Så lyset i ny bransje

Fosstech på Borgeskogen slet tungt da oljemarkedet stupte. Nå sørger LED-lys langs E6 for at pilene igjen peker oppover.


Tekst: Henrik Sandvik

Teknologi- og elektronikkselskapet Fosstech har en lang merittliste, og det er ikke noe nytt at betegnelser som innovativ og world class klistres opp ved selskapsnavnet. De siste årene har imidlertid gründer og daglig leder Steven Foss måttet snu seg rundt.

– I toppårene hadde vi 70 ansatte og omsatte for 100 millioner, men vi fikk en brutal nedtur da oljemarkedet stupte i 2014. Vi måtte kutte kostnader og nedskalere kraftig, sier gründeren, og fortsetter:

– Vi var nede i 40 mann og omsatte for 60 millioner. Men så skjedde det noe spesielt.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrevet vårt!

Nærmest ved en tilfeldighet fikk selskapet – som har bygget seg opp på utvikling av subsea-komponenter – en henvendelse fra Statens Vegvesen.

– Det vi egentlig kan er å lage robuste sensorer for tøffe miljøer. Vi hadde aldri jobbet med samferdsel før, men dette ga oss muligheten til å tenke nytt, forteller Foss.

Vegvesenet hadde problemer med belysningen langs motorveiene. De ømfintlige elektroniske elementene er gjemt nede i betongkummer, og får juling dag ut og dag inn av sand, leire, saltvann og temperatursvingninger.

– Alt en lampe ikke liker, finner du der nede, så vi satte i gang å produsere innstøpt elektronikk. Neste svake punkt var selve lampen, så vi har designet en hermetisk forseglet lampe. Den har vi nå testet med et trykk tilsvarende det du finner 6.000 meter under havoverflaten – for å være sikre, humrer Foss.

Slike dybder finner man neppe langs E6 mellom Oslo og Minnesund, og Fosstech er nå i full sving med å levere pilotserien til strekningen. 660 LED-lamper er bestilt, og selskapet produserer cirka 30 enheter i døgnet.

Finn drømmejobben i Sandefjord!

For Vegvesenets del betyr innovasjonen 6 millioner i årlig innsparing på strømregningen. For Fosstech er ny energi sprøytet inn i organisasjonen.

– Vi har fått forespørsler fra Drammen og Vestlandet, og er godt i gang med å se på nye anvendelsesmetoder. For eksempel har vi snakket med Torp Sandefjord lufthavn. Enn så lenge har vi beina godt plantet på bakken, men hvis vi lykkes her, er nok dette modent for en egen fabrikk, sier Foss, og fortsetter:

– Ved å gjøre dette på en smart måte, har vi brakt arbeidsplasser tilbake til Norge. Det er mye som ser bra ut nå – vi har for eksempel aldri hatt så høy ordrereserve. Budsjettert omsetning for 2019 er på 90 millioner kroner, og vi har ansatt 10 nye det siste året.

Nøkkelen har altså vært å anvende eksisterende kunnskap i nye markeder.

– Å flytte kunnskapen fra subsea til samferdsel, var tøft. Men dette med kompetanse er aldri lett. Det er inn døra den ene dagen og ut igjen den andre – ting går så fort! Du kan ha verdens beste produkt, men hvis du bommer på timingen, så er løpet kjørt.

Gründer og daglig leder Steven Foss gleder seg over suksessen i et nytt marked. Foto: Henrik Sandvik
Fosstech leverer LED-belysning til en E6-strekning nord for Oslo. Illustrasjonsfoto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Fosstech

* Teknologi- og elektronikkselskap på Borgeskogen i Sandefjord.
* Etablert i 1997 som en maskineringsbedrift, men har dreid helt over mot elektromekanisk produksjon.
* Har primært jobbet med utvikling og tilvirking av produkter for ekstreme miljøer som olje og gass, forsvar, vannkraft, havbruk og gruvedrift.
* Søker nå mer og mer over mot nye anvendelsesmetoder og markeder.
* Eid av Otterlei Group (40 prosent) og gründer og daglig leder Steven Foss (60 prosent).

iSandefjord

* Denne artikkelen sto først på trykk i «iSandefjord».
* Magasinet ble gitt ut 17. april 2019 og levert til alle postkasser i Sandefjord.
* Sandefjord Næringsforening gir ut magasinet to ganger i året.
* Du finner den digitale versjonen HER.

;