Løfter seg ut i verden

Med moderne teknologi og lange tradisjoner leverer Andebu Mekanikk til kunder i hele verden.


Tekst: Henrik Sandvik

Det oser av Reodor Felgen-stemning hos Andebu Mekanikk. Hyllemeter på hyllemeter med verktøy og materialer fyller verkstedhallene. Falmede bilder dekker veggene, og det er åpenbart at familiebedriften har holdt på en stund.

– For over 30 år jobbet faren min for en lakkeringsboksprodusent, og han så hvor tungvint det var å lakkere mens man balanserte øverst i en stige eller gardintrapp, forteller daglig leder og eier Roy Henning Ellefsrød.

– Han fikk ideen om å lage en arbeidsplattform som kunne gi lakkereren trygge og gode arbeidsforhold – selv om man befinner seg høyt oppe, sier sønnen videre.

Hold deg oppdatert om jobbmulighetene i Sandefjord!

Steinar Ellefsrød etablerte Andebu Mekanikk i 1984, og selskapets første produkt var en lift som var stor nok til å bære én mann og som var drevet på komprimert luft. Den første de solgte, ble av naturlige årsaker benyttet inne i et lakkeringsanlegg.

– Pappa jobbet som montør og servicemann, og den bransjen kjente han jo godt. Men tanken var allerede fra starten av at liften kunne bli brukt også til andre oppgaver i flere bransjer, sier sønnen Roy Henning.

Med årene har produktet blitt modifisert en rekke ganger, og i dag har selskapet en portefølje med fire ulike lifter. Variasjonene går blant annet på størrelse og rekkevidde.

Det samme gjelder lokalene. Selskapet har vokst jevnt og trutt, og har måttet utvide fire ganger siden den spede begynnelsen i en liten krok i det gamle bygget det hele startet i.

Nedslagsfeltet har også økt betydelig – både geografisk og bransjemessig. De syv ansatte i Andebu Mekanikk produserer pneumatiske personlifter til blant annet oljeplattformer og borerigger, samt landbaserte gass- og oljeinstallasjoner og kjemiske anlegg.

Liftene har mange bruksområder, og reduserer for eksempel behovet for stillaser ved vedlikehold. Det gir innsparinger både på tidsbruk og kostnader. Og pågangen er det lite å utsette på.

– Det koker! Vi har utrolig mye å gjøre, og det er selvfølgelig veldig gøy, legger han til.

Sandefjord har mye å by på. Les mer her!

Bedriften produserer 150-200 lifter i året, og alle selges av Reglo AS. Dette selskapet har også base i Andebu, og de gjør alt av salgs- og markedsarbeid for Andebu Mekanikk.

Henvendelsene kommer fra mange hold. Store globale virksomheter som kinesiske lyntogprodusenter og vingefabrikken til britiske Airbus står allerede på kundelisten, og bedriften har også tatt nye steg inn i oljeindustrien.

– Etter 3 år med testing og utvikling sammen med Equinor (tidl. Statoil), kom vi i mål med et produkt alle var fornøyde med, forteller Ellefsrød.

Innpasset i oljebransjen kom da en nabo av Ellefsrød-familien – som til daglig jobber i Nordsjøen – fortalte om utfordrende vedlikeholdsarbeid i trange ganger og små rom ute på oljeriggene. Oljekjempen har nå tatt i bruk liften på flere av sine plattformer.

Andebu Mekanikk har også laget tilbehør som gjør at liften kan brukes der Equinor ikke har tilgang på trykkluft, som for eksempel i boligområder på plattformen.

– Da monteres en dykkerflaske, som gjør at liften blir trådløs, sier Ellefsrød, og fortsetter:

– Det har vært bare positive tilbakemeldinger. De har sett at dette gjør hverdagen enklere og ikke minst sikrere på jobb.

Finn drømmejobben i Sandefjord!

Roy Henning Ellefsrød leder familiebedriften faren Steinar etablerte for godt over 30 år siden, og det er mye historie i veggene hos Andebu-bedriften. Foto: Henrik Sandvik
Andebu Mekanikk leverer lifter til hele verden. Denne leveransen gikk til britiske Airbus. Foto: Andebu Mekanikk

iSandefjord

* Denne artikkelen ble først publisert i «iSandefjord» 27. oktober 2018.

* Magasinet ble laget av Sandefjord Næringsforening, og distribuert til alle husholdninger og bedrifter i Sandefjord.

* Du finner magasinet ved å klikke HER.

Andebu Mekanikk

* Mekanisk verksted med syv ansatte som ble etablert i 1984 av Steinar Ellefsrød.

* Holder til i Elvedalsveien 762, Andebu.

* Produserer lifter, samt koster til gravemaskiner, og påtar seg ulikt mekanisk arbeid

* Kjøpte for få år siden produksjonsdelen til Holger AS, med fire ansatte.

* Eies av gründer Steinar Ellefsrød og daglig leder Roy Henning Ellefsrød med 50 prosent hver.

;