Drømmejobb i førjulspresang

«Hjem til jul» på Rukla ga gode resultater. For noen utflyttede sandefjordinger ble førjulssamlingen starten på returen til hjembyen.


Sandefjord er kjent som en hjemflytterkommune. Svært mange herfra reiser ut for å studere og jobbe, før de returnerer noen år senere noen familiemedlemmer og erfaringer rikere. Prosjektet Grenseløse muligheter har som mål å få flere folk og firmaer til å flytte til Sandefjord, og her omtales de utflyttede sandefjordingene gjerne som «de lavest hengende fruktene».

De kjenner nemlig til byens kvaliteter, og har gjerne familie, venner og andre forhold som trekker dem hit.

– Vi henvender oss til alle i vår kommunikasjon – ikke bare dem med relasjoner til Sandefjord fra før. Men «Hjem til jul»-arrangementet rettet seg kun mot utflyttede sandefjordinger som skulle nettopp hjem til jul, sier prosjektleder Henrik Sandvik.

– Nå har det snart gått et halvt år, og vi har begynt å få dokumentasjon på at arrangementet ga resultater. Det er veldig hyggelig, og alt tyder på at vi kommer til å dra i gang det samme opplegget neste jul, sier Sandvik.

Cirka 30 bedrifter og 70 potensielle tilflyttere møttes til tapas, mingling, drikke og underholdning på Rukla midt i Sandefjord bittelille julaften.

Anders Årstein Hansen var en av bedriftslederne tilstede. Gründeren er selv fra Sandefjord, og returnerte etter studier i Kristiansand og Bergen.

Hans selskap EasyWeb Norge, som lager nettsider og web-butikker for små og mellomstore bedrifter, vokser kraftig, og var på dette tidspunktet på jakt etter to medarbeidere.

Årstein Hansen fant begge på Rukla.

– «Hjem til jul» var et veldig bra tiltak – det ga full klaff for vår del, bekrefter gründeren.

Det var 26-åringene Olav Magnus Jahrestein og Gaute Terland Nilsen som møtte jevngamle Årstein Hansen den kvelden. Begge har bodd, studert og jobbet i Oslo i noen år – og begge var på jobbjakt da de satte kursen hjem til Sandefjord til jul.

Det var imidlertid ikke gitt at arbeidsplassene fantes her i byen.

– Jeg hadde bodd i Oslo i nesten seks år, og trivdes veldig med det. Allikevel har Sandefjord alltid vært hjem. Det er noe eget med Sandefjord som gjør at de fleste jeg kjenner føler det på denne måten, forteller Terland Nilsen.

Han har alltid visst at han skulle hjem på «et eller annet tidspunkt».

– Men jeg hadde ikke trodd at det skulle skje allerede nå, sier 26-åringen, og fortsetter:

– Da jeg bestemte meg for å ta en tur på Rukla var det mest av nysgjerrighet og for å se hva Sandefjord hadde å by på. Og også fordi jeg synes det var moro at det skjedde noe og at noen tok litt initiativ – selv utenfor sommerhalvåret. Jeg var heldig da den riktige muligheten dukket opp – da var det bare å slippe keepern og angripe med begge henda!

Terland Nilsen er svært positiv etter sine første måneder tilbake i Sandefjord.

– Nå har jeg vært her siden 1. mars. Jeg har kommet meg inn i ny leilighet, og trives både på jobb og privat, sier han, og legger til:

– Jeg anbefaler alle som vurderer hjemreise og ta steget og flytte – det er verdt det!

En som allerede har tatt steget, er altså Gautes nyslåtte kollega Olav. Han har en ganske identisk historie.

– Da jeg flyttet til Oslo for å studere, var jeg hele tiden klar på at jeg en dag kom til å flytte tilbake til hjembyen. Forutsetningen var at den rette jobbmuligheten skulle dukke opp, sier Jahrestein.

Han hadde også sett for seg en noe lenger tilværelse i hovedstaden.

– Jeg var vel egentlig ikke forberedt på at flyttingen hjem til Sandefjord skulle skje allerede ved fylte 26 år.

Men slik ble det. Og «skylda» legger han dels på appetitten og dels på nysgjerrigheten.

– Jeg dro på Hjem til jul-arrangementet med en appetitt for tapas og en liten dose nysgjerrighet. Og etter ha kommet i kontakt med Anders, dro jeg hjem med en krystallklar målsetning: denne jobben skal jeg ha!

HJEMFLYTTERE: Olav Jahrestein (t.v.) og Gaute Terland Nilsen (t.h.) er godt i gang i nye jobber hos Anders Årstein Hansen i EasyWeb.
STORE LOKALT: Easyweb har blant annet laget nettsidene til Gründeriet i Sandefjord.
;