.
;