Muligheter i Sandefjord

I kjølvannet av hvalfangsten, har Vestfolds største kommune bygget opp et variert og levende næringsliv.

Det er stort spenn i næringslivet i Sandefjord. Der byen tidligere var avhengig av et begrenset antall bransjer – som hvalfangst og skipsfart – har den i senere tid trukket til seg kunnskapsbedrifter innen blant annet IT, logistikk, elektronikk, handel, legemidler og engineering.

Kort vei til det meste

En av de viktigste kvalitetene for å få til dette, har vært beliggenheten og infrastrukturen – med fly fra Torp Sandefjord lufthavn, med ferge til Strømstad eller med ny E18 mot Oslo eller Grenland. I tillegg har en næringsvennlig kommune, samt en kultur for risikovilje og innovasjonsevne, spilt en stor rolle.

Norges netthandelsby

Sandefjord har flere godt utbygde næringsområder, og omtales gjerne som netthandelsbyen i Norge. På Kullerød ved Torp Sandefjord lufthavn ligger også et av landets tyngdepunkt innen engineering.

Store og kjente bedrifter

De tre største bedriftene i Sandefjord er Jotun, Komplett og Wood. Det er svært få bedrifter i Norge som kan måle seg med den globale utbredelsen til hjørnesteinsbedriften og malingprodusenten Jotun, som anno slutten av 2017 rigger for videre vekst med store byggeprosjekter i Sandefjord.

 

Sandefjord har mye å by på. Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Netthandelsbyen

En høy andel av netthandelen i Norge skjer gjennom en bedrift i Sandefjord. Byen kalles gjerne «netthandelsbyen», og den dominerende aktøren er Komplett. Selskapet har cirka 400 ansatte i Sandefjord og omkring det dobbelte totalt.

Komplett var Norges første nettbutikk, og feiret 20 år på nett i 2016. Nå i 2017 og videre i 2018 blir storsatsingen Marketplace rullet ut - her får andre netthandlere anledning til å selge sine varer gjennom Kompletts portal.

– Kompletts gründere hadde store drømmer allerede tidlig på 1990-tallet, sier kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes.

Komplett drev først utelukkende med elektroniske artikler, men har siden utvidet sortimentet til også å omfatte blant annet barneutstyr, hvitevarer, hjem- og fritidsartikler, reiser, forsikrings- og banktjenester, bildeler og medisiner.

En rekke andre netthandelsselskaper har kommet til etter Komplett-suksessen. Fjellsport er flere ganger blitt kåret til årets nettbutikk innen sport og fritid, og Skitt Fiske er en annen fritidsrelatert nettbutikk fra Sandefjord. Flere andre driver også innen nettbasert distribusjon av IT-utstyr, som ALSO og Arrow. Det er også en fysisk dataforretning i sentrum – Så Lett Data.

Videre kommer «normale» IT-selskaper – som web-utviklere som Emagine, EasyWeb og Terki, CRM-tilbydere som NextCom Evolution og IT-konsulentene i Tecnnet Consulting. IT-huset Evry har en av sine mange lokasjoner rett ved E18 i Sandefjord.

Bank og finans

Flere store banker er representert i Sandefjord. DNB, Handelsbanken, Danske Bank, Nordea, Sparebank 1 Buskerud/Vestfold og Andebu Sparebank har alle filialer i byen.

Mens mange banker verden over trapper ned den fysiske tilværelsen i bysentra, har den sistnevnte banken – med banksjef Børre Grovan (bildet) i spissen – flyttet inn i nye, store og moderne lokaler i Sandefjord. Danske Bank på sin side flyttet høsten 2017 til nye lokaler på brygga.

De forskjellige bankene tilbyr tradisjonelle tjenester overfor privat- og bedriftskunder. Enkelte har også tilbud innenfor verdipapirer og kapitalforvaltning, og det arbeides tett mot hovedkontorene i Oslo. Antallet bankfilialer går kraftig ned. Svært mange bruker nå kun nettbank, og det har gitt seg utslag i færre fysiske lokasjoner. I Sandefjord er imidlertid alle til stede.

Ikke minst er bankenes tilknyttede eiendomsmeglerkjeder synlig i bybildet. Flere gatehjørner og andre sentrale fasader prydes av plakater med eiendommer til salgs, gjennom meglerkontorene til både DNB, Privatmegleren, Aktiv, Krogsveen og Eiendomsmegler1. Partners-kjeden kom til Sandefjord tidlig i 2017, og 1.1.2018 åpner nok en kjede - nemlig Eie Eiendomsmegling - i nyoppussede lokaler i Thor Dahl-bygget på brygga. Her holder også Handelsbanken til.

 

Klikk her for å finne ledige jobber i Sandefjord!

Olje og gass

Sandefjord har en stolt skipsfartshistorie, og dette er i dag blitt til et betydelig miljø innen olje og gass. Ett eksempel er Aqualis Offshore, som har seilt stabilt gjennom bråttsjøen i oljebransjen.

– Siden Aqualis Offshore ble etablert i 2014, har vi vokst til 230 ansatte og etablert 18 kontorer i 13 land. Vi er 21 ansatte på kontoret her i Sandefjord og er totalt 39 medarbeidere i Norge, fortalte Aqualis´ tidligere Europa-direktør, Bjørn Håvard Brænden, i 2016.

Andre eksempler i offshore-sektoren er Kongsberg Maritime og Wood. Oljebremsen har gjort det nødvendig med innstramminger på bemanningssiden, særlig for sistnevnte, men selskapet har fremdeles 250 ansatte ved hovedkontoret på Fokserød og 400 i Norge totalt.

For Kongsberg Maritime sin del, blir stadig større deler av virksomheten samlet hjemme på Kongsberg, men pr. slutten av 2017 er det fremdeles stor aktivitet og et hundretalls ansatte i selskapets lokaler på Kullerød i Sandefjord.

 

Skal du hjem til jul? Bli med på førjulsfest med næringslivet!

Jotuns hjemby

Hjørnesteinsbedriften i Sandefjord er Jotun. Malingprodusenten har mer enn 900 ansatte i Sandefjord, og nærmere 10.000 medarbeidere globalt. Selskapet er blant annet størst i verden på skipsmaling og på topp 10 innen alle sine øvrige virksomhetsområder. I 2017 bygger Jotun nytt hovedkontor i Sandefjord, og samtidig gjøres en betydelig opprustning av fabrikken på Vindal.

– Nøkkelen til Jotuns suksess ligger i en sunn strategi, god kultur og langsiktige eiere. Vi vokser steg for steg, og hadde ikke klart en slik utvikling uten å tenke stort, forteller konsernsjef Morten Fon (bildet).

Han er selv sandefjording, og representerer langsiktighet bedre enn de fleste. Fon har vært i Jotun siden studiene på slutten av 1980-tallet.

– Vi er til stede i veldig mange land og lar selskapene styre mye selv. Men i bunnen skal alle ha den samme forståelsen når det gjelder kultur og strategi. Alle skal være pingviner, sier Fon, og sikter til Jotun-logoen.

– Målet mitt er at ordet pingvinifisering kommer inn i den norske ordboken, fortsetter Fon med et smil.

 

Les om blant annet Jotun i magasinet Prospekt Sandefjord!

Gründeriet

21. januar 2016 åpnet Gründeriet. Det er Sandefjord kommune og Sandefjord Næringsforening som står bak det som er gründerbyen Sandefjords første gründerhus. De nyoppussede lokalene i Rådhusgata 26 er et sted der nyetablerere fra alle bransjer og i alle aldre får holde til. De hjelper hverandre og utveksler erfaringer, mens alt rundt – som strøm, internett, møterom, kjøkken og printer – blir tatt hånd om.

En rekke Sandefjords-bedrifter har hjulpet til med finansiering, oppussing og utstyr, noe som har vært vesentlig for få det til.

– Sandefjord er en gründerby, og det var på tide at vi fikk vårt eget gründerhus. Her har vi samlet flere kloke hoder på ett sted – slik at de kan hjelpe hverandre til å få maksimalt ut av ideene sine, sier Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening.

Hun er strålende fornøyd med satsingen:

– Gründeriet er et løft for ja-kommunen Sandefjord. Pr. midten av oktober 2017 hadde nesten 30 små selskaper vært innom oss på éndags- eller fast basis, og det viser at det definitivt er et marked for dette, forsetter Gogstad.

 

Les mer om mulighetene på Gründeriets hjemmesider

Storkommunen

1. januar 2017 oppsto «Nye Sandefjord» – bestående av Stokke, Andebu og Sandefjord. Dette er den første kommunesammenslåingen i landet etter den nye kommunereformen, og for partene var det vært viktig med likeverdighet og raushet.

«Fusjonen» har hele tiden vært styrt av de folkevalgte og frontet av ordførerne i kommunene. Mange mener det også er en viktig årsak til den effektive prosessen.

– Kommunen har fått sterkere fagmiljøer og bedre kvalitet på tjenestene. Sammenslåingen sørger også for en bedre arealutnyttelse, ifølge Bjørn Ole Gleditsch – som var ordfører i gamle Sandefjord og har samme rolle i den nye kommunen.

De to andre eks-kommunene bidrar med mange ulike kvaliteter.

Gamle Stokke kommune har for eksempel næringsområdet Borgeskogen, store landområder og en perle som Melsomvik. Her ligger også Tassebekk Office Center og det fremtidige utbyggingsområdet Torp Øst.

Andebu ligger inn i landet, og er også rikt på skogs- og jordbruksarealer. Her holder store bedrifter som Hasås, Signo, Holgersgruppen og Vestfold Plastindustri til, og området har også betydelige rekreasjonsarealer.

 

Les hva 11 sandefjordinger mener om storkommunen