Sprek start for Komplett Apotek

Med etableringen av landets første nettapotek, strammer Sandefjord-selskapet Komplett grepet om netthandelen ytterligere. Salgsstarten har vært eksplosiv, og ambisjonene er enorme.


– Starten gikk over all forventning, sier Stig Henning Pedersen.

Den tidligere driveren av Apotek 1 Hvalen ved torvet i Sandefjord er tilbake i fødebyen. Nå som driftsdirektør på Komplett Apotek. Vis á vis det «vanlige» Komplett-bygget på Kullerød, er storsatsingen i god gang.

Nettapotek med eksplosiv start

– Vi åpnet tirsdag 17. november med en oppstartskampanje, og det begynte bra. Etter to dager eksploderte det helt, og deretter var det full fart. Vi kan ikke gå ut med altfor mange detaljer, men vi hadde over 4.000 handlende kunder, forklarer Pedersen.

Dette skjedde uten noe særlig markedsføring – kun via Facebook og med informasjon i nyhetsbrev til kundene. Denne delen av Komplett har med det allerede passert målet som var satt for perioden ut 2015.

– Det er selvfølgelig veldig gøy, men det stopper ikke her. Vi har store ambisjoner, sier Pedersen.

Salg av legemidler på nett

Salg av legemidler krever visse kvalifikasjoner. En farmasøyt må være til stede, og Komplett Apotek har flere. Pedersen er selv én av dem.

– Vi har lagt stor vekt på det personlige og synliggjort det høye kompetansenivået, sier Pedersen, og fortsetter:

– Vi har seks farmasøyter nå, og planlegger å ha 30 innen få år. Enn så lenge selger vi kun reseptfrie legemidler og produkter, men vi venter på en forskrift som vil gjøre det mulig å også selge reseptbelagte medisiner.

Denne kommer i 2016, og da vil det bli flere ledige stillinger.

– Da kommer vi til å ansette suksessivt, kanskje én i kvartalet.

Komplett apotek vil  trenge flere ansatte

 Målet er å forsyne seg stort av apotekmarkedet. Totalt omsettes det for 22 milliarder kroner på landets apotek gjennom et år. Det skrives ut 50 millioner resepter. Likevel er det forsvinnende få farmasøyter der ute.

– Jeg har tidligere opplevd å få null eller kanskje én søker da jeg forsøkte å rekruttere farmasøyter til apotek på Østlandet, sier Pedersen.

Da var situasjonen en helt annen i tilfellet Kompletts apotek.

– Vi fikk 30 søkere til fire stillinger, sier han.

Av totalt åtte i apoteket er det flere tilflyttere til Sandefjord, og samtlige er godt i gang med sine nye arbeidshverdager.

Komplet tenker stort!

Komplett er ikke ukjent med å tenke nytt og stort. Selskapets gründere grep muligheten tidlig i forhold til handel på nettet. De torde å drømme store drømmer allerede tidlig på 1990-tallet – da det kun var nerdene som kjente til fenomenet. Dette gjorde at da nettet ble tilgjengelig for massene, var Komplett bedre posisjonert enn alle andre.

– Den første versjonen av nettbutikken vår kom i 1996. Komplett.no har siden starten vært Norges største nettbutikk, og er det fortsatt, sier kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes.

Selskapet har aldri tapt penger, og pilene peker fortsatt riktig vei.

– Vi regner med en omsetning på 7 milliarder kroner i 2015. I 2018 er målet å omsette for 12 milliarder, sier Tollnes.

Hun nevner en annen jevnaldrende og ikke ukjent nettbutikk.

Komplett og Amazon

– Amazon lanserte også sin første nettbutikk i 1996. Der startet med bøker, men er blitt en markedsplass med en bred skala av produkter.

Komplett har en lignende historie. Elektronikk var utgangspunktet, men hvitevarer, fritid, skjønnhet, barneutstyr, bildeler, banktjenester, reiser, forsikringer og apotekprodukter har kommet til.

– Vi har tro på å samle alt ett sted. God kundeservice og hurtig levering er nøkkelen i dagens samfunn, og Komplett er blitt et logistikkhus med mange forskjellige produkter under én felles paraply, sier Tollnes.

NYÅPNING: Komplett Apotek er landets første nettapotek. Seks farmasøyter er på plass, og selskapet skal rekruttere hyppig fremover.
TENKER STORT: – Vi har mye plass å vokse på, sier driftsdirektør Stig Henning Pedersen på Komplett Apotek.

20 år med store tall

Kompletts første nettbutikk ble lansert i 1996. Snart 20 år senere er ikke de fysiske målene akkurat blitt noe mindre:

* Komplett er Nordens største netthandelsaktør.

* Komplett har 1,8 millioner aktive kunder fordelt på 16 nettbutikker.

* Det blir plukket et produkt fra lageret hvert femte sekund døgnet og året rundt.

* Komplett tar årlig imot cirka 12.000 lastebiler med varer.

* Komplett har cirka 800 medarbeidere, hvorav 420 jobber i Sandefjord.

* I 2014 ble det utført 94 millioner søk i nettbutikkene.

;