På evig jakt etter pingvinmateriale

Han har alltid hatt intensjon om å jobbe internasjonalt, og etter studier og giftemål i Danmark vendte han i 1989 hjem til Sandefjord og jobb i Jotun. Etter to år ble Morten Fon økonomisjef og de siste 11 årene har han ledet hele konsernet.


Denne artikkelen ble først publisert i Byavisa Sandefjord 23/9-2016.

 

Morten Fon er nominert til årets Hjerte for byen og er én av ti finalister som kjemper om tittelen. I år kunne hvem som helst nominere sine kandidater og i nominasjonen uttales det at Fon er en utrolig flink motivator og formidler. Han er flink til å lytte og er tydelig på mål og retning.

– Hvordan tror du omgivelsene dine vil beskrive deg som leder?

– Jeg vet jo en del om det, siden vi kjører undersøkelser jevnlig. De fleste vil nok si at jeg er nær og tilstede. Samtidig er jeg ganske bestemt. Det viktigste er å være nær. Jeg er også veldig delegerende, nesten til det ekstreme. Jeg stoler på de rundt meg. Det er nok veldig få som vil si at jeg er streng eller autoritær.

– Hvilken ledertype er du?

– Jeg er tilstede og delegerende. Bedriftskulturen har vært et sterkt fokus og det med stor suksess. Vi tenker langsiktighet både for selskapet og eierne våre.

– Hva prioriterer du høyest som leder?

– Å bygge en god bedriftskultur, og det er eierne enige i. Vi skal ha det hyggelig på jobb. Å skape en god atmosfære med verdiene våre som basis er viktig. Lojalitet, omsorg, respekt og mot ligger til grunn i alt vi gjør. Bedriftskultur kan aldri besluttes og blir heller aldri ferdig bygd. Kulturen i Jotun har vært her bestandig, men vi skal ta vare på den og videreutvikle den.

– Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd?

– Vi har hatt en fantastisk utvikling og skapt gode resultater. Den gode bedriftskulturen er hovedårsaken til at vi har klart det. Pingvinånden har alltid vært her og jeg har bidratt til å forsterke den. Vi har vært gode på strategiske og langsiktige beslutninger. Vi spør oss hele tiden: Hvor skal vi? Endringer er det alltid og endringsviljen har vi, men ikke når det gjelder retning. Min viktigste suksess er nok kultur og struktur, og det å bygge bro mellom eiere, styret og organisasjonen.

– Hva har vært mest utfordrende på veien?

– Den mest utfordrende oppgaven var nok da vi kjøpte opp to fabrikker her på Østlandet og restruktureringen det medførte. To organisasjoner skulle slås sammen og 120 personer mistet jobben. Det var den tyngste jobben, men også den jobben jeg har lært mest av. For meg er det mest utfordrende når beslutninger involverer mennesker.

– Har du et lederideal?

– Nei. Jeg har lest mye ledelseslitteratur og latt meg både skremme og inspirere av noen. Jeg har dessuten lært mye av mange.

– Hva ser du etter når du ansetter folk?

– Om det er pingvinmateriale. Det handler om at personen kan passe inn og bidra i vår kultur. Verdiene våre ligger til grunn her også. Man må ha evnen til å tørre ting. Jeg er nok ikke den beste til å ansette og har gjort noen dårlige ansettelser. I ettertid har jeg skjønt at jeg ikke har fulgt magefølelsen i disse tilfellene. Kompetanse er selvfølgelig også viktig, men hvis alt er etter boka, så handler det om å følge magefølelsen til slutt.

– Hvordan tar du vare på dine medarbeidere?

– Jeg er veldig nær de nærmeste. Vi er en liten ledergruppe på fire personer og vi jobber veldig tett på hverandre. Jeg reiser også veldig mye for å være nær folk. Jeg liker å ha «fingrene i grøten». Ved å være tilstede kan jeg bedre forstå problemstillinger. Samtidig stoler jeg veldig på folkene mine og gir dem mye rom til å gjøre ting. Det handler om tillit.

– Hvordan blir fremtiden?

– Fremtiden for Jotun blir fin. Sikkert for Morten også, sier han og ler.

– Jeg har tenkt å fortsette så lenge de vil ha meg her. Jeg har fått det til her og det er absolutt ikke sikkert at min filosofi hadde lyktes et annet sted. Jeg tror ikke nødvendigvis at det er sånn at en god leder ett sted er en god leder et annet sted.

– Har du et godt råd til kommende ledere?

– Bygg kultur og ta vare på folk. Da kan du komme langt.

PINGVINIFISERING: Morten Fon er over gjennomsnittet opptatt av pingviner. Målet er å få «pingvifinisering» inn i ordboka.
TENKER STORT: Jotuns byggeprosjekter er i gang. Her fra lokalene på Gimle, som skal romme forskning, utvikling og konsernstab.

Hjerte for byen 2016

  • Årlig næringslivskåring som gjennomføres av Byavisa Sandefjord, Sandefjord Næringsforening og PwC.
  • Har i år undertittelen «Lederen».
  • Finalistene presenteres i Byavisa.
  • Vinneren kåres under julefrokosten til Sandefjord Næringsforening 15/12.

 

De nominerte

;